SPOR OKO UCESCA NA ZAKAZANOM SASTANKU

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2001.

15:31

Default images
Spor oko ucesca saveznog premijera Dragise Pesica na razgovorima o buducnosti jugoslovenske federacije rezultirao je otkazivanjem sastanka u sredu, jer se u Palati Federacije nisu pojavili crnogorski predsednik i premijer Milo Djukanovic i Filip Vujanovic, a nije dosao ni premijer Srbije Zoran Djindjic, prenosi B92. Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic i premijer Filip Vujanovic saopstili si da sastanku nece prisustvovati zbog odluke predsednika Kostunice da na razgovore o odnosima dve republike pozove i saveznog premijera Dragisu Pesica, potvrdio je Radiju B92 portparol Demokratske partije socijalista Igor Luksic. "Veoma smo razocarani ponasanjem Kostunice, koji je pokusao da nas uvuce u igru oko priznanja legitimiteta Saveznih institucija. Mi ne priznajemo Saveznu vladu, ne priznajemo da je Pesic, koji je dobio poziv da ucestvuje aktivno u razgovorima, predsednik Savezne vlade. On to nije, on je nelegitiman i on ne moze stititi crnogorske interese", rekao je Luksic. On je rekao da predstavnici Crne Gore zele dijalog i da su spremni na razgovore s legitimnim predstavnicima Srbije. “DPS ce se apsolutno odazvati takvom pozivu za nastavak dijaloga. Ono sto samo pozivamo gospodina Kostunicu je da nas konsultuje oko bilo kakvog sastanka, oko ucesnika Vlada Crne Gore i Vlada Srbije i gospodin Kostunica je sasvim dobrodosao na taj sastanak”, rekao je Luksic za B92.

Upitan zasto nije otisao na sastanak, sprski premijer Zoran Djindjic je za B92 rekao da “sastanka nije bilo”. “Ako imate utakmicu i jedan tim ne dodje sta vredi da svih 11 igraca protivnickog tima izadje na teren, utakmice nema. Ja sam dobio potvrdu iz kabineta Vujanovica i Djukanovica da oni nece doci”, kaze Djindjic. Djindjic dodaje da je u sredu ujutro o nedolasku Djukanovica i Vujanovica razgovarao s predsednikom Jugoslavije Vojislavom Kostunicom, koji mu je, "predlozio da ipak dodje u Palatu Federacije kako bi razgovarali o tome sta dalje". “Ja sam mu rekao da je bolje o tome razgovaramo par sati kasnije ili na DOS”, rekao je Djindjic. "Moje ocekivanje i zelja je da se tako vazni sastanci pripreme na takav nacin da nekoliko dana unapred bude jasno da su svi vazni ucesnici potvrdili dolazak znajuci sve elemente sastanaka i ucesnike i dnevni red i da onda obavestimo javnost. Da onda javnost bude obavestena samo o sastancima koji su realno moguci, a ne da prvo najavimo satanak, pa da onda neki ucesnici postave pitanje oko ucesca, oko protokola, oko svojih uslova. Sto se mene licno tice, ja pristajem na bilo koji sastav ucesnika i pristajem da se sastanak odrzi bilo gde i bilo kada, ali nisam raspolozen da fiktivno negde prisustvujem, a znam da taj sastanak nece biti odrzan da bih demonstrirao neko svoje prisustvo”, kaze Djindjic.

Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica izjavio je novinarima da je na razgovore o buducnosti Federacije pozvao samo one koji su podrzali jednu od platformi o redefinisanju odnosa u zajednickoj drzavi. S obzirom na to da je jednu platformu podrzala Savezna vlada pozvan je i premijer Pesic, rekao je Kostunica, posto je saopsteno da su razgovori otkazani. Onima koji se zalazu za demokratski dijalog ne treba da budu vazni ucesnici vec sam dijalog, istakao je Kostunica. “Zakljucio sam posle svega da svima onima koji su pozvani na razgovor u pismenom obliku uputim predlog za razgovore s pravilima kako bi se ti razgovori odvijali i da zatrazim u pismenom obliku na taj predlog da odgovore. Ukoliko imaju nekih primedbi na ucesnike razgovora, na mesto gde se razgovori odrzavaju, na vreme u kojem se odrzavaju, mozda i na godisnje doba, da jednostavno te primedbe, ali u pismenom obliku, dostave. Jednostavno, posle tih primedbi cu zakljuciti sta valja ciniti. Ukoliko se ne pokrenu ovi razgovori o zajednickoj drzavi Srbije i Crne Gore, onda ce odgovornost pasti imenom i prezimenom na sve one koji nisu bili voljni na za ovu vrstu razgovora”, rekao je Kostunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: