Od mutiranog virusa umrlo dvoje

Dvoje pacijenata koji su imali mutirani virus novog gripa umrlo je u Francuskoj, saopštio je francuski Institut za javno zdravlje.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2009.

15:33

Default images

Zdravstvene vlasti u Francuskoj zabrinute su zbog toga što dva preminula pacijenta - jedan muškarac i jedna žena iz različitih gradova, gde su i smešteni u bolnice, nisu bili u kontaktu jedno s drugim, prenele su francuske TV stanice. Mutacija virusa gripa A identična je onoj koja je registrovana početkom sedmice u Norveškoj kod tri pacijenta.

Mutacija virusa novog gripa u Francuskoj, kao i ona u Norveškoj, "mogla bi da uveća sposobnosti virusa da napadne donje respiratorne puteve i plućno tkivo", precizirao je francuski Institut za javno zdravlje u jučerašnjem saopštenju.

Francuske zdravstvene vlasti napomenule su, takođe, da je kod preminule žene lokalizovana i druga mutacija virusa, koja izaziva otpornost na jedan od lekova protiv gripa - oseltamivir ili tamiflu.

"Virusi gripa brzo se razvijaju, tako da smo i očekivali pojavu mutacija", objasnila je Mod Buskamber, virusolog u francuskom Nacionalnom referentnom centru za grip, sa sedištem u Lionu.

Ona, međutim, kaže da nema razloga za zabrinutost.

Francuske vlasti saopštavaju da je vakcina protiv gripa A H1N1 efikasna, čak i u slučajevima mutacije virusa.

Slučajevi mutacije virusa takođe su zabeleženi početkom aprila u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, u Ukrajini i SAD, navela je Svetska zdravstvena organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: