Tadić: Posvetiti se pregovorima

Boris Tadić kaže da su izjave o nezavisnosti Kosova kontraproduktivne, Vojislav Koštunica kaže da Kosovo neće biti nezavisno.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 26.09.2007.

08:50

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Njujorku da je američkom predsedniku Džordžu Bušu preneo stav Srbije o Kosovu i neslaganje sa nekim izjavama zvaničnika SAD u kojima se nagoveštava nezavisnost Kosova.

"Rekao sam vrlo jasno da se ne slažemo sa načinom na koji dolaze neke izjave iz SAD vezane za nezavisnost koja bi mogla da usledi ako ne dođe do nekog kompromisnog rešenja za budući status Kosova", rekao je za RTS Tadić, koji u Njujorku učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

On je rekao da je predsednika Buša i zvaničnike Stejt departmenta sa pozicijom Srbije u pregovorima o Kosovu upoznao u kratkom razgovoru tokom sinoćnjeg prijema.

Tadić je podvukao da je to rekao na "vrlo otvoren ali i prijateljski način, želeći da izgrađujemo i u budućnosti dobre bilateralne odnose sa SAD, ali istovremeno čvrsto braneći principjelnu poziciju Srbije" u pregovorima o Kosovu.

Predsednik Srbije je ranije povodom navoda državne sekretarke SAD Kondolize Rajs rekao da takve vrste izjava dovode albansku stranu u situaciju da jednostavno samo čeka 10. decembar, posle čega bi moglo da usledi jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova. Tadić je istakao da i SAD, Evropska unija, Rusija, Beograd i Priština moraju da podstaknu pregovarački proces kako bi se došlo do kompromisa.

"Ako se podstiče jednostrano rešenje, pregovori gube šansu. Moramo da nađemo kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane jer takvo rešenje nema alternativu", kaže Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Njujorku i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijerom Solanom o pregovorima o statusu Kosova i evropskim integracijama Srbije.

Tadić je kazao da je Solani preneo da je potrebno ohrabriti albansku stranu da učestvuje u pregovorima, "a ne samo da sede i cekaju 10. decembar, kako bi dobili nezavisnost".

"Dobio sam uverevanja da će EU sa svoje strane učiniti sve da ohrabri albansku stranu da učestvuje u pregovorima i da će evropski posrednik u trojci preuzeti inicijativu u tom smislu, jer je neophodno podsticati pronalaženje kompromisnog rešenja", rekao je Tadić Beti.

On je kazao da je sa Solanom razgovarao i o evropskoj perspektivi Srbije i što bržem parafiranju i potpisivanju sporazumu o pridruživanju, pošto su završeni tehnički pregovori.

Ragzovarali smo i o daljim koracima ka članstvu u EU, naveo je Tadić.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana pozvao je danas sve učesnike pregovaračkog procesa o Kosovu da budu veoma oprezni u svojim izjavama zato što je reč o ozbiljnoj rundi pregovora.

"Ja pozivam sve učesnike, dve strane i pregovarače da budu vrlo oprezni u svojim izjavama - ovo je ozbiljna runda pregovora kojoj svi moraju da pristupe vrlo ozbiljno", izjavio je Solana za Bi-Bi-Si. Govoreći o susretima sa šefovima diplomatija Rusije i Kine, Tadić je rekao da su na oba sastanka "potvrđene principjelne pozicije" Kine, Rusije i Srbije u vezi sa pregovorima o Kosovu i izrazio zadovoljstvo zbog "prijateljskog i konstruktivnog" karaktera tih razgovora.

"Rusija je privržena pregovorima i postizanju racionalnog i obostrano prihvatljivog rešenja za budući status Kosova i želi da se izbegne svaka vrsta nasilja i konfrontacije i destabilizacije na prostroru jugoistočne Evrope. To nije interes ni Rusije, ni Srbije ni EU", rekao je Tadić.

Ministar inostranih poslova Kine Jang Đeđij, prema Tadićevim rečima, u razgovoru je izneo dobro poznat stav Kine u Savetu bezbednosti UN i taj sastanak je samo "potvrdio odlične bilateralne odnose, njihovu perspektivu, i principjelne pozicije u Savetu bezbednosti".

Navodeći da je sinoć imao dug razgovor sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, Tadić je rekao da je "značajno razumevanje" naišla njegova argumentacija da, imajući u vidu brojne izazove sa kojima se Turska suočava, nezavisnost Kosova nije ni u njenom interesu.

Tadić je u Njujorku razgovarao i s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom i tražio političku uzdržanost NATO-a u procesu utvrđivanja statusa Kosova. Tadić je posle sastanka izjavio da mu je Shefer to i obećao i da su zajedno konstatovali da NATO nije država, već bezbednosno-vojna organizacija koja ne može da priznaje druge države.

Tadić je rekao da je od Shefera tražio i punu zaštitu za Srbe na Kosovu, njihovu imovinu i verske objekte, ističući da je glavna misija KFOR-a na Kosovu da štiti Srbe.

Tadić je rekao da su zvaničnici nekoliko nestalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija s kojima je danas razgovarao pokazali visok stepen razumevanja za stavove Srbije o Kosovu.

Predsednik Srbije se sastao sa zvaničnicima Paname, Slovačke, Belgije i Italije i ponovio stav da rešenje za Kosovo mora biti doneto u SB UN.

"U razgovorima sam preneo da će Srbija biti konstruktivna u pregovaračkom procesu u nadi da se nađe kompromisno rešenje i da ćemo izbeći opasne solucije kao što su nametnuto rešenje ili jednostrano priznata nezavisnost", rekao je on.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, koji je prisustvovao sastancima predsednika Srbije, juče je imao više bilaternih susreta u kojima je izneo stavove Srbije o Kosovu.

Jeremić se sastao s ministarkom spoljnih poslova Mađarske Kingom Genc, zamenikom ministra spoljnih poslova Vatikana Pjetrom Parolinom i ministrima spoljnih poslova Malte i Libana Majklom Frendom i Tarikom Nitrijem.

Jeremić je rekao da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva i da se Srbija zalaže za kompromisno rešenje koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Jeremić: Srbija spremna da učini velike ustupke Kosovu

Vuk Jeremiæ (Beta)
Srbija je spremna da napravi velike ustpuke kosovskim Albancima u pregovorima o statusu Kosova, rekao je danas šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

"Ono što Srbija nudi je sveobuhvatni plan za suštinsku autonomiju koja znači neometano upravljanje za institucije Prištine", rekao je Jeremić za Asošiejted pres.

On je ponovio da Srbija ne može da pregovara o suverenitetu na Kosovu, ali da je o svemu drugom moguće pregovorati.

Jeremić je nagovestio da bi Beograd mogao možda da odustane od zahteva da kontroliše granicu u delu Kosova. Beograd je do sada insistirao na zahtevu da bude nadležan za carinu i pitanja imigracije, kao znak kontinuiteta suvereniteta Srbije na Kosovu, navodi AP.

"Mi predlažemo da međunarodna zajednica... i njena bezbednosna uloga ostanu tamo", rekao je on na pitanje da li će Beograd ostati pri svom stavu o pitanju granice u delu Kosova prema Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji.

Šef diplomatije Srbije je rekao da platforma Beograd nudi "vrlo, vrlo široku samoupravu za pokrajinu".

"Ono što mi predlažemo jeste da Beograd zadrži nekoliko 'rezervisanih prava', samo nekoliko prerogativa koji definišu suverenitet države", rekao je Jeremić.

On je rekao da Srbija, u slučaju da SAD ili bilo koja druga zemlja eventualno jednostrano priznaju nezavisnosti koju objave kosovske vlasti bez odobrenja UN, "neće imati drugog izbora do da razmotri veze i odnose sa tim državama".

Koštunica: Kosovo neće biti nezavisno

Vojislav Koštunica
Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je, pred odlazak u Njujork, da će delegacija Beograda na pregovorima o statusu Kosova "jasno saopštiti" da ta pokrajina "neće biti nezavisna".

"Razlika između nezavisne države i jednostrane nezavisnosti je suštinska. To je razlika između zakonitosti i onoga što je suprotno zakonu, što predstavlja nelegalno stanje, odnosno svojevrsno političko podzemlje. Za Srbiju su svi akti koji se odnose na jednostranu nezavisnost nezakoniti i samim tim nevažeći", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, sve države-članice UN, pa samim tim i SAD, imaju izričitu međunarodnu obavezu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, koji je zagarantovan Poveljom UN i izričito potvrđen Rezolucijom 1244 Saveta bebednosti UN.

"Poštovanje međunarodnog prava predstavlja jedini put koji nas može dovesti do kompromisnog i trajnog rešenja", istakao je Koštunica.

Đelić: Promena atmosfere u Evropskom parlamentu

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je u Evropskom parlamentu "osetno promenjena atmosfera" u vezi sa rešavanjem statusa Kosova, ali da i dalje postoji veliki broj onih koji misle da je nezavisnost jedino rešenje.

"Traže se argumenti i razjašnjenja srpske pozicije i naših argumenata, i oseća se da je Evropa ovog puta u potpunosti shvatila ozbiljnost pitanja Kosova za sopstvenu budućnost i da je to pre svega evropsko, a ne američko-evropsko pitanje", rekao je Đelić u telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Strazbura.

Đelić je, posle razgovora sa zvaničnicima Evropskog parlamenta, rekao da se "sve više vidi koliko bi bilo celishodnije i delotvornije kompromisno rešenje, umesto bilo kakvih nametnutih rešenja".

"U Evopskom parlamentu su uticajni političari, što na evropskoj sceni, što na domaćim scenama, i to je nešto što daje određenu dozu ohrabrenja", dodao je Đelić.

Potpredsednik vlade je naveo da je "bilo osetno" kako u svim političkim grupama mišljenje o nezavisnosti Kosova "nije jedino i da postoje velike razlike".

Dodao je da je razgovarao sa svim bitnim političkim organizacijama u Evropskom parlamentu, kao i sa potpredsednikom Evropske komisije Ginterom Ferhojgenom, koji je nadgledao proces proširenja EU za 10 zemalja koje su postale članice Unije 2004. godine.

"Kod svih sagovornika našao sam veoma čvrstu želju da se građanima Srbije saopšti da su oni sigurni budući članovi evropske porodice nacija i budući članovi EU, i da će, u zavisnosti od brzine naših promena, ta integracija ići brže ili sporije", naveo je Đelić.

Dodao je da je sagovornike upoznao sa ciljem da Srbija do kraja godine potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da dobije status kandidata do kraja sledeće godine, ocenivši da su argumenti koje je izneo pokazali da će Srbija "biti spremna za taj događaj".

Đelić je rekao da se sa Ferhojgenom dogovorio da potpredsednik Evropske komisije sledeće godine predvodi regionalu konferenciju o razvoju malih i srednjih preduzeća i jačanju inovacija u zemljama zapadnog Balkana.

"Dodatni povod za moj boravak u Strazburu je i rasprava o konačnom nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji za ovu godinu, i mi smo autoru izveštaja Jelku Kacinu direktno predočili naše ideje i sugestije za dodatne promene u tom tekstu. Ovo je bio još jedan evopski dan koji jača naše pozicije", rekao je Đelić.

Dodao je da će u Strazburu sutra razgovarati i sa generalnim direktorom francuske kompanije Lor, koja je otvorila pogon za proizvodnju prikolica u Bačkoj Topoli u kojem je zaposleno 100 radnika, ali da su njihovi planovi mnogo veći - da zaposle nekoliko stotina do 1.000 radnika.

Đelić je rekao i da je održao prezentaciju ispred radnog tela za jugoistočnu Evropu, kao i sastanke sa svim članovima Evropske partije socijalista i grupom liberala.

Čeku: Nezavisnost realna i legitimna

Predsednik privremene pokrajinske vlade i član prištinskog pregovaračkog tima Agim Čeku ocenio je danas da "projekat obnavljanja unije sa Srbijom, iz ruševina bivše Jugoslavije, nije opcija", a da je "nezavisnost Kosova realna i legitimna".

Kosovski pregovarački tim predstaviće Beogradu svoju "viziju" rešenja kosovskog problema koja je koncentrisana na "evropsku budućnost Balkana" i temelji se na "jednakosti i dobrosusedskim odnosima", najavio je on pred početak pregovora Beograda i Prištine u Njujorku, 28. septembra.

Čeku je u autorskom članku objavljenom u dnevniku "Internešnel herald tribjun" rekao da kosovske vlasti "već imaju detaljan plan o upravljanju nezavisnim Kosovom" i da se strategija Prištine zasniva na planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, koji, prema Čekuovoj oceni, predstavlja "pravičan kompromis" stavova Prištine i Beograda.

Za Prištinu, predstojećih dani pregovora jesu prilika za definisanje budućih odnosa sa Srbijom i drugim susedima i za koncentrisanje na evropske perspektive Kosova i regiona, objasnio je Čeku, koji očekuje da konačni status Pokrajine bude rešen u decembru.

Po njemu, svima i Evropi i SAD, ali i Srbiji, potrebno je "konačno rešenje", a to bi "omogućilo Evropi i SAD da preusmere pažnju na druge goruće globalne izazove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: