"Mađarska ne može da pozajmi gas"

Dušan Bajatović, "Srbijagas": Mađarska nije u stanju da pozajmi gas zbog svojih potreba. Premijer Mirko Cvetković: Situacija nije kritična, ali ni bezazlena.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.01.2009.

00:07

Default images

Bajatović je rekao da je na razgovorima u Budimpešti jedino uspeo da izdejstvuje da će mađarska strana pustiti gas Srbiji čim dođe do rusko-ukrajinskog sporazuma i pre nego što neposredno stigne do naše granice. "Spremni su da puste i nešto veću količinu kako bi energetski sistem u Srbiji bio što pre osposobljen", rekao je on po povratku iz Mađarske.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je večeras da će snabdevanje gasom biti normalizovano u narednih nekoliko dana, imajući u vidu sve pregovore koji se o vode o tome. "Situacija nije kritična ali ni potpuno bezazlena", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle vanredne sednice vlade posvećene energetskoj situaciji u zemlji.

Cvetković je rekao i da je Srbija od Rusije zatražila da nam deo gasa uputi alternativnim putem kroz Belorusiju, ali je naveo i da je "ta ruta propterećena i radi punim kapacitetom".

"Očekujem da možda tako dobijemo neke količine gasa, ali to će se znati sutra", rekao je predsednik Vlade Srbije.

On je naveo da je elektroenergetski sistem stabilan i da dobro funkcioniše, kao i da Srbija ima dovoljno mazuta i da je vlada preporučila elektrodistribucijama da smanje rasvetu u gradovima dok se ne reše problemi sa gasom.

Prema Bajatovićevim rečima, Mađari će, kako su obećali, kada se postigne željeni pritisak i krene maksimalna isporuka od 10 miliona kubika gasa dnevno, dodati nešto i povrh toga, kako bi naš energentski sistem bio podugnut na željeni nivo u što kraćem roku.

"Mađare treba razumeti, jer imaju manjinsku vladu, a i njima je potpuno obustavljena isporuka gasa iz Ukrajine. I u Mađarskoj su, dakle, na snazi velike restrikcije, ali uprkos tome mi smo očekivali nešto više", rekao je Bajatović.

On je kazao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema dovršeno skladište gasa, "zbog čega snose odgovornost prethodne vlade".

Iz Banatskog Dvora se trenutno može da izvuče svega oko 500.000 kubika gasa, a tolika je i dnevna proizvodnja s domaćih polja, rekao je Bajatović.

"To je sve nedovoljno čak i za prioritetne potrošače, pa će i oni postepeno morati da budu isključivani. Pravovremenom reakcijom smo održali sistem 14 sati duže od očekivanog, a sada se više nema kud. Zbog pravovremenih isključenja havarijskih kvarova nije bilo, što ne znači da pogoni neće pretrpeti izvesnu štetu", kazao je Bajatović. Prema njegovim rečima, najbolji mogući scenario koji Srbija može da očekuje je da da danas Ukrajina izmiri najveći deo duga Ruskoj Federaciji, da plaćanje obavi EU i da se uz neko uslovljavanje nastave pregovori, a da večeras, odnosno u kasnim večernjim satima, eventualno počne isporuka gasa.

Bajatović je naveo da bi u slučaju tog najpovoljnijeg scenarija, od momenta kada bi Srbija počela da dobija maksimalno ugovorene količine gasa, za ponovno osposobljavanje domaćeg sistema bilo potrebno od 24 do 36 sati.

On je pohvalio kolege iz EPS-a i NIS-a, navodeći da je isporuka mazuta promptno izvršena i da gotovo sve toplane imaju u ovom momentu dovoljne količine mazuta, a apelovao je na sve potrošače, pre svega električne energije, na krajnje racionalnu potrošnju.

Bajatović je rekao da će individualni potrošači, koji se nalaze bliže Nišu, polako već u jutarnjim satima ostajati bez gasa, što znači da bi trebalo da pređu na grejanje strujom ili što bi bilo još bolje, na korišćenje čvrstih energenata.

Ukoliko se dogodi da ne bude intervencija, u toku ovog i narednog dana, "Srbijagas" bi gas iz domaćih mogućnosti, mogla da isporučuje "samo potrošačima koji se nalaze relativno blizu naših izvorišta i ukoliko to bude bilo moguće, za potrebe elektrane i toplana u Novom Sadu i Beogradu", rekao je Bajatović.

EU će pružiti pomoć i Srbiji

Evropska unija će pružiti pomoć i Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana koje su pogođene prekidom isporuka ruskog gasa preko Ukrajine, a koje su članice Zajednice za energiju EU-Jugoistočna Evropa, izjavio je danas zvaničnik Evropske komisije u Briselu.

Portparol Komisije Feran Taradeljas je rekao da EU Grupa za gas, koja se sastaje u petak da razmotri kakvu pomoć može dati zemljama evropske dvadesetsedmorice koje su najviše pogođene obustavom isporuka gasa, treba da ispita i kako da pomogne zapadnom Balkanu.

Taradeljas je rekao da će se hitne mere podrške pre svega pružiti Bugarskoj, koja je najteže pogođena prekidom isporuka ruskog gasa, ali i nekim drugim zemljama.

Na pitanje agencije Beta da li EU namerava da pomogne i Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana kojima je potpuno prekinut priliv gasa, predstavnik za štampu Evropske komisije je odgovorio da su "članice Zajednice za energiju (EU-Jugoistočna Evropa) u veoma tesnoj vezi i saradnji preko sekretarijata Zajednice u Beču s ciljem da se usaglase mere koje bi mogle preduzeti Evropska unija i Zajednica za energiju".

"Jer, Evropska komisija i zemlje članice su takođe članovi Zajednice za energiju. Imamo veoma tesnu saradnju između Sekretarijata Zajednice za energiju u Beču i Evropske komisije kako bi se uskladile mere i za države koje su članice Zajednice", objasnio je Taradeljas.

Konuzin: Važnost izgradnje "Južnog toka"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin ocenio je da kriza u evropskim državama i Srbiji izazvana prekidom isporuke ruskog gasa pokazuje koliko je važno da bude izgrađen gasovod "Južni tok".

Konuzin je rekao i da se ruski premijer Vladimir Putin, u sklopu napora za prevazilaženje problema, dva puta sastao s predsednikom kompanije "Gasporom" i najavio da će delegacija Rusije sutra u Briselu razgovarati o energetskoj krizi i s predstavnicima Evropske unije.

"Očekujem da će sutra u Moskvi biti obnovljeni pregovori sa ukarajinskom kompanijom 'Naftogas', rekao je Konuzin.

Ambasador je naveo da "najviše računamo na to da će Ukrajina prestati sa protivzakonitim ponašanjem i da će nadomestiti gas koji je oduzela evropskim potrošačima, uključujući i Srbiju".

Prema njegovim rečima, Rusija u potpunosti ispunjava svoje obaveze i gas namenjen Evropi i Srbiji u potpunosti isporučuje do svoje granice, ali "nesreća je u tome što gas dalje ide po teritoriji Ukrajine, a Ukrajina nezakonito uzima taj gas za svoje potrebe".

Konuzin je naveo da je Ukrajina zatvorila tri gasovoda, od ukupno četiri kojima preko njene teritorije prolazi gas namenje Evropi i Srbiji i da "zato Evropljani, a i Srbija, više ne dobijaju gas koji su uredno platili Rusiji i koji im Rusija šalje".

Mazuta ima dovoljno

Država čini sve kako bi građanima obezbedila grejanje, izjavio predsednik Boris Tadić. Organizovan transport mazuta u toplane koje mogu da koriste taj energent. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da državne vlasti čine sve kako bi, i pored prekida u isporuci gasa iz inostranstva, građanima bilo obezbeđeno grejanje.

Tadić je, u obraćanju građanima, rekao da bi već tokom današnjeg dana mere koje se preduzimaju mogle uroditi plodom.

Kako je Tadić rekao za RTS, zbog problema u transportu gasa preko Ukrajine, "cela Evropska unija skočila na noge".

Nešto ranije, premijer Mirko Cvetković je rekao da Vlada u potpunosti kontroliše situaciju u energetskom sektoru.

On je kazao da je Vlada tokom večeri preduzela sve neophodne korake za prevazilaženje krize nastale zbog obustave isporuke gasa Srbiji.

"U toku je proces zamene prirodnog gasa drugim energentima. Mazuta u Srbiji ima sasvim dovoljno, a proizvodnja i prenos električne energije odvijaju se nesmetano i sugurno“, rekao je Cvetković.

Škundrić: U kontaktu smo sa ruskim partnerima

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić izjavio je noćas da će ukupni energetski sistem Srbije funkcionisati stabilno u novonastalim prilikama i izrazio uverenje da će prirodni gas u narednih nekoliko dana ponovo početi da se isporučuje našoj zemlji.

On je noćas, prilikom obilaska "Beogradskih elektrana", rekao da očekuje da će spor između Rusije i Ukrajine biti brzo rešen i da će Srbija, kao i ostale zemlje u regionu, biti ponovo normalno snabdevane prirodnim gasom.

"Mi smo u toku jučerašnjeg dana imali stalnu komunikaciju sa predstavnicima Ruske Federacije i dobili uveravanja da će u najbržem mogućem roku pokušati da razreše spor sa Ukrajinom", kazao je Škundrić na konferenciji za novinare.

"Transport mazuta svim prevoznim sredstvima"

Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu za energetiku, izjavio je u Vestima u 23 da se već u toku dana mogu doneti neke važne odluke, "pre svega u dogovoru Rusije i Ukrajine, jer je u problemu cela Evropa, tako da ovakva situacija ne može da potraje".

Mrakić je rekao da su tek juče u 9 ujutro dobili prvu informaciju o problemu, i to od mađarske strane. "Došlo je do kolapsa jer su Ukrajinci za svega 24 sata zaustavili i kod sebe uskladištili 64 miliona kubika gasa zaustave i skladište", kaže on.

"Raspolažemo sa sasvim dovoljnim količinama mazuta. Transport će se obavljati svim raspoloživim sredstvima za prevoz naftnih derivata, i drumski, i rečni, i železnički. Apelujem na direktore toplana da uspostave red, oni koji imaju mazut za nekoliko dana da ne uzimaju preko reda u odnosu na one koji imaju samo za jedan dan“, kazao je Mrakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: