Policija izbacila bivše rezerviste

Oko 500 bivših vojnih rezervista iz Kuršumlije vratilo se oko podne u zgradu Opštine, iz koje ih je izbacila policija.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2007.

07:31

Default images

Oni deveti dan protestuju u Skupštini opštine. Pedesetak policajaca izbacilo je jutros iz zgrade SO Kuršumlija bivše vojne rezerviste, koji protestuju zbog ratnih dnevnica, ali su oni u međuvremenu ponovo blokirali skupštinu.

Slavko Ilić, član štrajkačkog odbora, rekao je da je policija upala u zgradu Opštine oko 7 časova tako što je probila kordon koji su joj štrajkači postavili na ulazu u zgradu i potom izbacila stotinak ljudi.

Prema Ilićevim rečima, policija nije primenila silu, ali je tokom akcije nekolicini štrajkača pozlilo zbog stresa. Organizatori protesta kažu da je policija intervenisala po nalogu javnog tužioca.

''Policija je u ranim jutarnjim satima došla pod punom opremom i kazala da su došli po nalogu opštinskog javnog tužioca da omoguće rad opštinskim funkcionerima i radnicima", kaže član štrajkačkog odbora Branislav Jovanović.

"Bukvalno su nas izgurali i napravili kordon i omogućili radnicima opštine da uđu u zgradu. To je već sve bilo izrežirano, to je sprega opštinskih vlasti i policije", ocenjuje on.

"Doneli su klešta i isekli lanac i katanac koji su oni prethodno postavili na jednim vratima. Ovo neće da nas pokoleba, mi ćemo istrajati i doći do pravde", kazao je Jovanović.

Policija u Prokuplju u međzvremenu je saopštila da je policija jutros intervenisala uz saglasnost opštinskog javnog tužioca Radivoja Nedeljkovića i predsednika Opštine Kuršumlija Milana Đurđevića.

Nije bilo pružanja otpora od strane vojnih rezervista, niti upotrebe sile u bilo kom obliku od strane policije, navodi se u saopštenju. Policija u Prokuplju saopštila je da je omogućila normalan rad u Skupštini opštine Kuršumlija.

Vlada Srbije juče je usvojila Informaciju u vezi sa isplatom ratnih dnevnica vojnim rezervistima iz 1999. Donet je Zaključak o obrazovanju radne grupe od predstavnika ministarstava odbrane, pravde i finansija, koja će razmotriti osnovanost zahteva udruženja ratnih veterana i vojnih invalida za isplatu tih dnevnica, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade.

Bivši rezervisti potom su naveli da nastavljaju štrajk glađu u zgradi Opštine Kuršumlija jer im saopštenje Vlade ništa ne znači. Dejan Milošević, iz štrajkačkog odbora, rekao je za B92 da Vlada ništa nije uradila da reši njihov problem.

"Naši su planovi da nastavimo štrajk glađu. Vlada ništa nije uradila. Od radne grupe, trenutno, ništa ne očekujem. Oni su nešto izbacili na sajtu, ali ništa konkretno", rekao je Milošević.

Milošević je rekao da su rezervisti tražili da im se neko obrati i dodao da ne razume državu.

Oko 40 rezervista devet dana je štrajkovalo glađu u SO Kuršumlija zbog neisplaćenih ratnih dnevnica. Deset štrajkača je na kućnom lečenju i, prema tvrdnji Miloševića, i dalje odbijaju hranu.

Oko 2.000 rezervista ostalo je bez dnevnica dok su, prema tvrdnjama štrajkača, pojedinim učesnicima rata isplaćene duple dnevnice.

Sud u Kruševcu je početkom nedelje saopštio da više nije nadležan za rešavanje njihovih zahteva, a tužbe za naplatu dnevnica prosleđene su Opštinskom sudu u Kruševcu.

Ministarstvo: Sumnje na duple dnevnice

Ministarstvo odbrane proverava isplatu zaostalih dnevnica zato što sumnjaju da su pojedinci svojevremeno naplatili duple dnevnice za učešće u ratnim dešavanjima.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Jeftić kaže za B92 da je to ministarstvo intenziviralo rad na proveri dokumentacije.

Prema njegovim rečima, protest vojnih obveznika sada gubi smisao. "Treba sačekati ovih par aktivnosti koje će radna grupa Vlade preduzeti, mislim da ulazimo u jednu fazu da ćemo sve stvari rešiti", kaže on.

"Čini mi se da se njihovo nezadovoljstvo više usmerava na rad sudova u delu gde su oni presudili za neke tužbe (što će se staviti sigurno pod znak pitanja i kažem da će ići utuženje od strane Ministarstva odbrane) nego što stvarno postoji razlog da se govori o neisplaćenim ratnim dnevnicama jer su sve dnevnice 1999. provereno po zapisnicima isplaćene svim učesnicima rata", kaže on.

"U krajnjoj liniji, postavlja se i pitanje zašto sad sve te tužbe 2006. godine. Zašto sve presude u prvoj polovini 2007. i zašto neko kome nije plaćena ratna dnevnica nije uputio tužbu '99 ili 2000. godine, kad je sve to bilo sveže i friško", rekao je Jeftić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: