"Dogovor sa prosvetarima blizu"

Ministar finansija Mirko Cvetković kaže da je blizu dogovor sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 10.12.2007.

13:05

Default images

Štrajk prosvetara je, podsetimo, počeo 19. novembra, a sada je u štrajku oko 1.600 škola. Cvetković je novinarima u parlamentu rekao da ne bi želeo da govori o detaljima, sve dok se ne održi sastanak sa ministrom prosvete Zoranom Lončarom. Iz sindikata prosvetnih radnika najavljuju da će se sutra sastati sa resornim ministrima.

Na pitanje kako komentariše primedbe nekih ekonomista da je predloženi budžet za 2008. godinu "predizborni", s obzirom na to da najveću stavku predstavljaju plate i doprinosi za zaposlene, ministar finansija je rekao da to nije ekonomski optimalni bužet, ali da je i maksimum koji se može dobiti u "ovom socijalnom trenutku".

"Da je on (budžet) predizborni, sigurno ne bi bilo štrajkova. Svi štrajkuju nezadovoljni budžetom", istakao je Cvetković, navodeći da, ako neko želi da "predloženi budžet poveže sa izborima, teško da će to moći da mu pođe za rukom".

Tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika koji su u štrajku nastaviće pregovore sa resornim ministarstvima o predlogu protokola za rast plata sutra u 14 sati u Vladi Srbije, izjavio je Beti v.d. predsednika Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović. U međuvremenu se očekuje da se glavni odbori Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata obrazovanja Srbije izjasne o predlogu protokola.

Prema najavama iz sva tri sindikata, štrajk prosvetnih radnika skraćenjem časova se nastavlja.

Glavni odbor "Nezavisnosti" u subotu je prihvatio predlog tesnom većinom, rekao je Živanović. On je naglasio da "Nezavisnost" nastupa jedinstveno sa ostala dva reprezentativna sindikata i odluke će donositi zajednički, u skladu sa prethodnim dogovorom.

Prema ŽIvanovićevim rečima, tek posle odluke glavnih odbora preostala dva sindikata i pregovora u Vladi, moguće je potpisivanje protokola, a do tada traje štrajk.

I pregovori o zahtevima Sindikata nauke trebalo bi da budu nastavljeni danas popodne, dok će pregovori sa sindikatima prosvete biti nastavljeni sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: