U Kanadi otkrivena nova vrsta gripa

Kanadske zdravstvene vlasti su objavile da je kod dve osobe identifikovana nova vrsta virusa gripa, različita od virusa meksičkog gripa tipa A (H1N1).

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

13:30

Default images

Najnoviji virus, otkriven kod dva poljoprivrednika iz pokrajine Saskačevan, verovatno sadrži delove jedne vrste virusa svinjskog gripa i sezonskog gripa, saopštila je Kanadska Agencija za javno zdravlje.

Agencija je dodala i da se ne radi o novoj vrsti pandemijskog virusa H1N1 koji je prisutan i u Kanadi, prenele su agencije.

Osobe zaražene novootkrivenim virusom koje su zaposlene na jednoj farmi svinja imale su blaže simptome i već su se oporavile.

Novi grip u američkoj bazi u Avganistanu

Četrnaest američkih državljana obolelo je od novog gripa u glavnoj američkoj vojnoj bazi u Avganistanu, saopštilo je danas avganistansko ministarstvo zdravlja.

"U proteklih nekoliko dana prijavljeno je 14 slučajeva gripa H1N1 u vazduhoplovnoj bazi Bagram među američkim državljanima", izjavio je portparol tog ministarstva Farid Raid agenciji Rojters.

Ministarstvo zdravlja ispituje klinike u blizini američke baze, smeštene severno od Kabula, ali za sada nisu pronađeni sumnjivi slučajevi, rekao je Raid i dodao da nijedan Avganistanac nije oboleo od novog gripa.

Portparol je rekao da su se američki državljani zaraženi virusom novog gripa posle lečenja oporavili i vratili na posao.

U Avganistanu je prvi slučaj novog gripa registrovan pre oko tri meseca, kod jednog stranog državljanina, koji se vratio u svoju domovinu, rekao je Raid, ne navodeći o kojoj državi je reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: