Rezervisti i ministar bez rešenja

Sastanak bivših vojnih rezervista iz Kuršumlije i ministra odbrane nije dao rezultate.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2007.

09:43

Default images

Jedini dogovor koji su postigli bivši rezervisti i Dragan Šutanovac je da se pravnici Ministarstva odbrane sutra u Kuršumliji sastanu sa advokatima veterana i zajedno pregledaju dokumentaciju obe strane. U Ministarstvu tvrde da su dnevnice isplaćene i da su mnogi rezervisti još 1999. po nekoliko puta naplatili potraživanja. Rezervisti kažu da nisu svima plaćeni celi iznosi i ne odustaju od štrajka i tužbi.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac tvrdi da rezervisti nemaju pravo da se bune jer su im dnevnice već isplaćene. On je delegaciji s kojom se sastao pokazao sva dokumenta o naknadi troškova. Šutanovac kaže da su advokati izmanipulisali rezerviste i da su ih nagovorili da tuže Vojsku tvrdeći da je ta dokumentacija uništena. Ministar kaže da nisu svi naplatili pune iznose, ali navodi i to da su neki rezervisti nekoliko puta naplatili dnevnice. Ministarstvo je najavilo da će ispitati te slučajeve.

"Više puta su nam rekli da nije u pitanju novac, nego princip. Oni ne vide razlog da neko dobije novac, a neko ne. S tim smo se saglasili i od Ministarstva pravde ćemo tražiti da ta stvar bude ispravljena i da budu tuženi oni koji su nezakonito podigli duple dnevnice", kaže ministar.

Rezervisti kažu da današnji sastanak ništa nije rešio. Oni tvrde da ih dokumentacija o dnevnicama nije iznenadila, ali smatraju da Ministarstvo odbrane ne može da dokaže da su sve dnevnice svima isplaćene.

"Sutra, kada advokati budu razgovarali, mi ćemo videti pravu situaciju i tada ćemo sve znati, ako je moguće da 2.000 advokata i sudija ne zna pravo. Ako oni budu u pravu i ako dokažu da je Vojska u pravu, mi sve prekidamo", kaže Dejan Milošević, predstavnik bivših rezervista.

Dok su predstavnici rezervista iz Kuršumlije pregovarali s ministrom, rezervisti iz Niša, Leskovca, Žitorađe i Prokuplja okupili su se ispred spomenika poginulim saborcima u centru Prokuplja i najavili proteste širom Srbije. Oni su, posle jednočasovnog protesta u znak podrške rezervistima koji štrajkuju glađu u Kuršumliji, formirali zajednički štrajkački odbor za jug Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: