Štrajk u prosveti

Tri reprezentativna sindikata obrazovanja zbog malih plata organizovala su štrajk posle neuspelih pregovora s Vladom.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.11.2007.

08:22

Default images

Časovi u školama članicama tri reprezentativna sindikata obrazovanja od danas traju 30 minuta zbog štrajka prosvetara, nezadovoljnih visinom zarade i niskim koeficijentima. Prvog dana štrajka prosvetnih radnika u zakonskoj obustavi rada učestvovalo je 415 škola, prema podacima dobijenim do podneva, rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Neke škole krenuće u štrajk od popodnevne smene, a jedan deo škola pridružiće nam se sutra, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare, posvećenoj početku štrajka u školama u Srbiji.

Štrajk organizuju Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, pošto pregovori s Vladom Srbije nisu uspeli.

On je istakao da u pojedinim školama direktori prete zaposlenima smanjenjem plate i najavio da će protiv takvih direktora biti podnete krivične prijave, kao i da će, u slučaju potrebe, štrajk biti radikalizovan.

Miodrag Skrobonja, iz Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže za B92 da su sindikati konačno jedinstveni i da su tražili od Vlade povećanje u tri rate.

"Jedno bi bilo od pet odsto, od marta, drugo od sedam odsto od junskih zarada i treće od sedam odsto od septembarskih zarada, što bi godišnje bilo dodatno opterećenje od 9,34 odsto, što je manje od povećanja budžeta u narednoj godini, 9,9 odsto", kaže Skrobonja.

"Međutim, ministri su bili na stanovištu da mogu da nam ponude samo 10 meseci mirovanja plata, a potom povećanje od pet odsto, što bi budžet opteretilo samo jedan odsto. U pismu koji smo dobili čak nam je i prećeno da prošlogodišnji protokol neće biti ispunjen", kaže on.

U tri sindikata koji organizuju štrajk učlanjeno je 1.200 škola, rečeno je na skupu, na kojem je istaknuto da postoje i opstrukcije drugih, manjih sindikata obrazovanja.

Ministarstvo: Štrajkuje 201 škola

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je u štrajku znatno manje škola nego što su naveli danas predstavnici tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika. Ministarstvo navodi da je štrajk podržalo svega 130 osnovnih i 71 srednja škola.

U Srbiji je 1.748 osnovnih i srednjih škola, pa je u štrajku 11,5 odsto obrazovno-vaspitnih ustanova, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju je istaknuto da štrajk nije podržao nijedan fakultet na šest državnih univerziteta i nijedna visoka škola strukovnih studija.

Prema podacima dobijenim od školskih uprava, štrajka prosvetnih radnika uopšte nije bilo na područjima školskih uprava Kosovska Mitrovica, Ranilug i Novi Pazar, dok je u većini osnovnih i srednjih škola koje nastavu drže u zakonskom minimumu, štrajk podržan samo od dela kolektiva, navedeno je saopštenju.

Cvetković: Prosvetari ne treba da štrajkuju u 2007.

Ministar finansija Mirko Cvetković ocenio je da sindikati prosvetnih radnika ne bi trebalo da stupaju u štrajk ove godine jer se njihovi zahtevi odnose na 2008. godinu, a Vlada je svoje obaveze prema njima za 2007. ispunila.

"Ukoliko žele da štrajkuju vezano za 2008. godinu, onda to treba da učine u 2008. godini, budući da je sada još uvek na snazi tekući protokol", kazao je Cvetković.

Ministar finansija je podsetio da je Vlada u petak dala pismenu ponudu prosvetarima i ocenio da pre stupanja u štrajk sindikati treba da daju odgovor na ponudu.

"Mora se znati da Vlada ne raspolaže svojim sredstvima koja bi mogla da da, već su to zajednička sredstva ove privrede, i samo je pitanje kako ih rasporediti", izjavio je on.

Na pitanje novinara da li bi se problem mogao rešiti ukoliko bi stranke vratile višak sredstava koji su dobile, Cvetković je odgovorio da ta sredstva ne bi bila dovoljna.

Razlika koju stranke treba da vrate iznosi približno 60 miliona dinara, a samo jedan procenat povećanja plata u prosveti iziskivao bi 980 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: