Jelašić: Konkretna suma uštede

Na skupštini MMF-a u Istanbulu delegaciji Srbije je saopšteno da je potreban konkretan iznos uštede u državnom budžetu, rekao je guverner NBS Radovan Jelašić.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

23:50

Default images

"MMF prihvata argumentaciju Vlade da se budžetski deficit smanjuje kroz smanjenje rashoda, ali pošto se u poslednjih nekoliko meseci nismo baš dokazali u tome da se mere na strani rashoda doslovno sprovode, sada, krajem oktobra, teško da će proći kategorije poput 'obećavam', 'dajem časnu reč' i slično", rekao je guverner u intervjuu za “Blic”.

Komentarišući mogućnost povećanja PDV-a, Jelašić je rekao da bi bilo neozbiljno da se Vlada sada vrati toj ideji.

On je podsetio da je prvo u martu Vlada najavila da će povećati porez, a zatim krajem avgusta odložila pregovore sa MMF-om, uz objašnjenje da ne želi povećanje PDV-a.

"To bi stvarno bilo krajnje neozbiljno. Da ne upotrebim neku drugu reč. Ako smo MMF-u jedanput rekli da ćemo sve uraditi na strani smanjivanja rashoda, onda svi treba da se koncentrišu na to, a ne da se u opticaj vraća prvobitna ideja iz marta", naveo je guverner.

Jelašić je dodao da će Srbija ovu godinu završiti sa milijardu i po evra dodatnog duga koji će morati da se vrati.

On je naveo da bi zaduživanje trebalo da stvori mogućnosti za nesmetano funkcionisanje budžeta dok se ne poboljšaju uslovi, ili dok država ne preduzme dodane mere koje će smanjiti budžetski deficit.

"Ako se to ne desi, ako država ne preduzme adekvatne mere koje će rezultirati smanjenjem budžetskog deficita, srpska ekonomija će na srednji i duži rok imati problem, a to znači... visoku potrošnju bez pokrića i visok dug i visoke poreske namete za građane i privredu", upozorio je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: