Uslov za izbore su i novi zakoni

Ministarstvo za državnu upravu i samoupravu završilo jedan od četiri zakona neophodnih za održavanje lokalnih izbora.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 12.10.2007.

07:43

Default images

Ministar Milan Marković izjavio je da je to ministarstvo završilo jedan predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji i da bi trebalo sledeće nedelje da ode u proceduru. On je rekao da zakoni o glavnom gradu, lokalnim izborima i lokalnoj samoupravi ne mogu da budu završeni dok se ne odluči koji će se izborni sistem primenjivati: većinski ili proporcionalni.

"Postoji radna grupa koja se bavi time, razgovara se i na političkom i na stručnom nivou. Verujte da je pitanje dosta složeno. Ustav je predvideo određene promene, izvršni organ se bira iz reda predstavničkog tela, a sada se otvoreno postavlja pitanje izbora tog predstavničkog tela", kaže on.

"Jedan od argumenata koji ističem jeste da je baš zato potrebno da izbor tog tela bude direktan, ali onda se otvaraju i druga sporna pitanja, kao što su izborne jedinice, pa i Ustavom zajamčene srazmernosti pripadnika manjina, što je dodatna komplikacija ako idete na većinski izborni sistem", kaže Marković.

Od niza zakona koji su neophodni za održavanje izbora u Srbiji, u Skupštinu do sada nije upućen nijedan. Za B92 potvrđeno je samo da je Ministarstvo odbrane završilo svoj posao i Vladi na usvajanje uputilo zakone o odbrani i vojsci.

Za održavanje predsedničkih izbora, o kojima se u poslednje vreme najglasnije govori, neophodno je, međutim, usvojiti i zakon o predsedniku Republike.

O sudbini tog zakona stara se direktor Vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo, bivši član JUL-a, a sada funkcioner DSS-a Zoran Balinovac.

"Neophodan dobar zakon o glavnom gradu",

Novoizabrani predsednik Skupštine Beograda i v. d. gradonačelnika Zoran Alimpić izjavio je da je najvažnije da do kraja njegovog mandata Beograd dobije dobar zakon o glavnom gradu, jer će od toga zavisiti šta će i kako moći da se radi u narednom mandatu.

"Beograd mora da ima punu nadležnost za izgradnju i održavanje puteva, ulica i mostova, da ne dođemo u situaciju, kao sada, da lokalni putevi budu neuporedivo bolji od regionalnih, jer Republika ništa ne ulaže. I treća bitna stavka jeste da Grad mora da dobije svoju imovinu", rekao je Alimpić za Večernje novosti.

Alimpić je kazao da njegov sadašnji položaj, nastao sticajem okolnosti, ne znači da će on biti kandidat za gradonačelnika Beograda na sledećim izborima. On smatra da je direktan izbor gradonačelnika bolji.

Na pitanje šta se dešava sa njim kao vršiocem dužnosti gradonačelnika, ukoliko se lokalni izbori ne održe u narednih šest meseci, Alimpić je odgovorio da će se u tom slučaju menjati Ustavni zakon i biće onako kako bude propisano.

Alimpić je rekao da je poslat predlog vladi da Zoo-vrt postane gradsko javno preduzeće, jer ne može da ostane društveno, pošto u Ustavu više nema društvene imovine, i na kraju će biti privatizovano.

"Grad zaista želi da ulaže u Zoo-vrt i verujem da će dobro gazdovati. Videćemo kakva će na kraju biti odluka", kazao je Alimpić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: