Vučić podneo ostavku u SRS-u

Aleksandar Vučić izjavio da podnosi ostavku na funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci i da se privremeno povlači iz javnog života.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 15.09.2008.

00:25

Default images

On, međutim, nije isključio mogućnost ponovnog bavljenja politikom. Vučić je novinarima ispred Skupštine Beograda rekao da je u proteklih nekoliko dana ćutao nadajući se da može biti postignut dogovor dveju struja u SRS-u, ali da to nije bilo moguće i da on sam nije uspeo da spreči raskol.

Aleksandar Vučić se posle višednevnog ćutanja pred novinarima pojavio sam, bez stranačkih kolega i bliskih saradnika.

Za svoje prvo javno pojavljivanje od početka sukoba u stranci, izabrao je plato ispred Starog dvora i objasnio da nije ćutao da bi, kako se spekulisalo, kalkulisao ko će pobediti u stranci, već se nadao da će se dve struje na kraju, ipak, pomiriti.

Sada već bivši generalni sekeretar radikala je sa suzama u očima saopštio da je podneo ostavku na sve stranačke funkcije.

“Ne moram da vam govorim koliko znači da 13 godina budete generalni sekretar najveće stranke u Srbiji i da posle toga vidite šta se sve zbiva i kako i na koji način se stvari dešavaju. U svakom slučaju, za mene ovo danas nije radostan dan“, rekao je Vučić. Vučić je kazao da je svoju odluku saopštio i Draganu Todoroviću, Tomislavu Nikoliću, ali i Vojislavu Šešelju, iako detalje tog telefonskog razgovora nije želeo da okriva.

On je isključio mogućnost da, po povratku u politiku, pored Šešelja i Nikolića izabere neki treći put, ali nije želeo direktno da otkrije kako će da odgovori na Nikolićev poziv da mu se pridruži u novoj stranci koju planira da formira.

Vučić je rekao da ne zna koliko će trajati njegov politički tajmaut, kao i da još ne zna čime će se baviti, ali se, kako kaže, ne brine.

Bivši generalni sekretar radikala kaže da je dobro što je posle 15 godina saznao šta neke njegove kolege misle o njemu, ali je izbegao da odgovori na pitanje da li njegova ostavka znači i da više nije član SRS-a.

Prethodno, Aleksandar Vučić je potvrdio za Blic da je podneo ostavku, kao i da će danas vratiti mandat odbornika SRS u Skupštini Beograda.

Ovu vest sinoć je saopštio i šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić.

"Aleksandar Vučić je podneo ostavke na sve funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci i mislim da je to saopštio i Draganu Todoroviću", rekao je Nikolić u "Utisku nedelje" na B92 i naveo da očekuje da će mu se ispuniti želja da zajedno formiraju novu stranku.

Nikolić je kazao da je "red" da on saopšti da je Vučić podneo ostavke jer je on njegov "politički otac". "Prepustio je to meni jer želi da pokaže koliko mu je značajno da ja to izgovorim", rekao je bivši zamenik predsednika radikala.

On je naveo da ne može da zamisli Vučića kao generalnog sekretara u SRS-u jer tu stranku vode ljudi koji ne bi voleli da mu budu roditelji.

"On neće da ostane u toj stranci. Pretpostavljam da su samo čekali da ga konačno svrstaju u red izdajnika...", kazao je Nikolić.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović nije želeo da komentariše ostavku Aleksandra Vučića na sve funkcije u stranci, najavljujući da će Centralna otadžbinska uprava izabrati novog generalnog sekretara kada za to dođe vreme.

Na pitanje novinara u Domu Narodne skupštine da li je Vučićeva ostavka udar za stranku, Todorović je odgovorio da je "što se tiče SRS, sve završeno još u petak".

"Onaj ko odluku donosi je, pretpostavljam, razmislio i da misli da to tako treba", rekao je Todorović.

"Šešelj zaustavljao stranku"

Tomislav Nikolić je izjavio da je tu partiju neko, obično njen predsednik Vojislav Šešelj, zaustavljao tri dana pred izbore tempiranim izjavama poput onih da je Zvezdan Jovanović, osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, novi Gavrilo Princip, da Srbija nikad neće ući u EU, ili da radikali nikad neće u koaliciju sa Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem.

"Ako kažete svojim najodgovornijim ljudima: čekaćemo da narod preko 50 procenata glasa za nas, to znači da vi nikad nećete na vlast", rekao je Nikolić i potvrdio da on u poslednjih nekoliko meseci nije vodio SRS "i to se oseća".

On je rekao da je pre mesec dana u SRS-u krenuo neki talas koji nije mogao da prepozna i da je nekom bila želja da rasturi radikale.
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (FoNet, arhiv)
Nikolić je konstatovao da Šešelj iz pritvora Haškog tribunala naručuje tuče u opštinskim odborima SRS-a posle raskola u partiji nastalog njegovom podnošenjem ostavke jer "oseća da mu je neko udario na stranku i da hoće da mu je otme".

Nikolić je obelodanio i da Šešelj sa njim ne komunicira već nekoliko meseci, već to čini sa ljudima koji su se u stranci pojavili pre godinu, dve i "ko zna šta on sa njima komunicira".

On je rekao i da bi voleo da se Šešelj jednog dana vrati iz Haškog tribunala i vodi SRS jer bi onda od nje nešto bilo, a "ovako neće biti ništa".

Nikolić je Šešelju zamerio i što nije odobrio analizu rezultata poslednjih izbora, posebno u Vojvodini, gde su radikali prošli katastrofalno zato što nije vođena kampanja, a da je lider SRS-a na direktno pitanje o tome odgovorio sa "zašto da se vodi?".

Bivši zamenik predsednika SRS-a je naveo i da je u maju pitao Šešelja ima li mogućnosti da vodi stranku onako kako on misli, a da lider iz Haga ukaže ako smatra da nešto nije u redu, i da je dobio odgovor "ne može".

"Novac i od Miškovića i Beka"

Tomislav Nikolić je izjavio da su vlasnik kompanije "Delta" Milorad Mišković i biznismen Milan Beko finansirali jednu emisiju i jedno iznajmljivanje prevoza Srpskoj radikalnoj stranci u kampanji za majske izbore.

Nikolić je rekao da mu je lider radikala Vojislav Šešelj, kome se sudi u Haškom tribunalu, naložio da traži novac za izbornu kampanju "na sve strane", a upitan da li to znači da je išao kod Miškovića i Beka, odgovorio je da to znači da se čuo sa desetak ljudi, a ne samo sa njima.

"To je (Šešelj) rekao na sastanku preko spikerfona i to znaju svi u stranci. Imali smo nekada razgovore telefonom samo on i ja i tada sam nešto radio po njegovom nalogu. Sad imam dilemu da bi možda mogao da me napadne da sam izmislio nešto što mi je on rekao. Na svu sreću, za krupna i glavna pitanja i za pitanja koja su nas, čini mi se, potpuno razdovojila, ja imam zapisnike u stranci", rekao je Nikolić.

On je naveo i da taj zapisnik kaže - "tražite novac na sve strane, nemojte da zaostajete u kampanji".

Mišković i Beko su SRS-u platili jednu emisiju i jedno iznajmljivanje vozila, rekao je Nikolić i naveo da su njih dvojica sve učinili da lider Demokratske stranke Boris Tadić pobedi i da formira republičku i vlast u Beogradu.

Upitan da li je to što su oni platili emisiju i jedan rent-a-kar "bilo nedovoljno da bi Nikolić njima učinio da razbije SRS", šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" je odgovorio: "To sam onda učinio i za Peconija i za Miliju Babović, trebalo je da mi da spisak bogatih ljudi, trebalo je da imam taj spisak i prihvatam da su svi učinili nešto za SRS".

“Nikada ni na koji način delovanjem SRS-a bogataši u Srbiji nisu ostvarivali profit, nikada nijednom bogatašu nismo omogućili da ostvari dodatni profit", rekao je Nikolić i naveo da ti finansijeri daju sredstva svim strankama.

“Od nas mogu da očekuju da im vratimo, a od nekih koji su na vlasti mogu da traže i u tome je razlika. Ja se tim ljudima čudim i tu emisiju što su nam platili", rekao je on i naveo da se sa Miškovićem i Bekom čuo jednom u kurtoaznom razgovoru posle izbora.

Šešelj je u pismu koje je pročitano na početku sednice Centralne otadžbinske uprave u petak, na kojoj su Nikolić i još 18 članova tog tela isključeni, naveo da je "sukob u SRS sukob između dveju ideologija - ideologije SRS i prozapadne ideologije koja je identična ideologiji DS, a koju određuju Brisel, Vašington, činovnici stranih ambasada i oligarsi Mišković i Beko".

Nikolić, nekadašnji zamenik predsednika SRS i bivši šef poslanika te stranke, rekao je da Šešelj nije želeo pobedu te stranke na izborima.

“Koliko bi još godina vladao Tadić da je SRS ostala kakva je bila? Hteo sam da vršim analizu rezultata, ali Šešelj nije dao. Tadić je mogao da spava mirno dok ga kunu, nariču, dok ne znaju kako da se bore protiv njega, dok on deluje pak kao jedini nekako normalan čovek na srpskoj političkoj sceni", rekao je Nikolić.

On je ocenio da je njegovim isključenjem iz SRS i formiranjem novog poslaničkog kluba promenjena situacija na srpskoj političkoj sceni.

“Mi smo ovog časa zabrinuli Tadića. On sad mora da radi da bi pobeđivao, do sada je bilo dovoljno samo da postoji - glavni konkurent mu je bila SRS koja ne ume da kapitalizuje svoje rezultate rada i stranka koju predsednik dva-tri dana pred izbore zaustavi nekom svojom izjavom", naveo je Nikolić.

Mirčić: Pojedinci nas više ne interesuju

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić izjavio je da rukovodstvo SRS više ne zanimaju ni Tomislav Nikolić, ni Aleksandar Vučić niti ostali "pučisti", ističući da je većina članova ostala i da se sada radi na unutrašnjim pitanjima stranke.

"Aktiviraćemo blanko ostavke poslanika u Skupštini Vojvodine koji su, kao sada već bivši članovi SRS, ušli u nju po proporcionalnom sistemu, a od Demokreatske stranke očekujemo da poštuje zakon i demokratsku proceduru kada su odbornički mandati po opštinama u pitanju", kazao je on na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Vučić podneo ostavku na mesto generalnog sekretara, Mirčić je odgovorio da će naredne Olimpijske igre u Londonu 2012. godine otvoriti Dejvid Bekam, čime je jasno stavio na znanje da o tome ne želi da priča.

Prema Mirčićevom mišljenju, jedino oni poslanici koji su dospeli u pokrajinski parlament preko većinske liste imaju pravo na mandat, što je slučaj sa Igorom Mirovićem, koji je podneo ostavku na sve stranačke funkcije.

"Od njega zavisi da li će se odreći funkcije potpredsednika Skupštine Vojvodine koja pripada radikalima. Radi se, dakle, o moralnom činu", pojasnio je Mirčić.

Potpredsednik SRS i predsednik Okružnog odbora te stranke za južnu Bačku najavio je da će radikali već ove nedelje početi s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom će se tražiti da se Vojislavu Šešelju i dalje omogući da se sam brani pred Haškim tribunalom.

Stojiljković: Vučić pojačanje Nikoliću

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković izjavio je za Jutarnji dnevnik Radija B92 da bi Aleksandar Vučić bio značajno "pojačanje" Tomislavu Nikoliću. "Toliko borbe oko Vučića i njegovog oklevanja da se izjasni se ne može drugačije objasniti nego time da, u rejtingu političara u Srbiji u okviru konzervativne, tvrde varijante koju zagovaraju radikali, jedino Vučić i Nikolić imaju zavidan rejting pored Vojislava Šešelja", rekao je on.

On navodi da "ako je neko desetak godina u istoj stranci, onda se programski koncepti, razlike iskazuju u vrlo maloj meri i više su stvar taktike i različitih personalnih osobina i političkih procena".

"Nova stranka bi bila na poziciji tvrde, konzervativne nacionalne stranke, ali po svojim manirima, političkom stilu i spremnosti na dijalog, ne svakako u redovima ekstremne nacionalne desnice. To je prostor na kome se već nalazi, na neki način, takozvana narodnjačka koalicija predvođena DSS-om i u tom polju će se odvijati borba za birače i rejting i uticaj", kaže on.

Prema Stojiljkovićevom mišljenju, "ukoliko zadrži deo stranačke infastrukture i odbora, bude u javnosti kroz parlamentarni život, Tomislav Nikolić sa ekipom oko sebe u kojoj bi bio Vučić, ima perspektivu da uzme značajan deo biračkog tela i da se pozicionira time što bi uzeo i jedan broj razočaranih radikalskih glasova".

Stojiljković kaže da je velika razlika između radikalskih glasova i onoga što je Nikolić dobijao na predsedničkim izborima i da je to polje na kome će Nikolić početi ili pokušati da raširi svoj uticaj i uticaj nove partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: