Kesić: Nastavak uslovljavanja

Posetu potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena Srbiji treba sagledati u skladu sa politikom uslovljavanja te zemlje, ocenjuje politički analitičar Obrad Kesić.

Izvor: Beta, Glas Amerike

Petak, 15.05.2009.

10:19

Default images

Kesić je za Glas Amerike izjavio da je ta vrsta politike i dalje glavni temelj odnosa američke administracije prema Beogradu.

"Verujem da će potpredsednik pokušati da izvede malo čudo i pokaže da je Amerika potpuno otvorena prema Srbiji, potpuno spremna ne samo za korektne, već i za dobre odnose, ali će to biti težak izazov u kontekstu politike uslovljavanja, pogotovu vezane za pitanje nezavisnosti Kosova", rekao je Kesić.

On je naveo da, pored pitanja Kosova i saradnje sa Haškim tribunalom, ima još nekoliko otvorenih pitanja koja dve strane treba da razmotre.

"Imamo pitanje odnosa Beograda sa Banjalukom, gde sve više nevladine organizacije i lobisti, koji predstavljaju samo jednu stranu - bošnjačku, pokušavaju da povežu pitanje saradnje Srbije sa međunarodnom zajednicom sa vršenjem pritiska na vladu Republike Srpske kako bi Beograd normalizovao odnose ne samo sa Amerikom, već i sa EU", ocenio je Kesić.

On je naveo da misli da će Bajdenov zadatak biti težak, jer će s jedne strane morati da govori o potrebi očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i Kosova, a da "istovremeno uputi neku pomirljivu poruku Srbiji".

"To će biti vrlo teško, pošto imamo situaciju da se Srbiji poručuje da, za razliku od celog sveta, nema pravo na teritorijalni integritet i suverenitet i da je pitanje nezavisnosti Kosova izuzetak u međunarodnim odnosima, a istovremeno se SAD žestoko zalaže za teritorijalni integritet i BiH i Kosova", smatra Kesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: