Moskva: Poseta potvrda partnerstva

Poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu biće prilika da se potvrdi karakter strateškog partnerstva i da se održi "zalet" u ekonomskoj saradnji.

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2009.

12:06

Default images

Kako je nedavno izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, predstojeći srpsko-ruski susret na vrhu odrediće pravce dalje saradnje. "Poseta će označiti novu etapu u srpsko-ruskim odnosima, koji su dobili karakter dugoročnog strateškog partnerstva", naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, predsednici će tokom susreta u Beogradu moći da konstatuju opipljive rezultate saradnje i utvrde nove pravce.

Poseta Medvedeva imaće ekonomski i politički deo.

Ekonomski će se odnositi na dalje ruske investicije u Srbiju i kredit od milijardu dolara koji je Moskva najavila Beogradu. Posle Tadićevog poziva Medvedevu da ruski kapital nastavi da ulaže u srpsku privredu i infrasturkturu, ova poseta će biti šansa za otvaranje novih mogućnosti.

Prema navodima ruskog potpredsednika vlade i ministra finansija Alekseja Kudrina, Srbiji je odobreno do milijardu dolara. Za popunjavanje budžetskog deficita Srbije biće izdvojeno 350 miliona dolara, a preostali iznos će se koristiti za infrastrukturne projekte, pre svega za metro i obilaznicu oko Beograda.

Očekuje se da će Medvedev u Beogradu potvrditi spremnost Moskve da da taj kredit, ali da će insistirati da najavljeni deo novca bude upotrebljen za izgradnju infrastrukturnih objekata od strane ruskih kompanija.

U Moskvi se navodi da je ruska železnica spremna da radi na rekonstrukciji beogradskog železnickog čvora, a da su neke kompanije spremne za izgradnju metroa. Ta pitanja će, međutim, biti predmet daljih pregovora.

Smatra se da kredit koji Moskva odobrava Beogradu svakako ima i politički kontekst, i da je to pre svega podrška Tadiću, koji se zalagao za realizaciju gasnog sporazuma. O političkom kontekstu govori i istovremeno odbijanje Moskve da da kredit Ukrajini i poslednji deo tranše kredita Belorusiji.

No, i bez obzira na politički karakter, u Moskvi se smatra da je reč o dobroj šansi da ruski kapital učvrsti svoje pozicije u Srbiji.

Kada je reč o političkom karakteru posete, u Moskvi ističu da je poseta povezana sa obeležavanjem oslobađanja Beograda od fašističkog okupatora zajedničkim snagama.

To se uklapa u strategiju ruskog rukovodstva u borbi protiv "falsifikovanja istorije" i pokušaja omalovažavanja uloge Sovjetskog Saveza u pobedi nad fašizmom.

Rusija očekuje da će u Beogradu videti čvrstog saveznika uoči obeležavanja 65. godina pobede nad fašizmom, u maju naredne godine. U tom kontekstu i pozdravlja nameru Beograda da pojedinim beogradskim ulicama vrati nazive po sovjetskim vojskovođama.

Tema Kosova će sigurno biti nezaobilazni deo razgovora, iako je interes Rusije za Kosovo opao, pogotovu nakon što je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Rusko rukovodstvo navodi da je spremno da pruža kompletnu podršku Beogradu u nastojanju da preispita priznavanje nezavisnosti Kosova, ali se u Moskvi smatra da se teško mogu očekivati neke nove samostalne inicijative Moskve tim povodom.

Moskva očekuje takođe da će Beograd na neki način podržati njenu inicijativu o razradi novog sporazuma o evropskoj bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: