Obama: Budžet donosi promene

Američki predsednik Barak Obama pozvao je Kongres da usvoji njegov predlog budžeta i rekao da je spreman da se bori za reforme koje taj predlog podrazumeva.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 01.03.2009.

01:05

Default images

Obama priznaje da neće biti lako ubediti kongres da usvoji njegov plan budžeta u iznosu tri i po hiljade milijardi dolara za fiskalnu 2010. godinu, javio je Glas Amerike.

U redovnom nedeljnom obraćanju naciji, Obama je rekao da će se lobisti i grupe za specijalne interese protiviti njegovom planu reforme sistema zdravstvene zaštite, bankovnog sektora i energetske industrije, ali je poručio da neće odustati od svojih planova.

"Znam da se ovi koraci neće dopasti grupama za specijalne interese i lobistima kojima odgovara staro stanje i znam da se, još dok ovo govorim, pripremaju za borbu. No, poručujem im da sam i ja spreman za borbu", rekao je američki predsednik.

On smatra da njegov budžet ispunjava obećanja koja je dao za vreme prošlogodišnje predsedničke kampanje.

Među njima je bilo obećanje da će ukinuti poreske olakšice za bogate Amerikance.

Prema Obaminom planu, najbogatijih pet procenata Amerikanaca bi u narednoj deceniji platilo porez uvećan za oko hiljadu milijardi, dok bi većina građana dobila poreske olakšice.

"Nisam došao ovde da radim isto što je do sada rađeno, ili da načinim male korake napred. Došao sam da bih obezbedio korenite promene koje je ova zemlja tražila izlazeći na birališta u novembru. To je promena koju donosi ovaj budžet i to je promena za koju ću se boriti narednih nedelja", poručio je Obama.

Bela kuća predviđa da će Sjedinjene Države u novu fiskalnu godinu ući sa budžetskim deficitom od hiljadu i sedam stotina pedeset milijardi dolara, što je najveći deficit od Drugog svetskog rata i četiri puta veći od ovogodišnjeg.

U odgovoru Republikanske partije, senator Ričard Ber iz Severne Karoline kritikovao je iznos budžeta, ocenivši da je Vašington "u fazi negiranja realnosti" u vezi sa vladinom potrošnjom.

"Ove nedelje, predsednik je predstavio Kongresu najveće povećanje državne potrošnje u istoriji SAD, dok je deficit doveden do nivoa za koji smo mislili da je nemoguć", izjavio je Ber.

Obama je predlog prvog federalnog budžeta otkad je na funkciji predsednika SAD izneo u četvrtak i obećao da će u narednih nekoliko godina smanjiti deficit, javio je Glas Amerike.

Imenovanje ministarke zdravlja

Predsednik SAD Barak Obama imenovao je guvernerku Kanzasa Ketlin Sibilijus za ministarku zdravlja, izjavio je izvor iz Bele kuće.

Obama bi formalno u ponedeljak trebalo da imenuje novu ministarku zdravlja koja će biti zadužena za jednu od najznačajnijih oblasti njegovog programa - reformu američkog zdravstva.

Zbog stava prema abortusu Sibilijusove, očekuje se snažan otpor protivnika abortusa.

Demokrate kažu da nikada nije ni bilo sumnje da će Obama za ministra zdravlja postaviti osobu koja podržava pravo na abortus.

Obamin prvi izbor za ministra zdravlja bio je bivši vođa senatske većine Tom Dašl koji se povukao nakon što je otkriveno da nije platio 140.000 dolara poreza.

Smatralo se da bi njegovo iskustvo u Senatu uveliko pomoglo Obami da kroz Kongres provuče planove za reformu zdravstvene zaštite.

Sibilijus je u sredini drugog mandata guvernera Kanzasa, a mnoge demokrate su se nadale da će završiti mandat i kandidovati se za Senat. Kanzas nije izabrao nekog demokratu za Senat još od 1932. godine i smatralo se da je Sibilijus imala šanse da prekine taj niz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: