Najava rekonfiguracije UNMIK-a

Misija UN i dalje će biti prisutna na Kosovu, ali će u skladu sa situacijom na terenu rekonfiguristi svoje prisustvo, izjavio je portparol UNMIK-a Sven Lindholm.

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2008.

15:17

Default images

"Rekonfiguracija misije UN na Kosovu je odgovor na promenu situacije na terenu. Mi prepoznajemo političku realnost koja se događa na Kosovu u smislu da su stvorene neke institucije na Kosovu i da je deo nadležnosti prenet na njih", rekao je Lindholm.

Upitan da li će UNMIK napustiti Kosovo i svoja ovlašćenja preneti na nekog drugog 15. juna, Lindholm je kazao da ne postoji datum do kada će misija UN ostati na Kosovu.

On je naglasio da će UNMIK ostati na Kosovu i Metohiji dok god bude na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti.

Takođe je dodao da je Ustavni okvir još uvek na snazi i "da će biti na snazi još određeno vreme".

Portparol UNMIK-a je u gostujući u programu Kontat plus radija u Kosovskoj Mitrovici odbio da direktno odgovori na pitanje da li je Skupština Kosova prekršila Rezoluciju 1244 onog trenutka kada je usvojila Ustav Kosova.

"UNMIK je primio k' znanju da je usvojen Ustav Kosova, ali UNMIK prema Rezoluciji 1244 i dalje ima izvršnu vlast na Kosovu", rekao je Lindholm.
Na pitanje da pojasni šta znači "primila k' znanju", odgovorio je da je "to nešto što bi se moglo pripisati realnosti na terenu".

"Skupština Kosova je odlučila da ide napred i proglasi nezavisnost, a UNMIK, to jest UN, prema tome imaju neutralan stav. Mi smo svesni da se stvari menjaju u svakom trenutku. Na terenu sada imamo period političkih promena i to je razlog za rekonfiguraciju misije", rekao je Lindholm.

Portparol misije UN je kazao da za sada nemaju stav o mogućem obnavljanju pregovora o statusu Kosova, između Prištine i Beograda. Upitan da prokomentariše puštanje na slobodu bivšeg kosovskog premijera i nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, Lindholm je rekao da su sudije rekle svoje dodavši - "mi ne komentarišemo odluke nezavisnog suda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: