Forin ofis s kosovskim Albancima

Kosovski Albanci su nakon razgovora sa britanskim zvaničnicima najavili da će proglasiti nezavisnost posle pregovora.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 10.10.2007.

11:15

Default images

"Kosovo će unilateralno proglasiti nezavisnost nekoliko dana po isteku krajnjeg roka za pregovore u decembru, ako međunarodni pregovarači ne uspeju da postignu dogovor o statusu Kosova", najavili su u Londonu članovi albanskog tima. Neki mediji navode da su britanski zvaničnici pozvali Albance da sačekaju s takvom odlukom.

Frankfurtski list na srpskom jeziku Vesti piše da je u Forin ofisu kosovskim Albancima navodno rečeno da sačekaju s jednostranim priznanjem nezavisnosti.

"Tim kosovskih Albanaca juče je u Londonu razgovarao sa zvaničnicima Velike Britanije u britanskom ministarstvu spoljnih poslova o ključnim aspektima kosovskog problema, a posebno o nameri Prištine da posle 10. decembra jednostrano proglasi nezavisnost Kosova. Tim je u London pozvan na zahtev Forin ofisa, ne samo radi konsultacija, nego i "nekih instrukcija", navodi taj list na srpskom jeziku.

"Prema informacijama iz britanskih izvora, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Agim Čeku, lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači i predsednik Ora Veton Suroi, pozvani su u London kako bi obećali domaćinima da posle 10. decembra neće ići na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Drugim rečima, instrukcija Velike Britanije je da Priština "malo ohladi", dok anglo-američka diplomatija, uz pomoć Francuske, pokušava da obezbedi "povoljniju atmosferu" među članicama Evropske unije, pišu Vesti.

"Reč je o proverenim informacijama prema kojima Britanci, paralelno sa Amerikancima i Francuzima, već deluju diplomatskim kanalima kako bi pridobili članice EU koje ne pokazuju spremnost da idu na unilateralno priznavanje nove albanske države na Balkanu", naglašava list.

"Diplomatska kampanja iza kulisa je fokusirana trenutno na Nemačku i Italiju. U Londonu se smatra da, ako Berlin i Rim 'ne uđu u voz', najavljeno preuzimanje Evropske unije privremene uprave na Kosovu dolazi u pitanje", prenosi list.

"U Forin ofisu se, takođe, kalkuliše podatkom da u prištinskom vrhu postoji podela na one koji su spremni da poslušaju savet zapadnih prijatelja i sačekaju kraj diplomatskih manevara i one koji su za to da, bez obzira na okolnosti, posle 10. decembra bude proglašena albanska država. Kako se čuje, Čeku i Suroi su 'tvrda struja', a Sejdiu i Tači 'mekša'", zaključuju Vesti.

Ipak, nezavisnost odmah

Međutim, u izjavama za javnost kosovski lideri su ponovili da će proglasiti nezavisnost posle kraja pregovora.

"Do toga mora doći. Do toga mora doći ubrzo posle 10. decembra. Ovde govorimo o danima, a ne o nedeljama", izjavio je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije premijer Kosova Agim Čeku.

On je zatražio međunarodnu podršku, ali je najavio da će Kosovo doneti odluku o nezavisnosti bez obzira na to da li će Evropska unija podržati taj potez ili ne.

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Milibend pozvao je pregovarački tim iz Prištine da nastavku pregovora o statusu Kosova pristupi kreativno, hrabro i u duhu kompromisa, rečeno je BBC-ju u Forin ofisu, posle sinoćnjeg susreta šefa britanske diplomatije sa pregovaračkim timom Prištine.

Milibend je, prema istom izvoru, od gostiju iz Prištine zatražio da svoje delovanje i ubuduće usklade sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici.

EU nejedinstvena

Podsećamo da EU još uvek nije jedinstvena po pitanju Kosova i da još pokušava da dođe do rešenja koje će zadovoljiti svih 27 članica u vezi sa budućim statusom srpske pokrajine.

S druge strane, američki i ruski ambasador pri UN su ponovili poznate stavove svojih vlada. Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad izjavio je novinarima da bi najbolji ishod bio da dve strane postignu sporazum, ali je ukazao da vreme ističe.

Istovremeno, Vitalij Čurkin pozvao je međunarodnu zajednicu i Beograd i Prištinu da se usredsrede na postizanje dogovornog rešenja jer bi svako drugo izazvalo nestabilnost na Kosovu, u regionu i u svetu.

Prištinski list Koha Ditore piše da su na konsultacijama Saveta bezbednosti o Kosovu u utorak uveče, iza zatvorenih vrata, Halizad i Čurkin ušli u dijalog o reševanju budućeg statusa Pokrajine, iznoseći o tome oprečne stavove.

Pošto su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i šef UNMIK-a Joakim Riker podneli redovne tromesečne izveštaje o situaciji na Kosovu, Kalizad je predočio da Zapad ima plan za slučaj da pregovori o statusu ne uspeju do 10. decembra.

Na to je Čurkin reagovao upozorenjem da Rusija jedino može prihvatiti dogovorno rešenje i da će svaka druga solucija proizvesti ozbiljne posledice u celom svetu.

Posle konsultacija, Kalizad je, prema izveštaju prištinskog lista Zeri, precizirao da bi voleo da se dve strane sporazumeju do 10. decembra, ali je napomenuo da će, u slučaju neuspeha pregovora, odluka morati da bude doneta na drugi način.

Reakcija Vlade Srbije

Na najavu kosovskih Albanaca da će u decembru proglasiti nezavisnost Pokrajine, odmah je reagovala Vlada Srbije.

U kabinetu premijera je rečeno da izjave kosovskih lidera Beograd smatra kao otvorenu pretnju i rušenje započetog pregovaračkog procesa. Poznavaoci prilika novi potez Prištine vide kao još jedan probni balon.

"Beograd je više puta pozivao međunarodnu zajednicu i posebno posredničku trojku da uputi jasno upozorenje kojim se unapred osuđuje i odbacuje svaki jednostrani akt o nezavisnosti Pokrajine", saopšteno je iz kabineta predsednika Vlade.

Kako je navedeno, "jednostrana nezavisnost je protivzakonit separatistički akt kojim se direktrno krši međunarodno pravo i Srbija će istog trenutka poništiti sve jednostrane odluke kojima se narušava teritorijalni integritet i Ustav Srbije".

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da američki zvaničnici "uporno opstruišu" dogovor iz Njujorka o uzdržavanju od prejudiciranja rešenja za budući status Kosova.

To je, istakao je Samardžić, "osokolilo" albanske predstavnike u Londonu da, bez obzira na sadržaj razgovora koje su imali u Forin ofisu, izjavljuju da će odmah posle 10. decembra proglasiti nezavisnost Pokrajine.

Samardžić smatra da je reč o "u potpunosti destruktivnoj i opstruktivnoj delatnosti koja onemogućava da se uopšte dođe do procesa koji bi eventualno izrodio neko rešenje".

Najava albanskog rukovodstva da će u decembru proglasiti nezavisnost, svakako je stvorila nervozu među srpskim stanovništvom u Pokrajini.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, najnoviji istup albanske strane vidi kao još jednu preteću izjavu kosovskog premijera Agima Čekua.

"U skladu i sa njegovom ranijom najavom da će nametnuti tu nezavisnost i Srbima u srpskim sredinama i enklavama u centralnom delu, Pomoravlju, u severnom delu, a nezavisnost se Srbima može nametnuti samo nasilnim putem", smatra on.

"Očigledno je da, ako međunarodna zajednica ne preduzme prave korake na zaštiti Srba i njihovih interesa, naša država mora preduzeti bezbednosne korake", kaže Ivanović.

"Pritisak na međunarodnu zajednicu"

Londonsku izjavu lidera kosovskih Albanaca spoljnopolitički komentator lista Politika Boško Jakšić tumači kao nastavak pritiska na međunarodnu zajednicu da podrži ideju nezavisnosti.

"To je nastavak pritiska koji je bio i pre njujorških pregovora i nastavlja se sada uoči briselskih, i on će se nastaviti i posle toga. Ja u tome ne vidim ništa posebno novo. Mnogo je zanimljivije da se albanska strana sada ipak jasno upozorava, i to od strane, u ovom slučaju, Britanaca, da se uzdrži od te vrste pritiska."

Inače, državnom pregovaračkom timu za status Kosova i Metohije stigao je poziv međunarodne posredničke trojke za pregovore 14. oktobra u Briselu. Kako je Tanjugu rečeno u izvorima bliskim timu, posrednici su "vrlo neodređeno" formulisali dnevni red sastanka.

Prema zamisli posredničke trojke, delegacije Beograda i Prištine će u Briselu najpre imati zajednički sastanak, a potom će sa posrednicima odvojeno razgovarati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: