Ban Ki Mun kritikuje lidere G8

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je danas lidere G8 što se nisu više obavezali po pitanju smanjenja uticaja klimatskih promena u skorijoj budućnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2009.

15:12

Default images

Ban Ki Mun je naveo da G8, čiji je samit u toku u L' Akvili u Italiji, treba da finansira siromašnije zemlje koje su zahvaćene velikim zagađenjem i da uvede mere za prilagođavanje na uticaj globalnog zagrevanja.

Lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije su se juče dogovorili o ciljevima u borbi protiv globalnog zagrevanja. Oni su naveli da neće dozvoliti da prosečni porast globalne temperature premaši dva stepena Celzijusa. SAD su se ranije protivile postavljanju takve granice.

Takva namera za sada ostaje samo cilj za koji je neizvesno da li će biti dostignut, posebno zbog ubrzane industrijalizacije zemalja poput Kine i Indije i drugih, koje stvaraju i troše više energije od drugih zemalja.

Stručnjaci smatraju da takva granica od dva stepena neće eliminisati rizik da globalne promene izmaknu kontroli, ali će ga smanjiti.

Članice Grupe 8 su Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Rusija i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: