Dinkić: Istraga o stečaju "Šinvoza"

Mlađan Dinkić najavio istragu o stečaju Šinvoza iz Zrenjanina i radu novosadskog ogranka Agencije za privatizaciju.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 16.01.2008.

07:35

Default images

Posle sastanka sa predstavnicima štrajkačkog odbora Industrije šinskih vozila "Šinvoz" iz Zrenjanina, ministar ekonomije je rekao da postoji osnovana sumnja da je novi vlasnik namerno "gurnuo" u stečaj tu firmu. On je najavio da će pokrenuti i nadzor nad kontrolama koje su vršene od novosadskog ogranka Agencije jer postoji sumnja i za njih da su nesavesno poslovali.

"Nije potrebno uložiti mnogo napora da se to utvrdi i pokušaćemo da budemo što brži, jer je ovo proizvodnja koja je potrebna Srbiji, a i za izvoz", rekao je Dinkić.

On je napomenuo da se takvi procesi dešavaju i na drugim mestima i obećao da će učiniti sve, zajedno sa Agencijom za privatizaciju, da se te zloupotrebe spreče i ispune preuzete obaveze novih vlasnika.

Predsednica Skpštine malih akcionara Milena Prstojević potvrdila je Tanjugu da su danas imali sastanak u Ministarstvu ekonomije gde im je rečeno da istraga oko uvođenja obe firme u stečaj prevazilazi ingerencije tog ministarstva.

Predstavnici oba štrajkačka odbora su potvrdili Tanjugu da će u narednih nekoliko dana sačekati rezultate istrage koju će sprovesti MUP i da će nakon sahrane kolege odlučiti o daljim koracima.

Predstavnik štrajkačkog odbora Mita Lisica rekao je da su radnici spremni da se bore do kraja za svoja prava i dodao da će u narednom periodu odlučiti kako će postupati dalje.

"Nadamo se da će se klupko odmotati i da će se naći vlasnik koji želi da se bavi proizvodnjom, a ne kriminalnim radnjama", rekao je Lisica.

A predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da je zbrinuta zbog toga što novosadski ogranak Agencije za privatizaciju nije ništa preduzeo da se spreče zloupotrebe novih vlasnika u zrenjeninskim preduzećima "Šinvoz" i "BEK".

"Očigledno je da su vlasnici to učinili sa namerom da zaposleni ostanu bez radničkih akcija, prava, socijalnog programa i da onda naravno to kupe kao imovinu", rekla je Baraćeva za RTS.

Zrenjaninci odložili protest

Iako ne odustaju od svojih zahteva, radnici dve zrenjaninske firme odložili protest za sutra, zbog smrti jednog od kolega.

Radnici dve zrenjaninske firme Industrije šinskih vozila "Šinvoz" i industrije mesa "Bek" danas neće protestovati ispred Akcijskog fonda kako je bilo najavljeno, saopštili su predstavnici tih preduzeća. Radnici "Šinvoza" tokom dana razgovaraće sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, rekao je član protestnog odbora u toj fabrici Mita Lisica.

On je kazao da će sastanku prisustvovati i predstavnici Samostalnog sindikata fabrike "Šinvoz" koji tvrde da je bilo nepravilnosti prilikom uvođenja stečaja u to preduzeća.

Podsetimo, radnici i akcionari zrenjaninskih firmi Bek i Šinvoz juče su počeli protest u Beogradu zahtevajući od državnih organa raskid ugovora o privatizaciji, tvrdeći da je bilo nezakonitosti prilikom uvođenja stečaja u obe fabrike.

Na ročištu u Trgovinskom sudu u Zrenjaninu sredinom protekle sedmice prihvaćen je plan reorganizacije Industrije mesa Bek, kojim je predviđeno da klanica nastavi rad, ali radnici, mali akcionari, traže raskid kupoprodajnog ugovora.

Preminuo radnik u Domu sindikata

Radnik zrenjaninskog preduzeća Šinvoz R.S. (40), koji je sa kolegama zbog štrajka te firme došao u Beograd, noćas je preminuo u sali beogradskog Doma sindikata, potvrdila je informativna služba Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kolega preminulog radnika Radovan Mališ kazao je agenciji Beta da je R.S. umro oko pola dva jutros.

Od 400 radnika koji su juče došli u Beograd, noćas je u Domu sindikata ostalo njih devedesetak, a predstavnik štrajkača Šinvoza Mita Lisica kazao je da je insistirano da u Beogradu ostanu samo sposobni i zdravi članovi grupe.

Većina radnika se vratila nakon prvog dela jučerašnjeg protesta u Zrenjanin, uz dogovor da se protest danas nastavi pred nadležnim institucijama u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: