Od ponedeljka struja skuplja za 50%

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2002.

16:07

Default images

Struja ce od ponoci poskupeti u proseku za 50 odsto. Elektricna energija najvise ce poskupeti takozvanim malim potrosacima, to jest onima koji trose do 600 kilovat sati mesecno. Medjutim, gradjani koji trose izmedju 100 i 300 kilovat sati uz odredjene potvrde, bice oslobodjeni fiksne naknade koja se uvodi umesto angazovane snage a iznosice oko 90 dinara. Takodje, kod potrosaca koji trose do 600 kilovat sati mesecno, a za koje se ispostavi da ne mogu da plate racune, Vlada Srbije ce posebnim bonovima ucestvovati u delimicnom placanju. Izmenama tarifnog dnevna i nocna tarifa zadrzace istu satnicu, s tim sto ce nocna struja u odnosu na dnevnu biti jeftinija za oko 4 puta.

Posto je elektricna energija ulazni trosak cele industrije, postavlja se pitanje da li ce poskupljenje struje uticati i na cene drugih proizvoda.  Novinar nedeljnika Vreme Dimitrije Boarov u izjavi za B92 kaze da se moze ocekivati izvesno povecanje inflacije, ali ne dramaticno: "Cinjenica je da je za industriju porast, koliko sam ja shvatio, oko 58 posto. To je znacajan troskovni udar, mada eksperti kazu da je to sve ispod 10 posto u proseku. Za neke industrije, ucesce elektricne energije je daleko vece. Medjutim, ono sto tu opasnost da se pokrene okidac inflacije suzbije, a to je cinjenica prvo da veci deo te industrije ne radi, to je zalosna ohrabrujuca okolnost, da se tako paradoksalno izrazim. S druge strane, taj pad tempa inflacije na oko 0,5 odsto mesecno rezultat je jedne iscrpljenosti potrosaca, tako da poskupljenje elektroenergije ce se odraziti u poskupljenjima druge robe, tamo gde je ona nezamenjliva i gde jos traznje ima i gde mozemo ocekivati izvesno povecanje inflacije, ali mislim da to nece biti dramaticno". kaze Boarov. On takodje podseca da je Elektroprivreda Srbije ulozila oko 300 miliona eura u neophodne remonte. Trecina tih sredstava su krediti  koji, kako ocenjuje Boarov, ocigledno nisu dobijeni po narocito povoljnim uslovima: "Elektroprivreda mora da se osposobi za servisiranje tih kredita, nesto poskupljenjem, a ja bih rekao, o cemu se dosta cuti, nesto boljom naplatom svoje robe, jer vi imate citave gradove gde se sada istice parola: narod nema da plati. Ali taj isti narod mozda vozi automobile, mozda trosi na nekoj drugoj strani i mislim da je struja takva roba koja je u prioritetu domacinstava i mislim da se mora nesto ozbiljnije uciniti da i privreda i potrosaci po Srbiji, narocito po juznoj, od Kragujevca pa na nize, vi imate naplatu od 30 posto. Elektroprivreda mora uterati tu disciplinu ne da bi mucili narod, nego da bi narod shvatio da je struja ta koja se mora platiti, a za ostalo sta ostane", kaze Boarov.

Sindikat penzionera Nezavisnost ocenjuje da ce poskupljenjem struje biti ugrozeno oko 350.000 penzionera, cija primanja ne prelaze 3.900 dinara mesecno. Predsednik sindikata Milan Djuric kaze da ce mnogi za placanje racuna za struju morati da izdvoje pola penzija, a nekima ce za racune otici i ceo mesecni prihod. Medjutim, sveukupno, bice ugrozeno preko milion gradjana Srbije, kaze Djuric: "Dolazi se do situacije da ce svi gradjani ciji su prihodi ispod, negde, 6.000 dinara, a njih je preko milion u Srbiji, samo penzionera ima oko 780.000 hiljada, sa ovim povecanjem doziveti da ce im zivotni standard pasti, odnosno kod velikog broja, mozda cak 100.000 domacinstava, racuni ce biti veci od njihovih mesecnih prihoda", kaze Djuric.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: