Nujork tajms: Gubici zbog Iraka

Napori SAD da se obnovi Irak pretvorili su se u gubitak od 100 milijardi dolara, piše "Njujork tajms", pozivajući se na izveštaj američke administracije.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

10:12

Default images

Napori za obnovu bili su paralizovani birokratskim prepirkama i nepoznavanjem iračkog društva, navodi se u izveštaju na 513 stranica koji nudi neku vrstu istorijata američke pomoći Iraku, a u koji je uvid imao američki list.

Kada je pretilo da program obnove Iraka više ne bude u prvom planu, Pentagon je počeo da naduvava brojke kako bi pokrio neuspehe, dodaje se u izveštaju.

U jednom delu izveštaja navodi se pored ostalog i izjava bivšeg državnog sekretara Kolina Pauela, da nakon invazije na Irak 2003. godine, ministarstvo odbrane "nije prestajalo da izmišlja broj pripadnika iračkih snaga bezbednosti".

Očigledno je, ocenjuje se u izveštaju, da američka vlada nema ni politiku, niti neophodne strukture da bi se upustila u takav program obnove, najznačajniji od Maršalovog plana iz perioda posle Drugog svetskog rata.

Do sredine 2008. godine, 117 milijardi dolara je potrošeno na obnovu Iraka, a od te sume 50 milijardi su platili američki poreznici, navodi se u izveštaju.

Autori izveštaja na kraju zaključuju da su napori za obnovu Iraka ponovo doveli do uništavanja i pljačke te zemlje kakvo je postojalo u vreme invazije na nju, prenosi "Njujork tajms".

Osim toga, sredstva za obnovu su uglavnom raspoređivali između sebe plemenske vođe i irački političari, zaklučuje se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: