"Dokazi o Karadžiću i Holbruku"

Rasim Ljajić tvrdi da postoje dokazi da je Radovan Karadžić zaista napravio sporazum sa Ričardom Holbrukom.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.09.2007.

10:59

Default images

"Za Karadžića apsolutno ne posedujemo nikakvu informaciju, osim što, moram da kažem, da u ovim istražnim radnjama koje vršimo, mnogi svedoci su nam govorili da je Karadžić zaista napravio neki sporazum sa nekadašnjim američkim izaslanikom Holbrukom", kazao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

On tvrdi da su svedoci bukvalno do detalja opisali na koji se to način dogodilo.

Ljajić kaže da ranije nije verovao da je takav dogovor sklopljen. "Pre nekoliko meseci sam rekao da ne verujem da taj sporazum postoji. Sada kad bi me pitali, ne bih tako decidirano mogao da tvrdim", rekao je Ljajić.

Radovan Karadžić je jedan od najtraženijih haških begunaca, kome niko nije ušao u trag godinama. Ljajić kaže da Karadžić "ne može da bude obaveza Srbije" kada su u pitanju pronalaženja begunaca.

Vilijamson: Trdnje Artmanove nerazumne

Zvaničnik SAD zadužen za pitanja ratnih zločina Klint Vilijamson izjavio je da su tvrdnje o tome da je njegova zemlja štitila Radovana Karadžića i sprečila njegovo hapšenje nerazumne i bez ikakvih osnova.

"Iako je moguće reći da je možda u pojedinim trenucima u prošlosti bilo izgubljenih prilika da se uhapse i procesuiraju ratni zločinci, izvući iz tih specifičnih slučajeva zaključak da su postojale zavere po pitanju specifičnih optuženika nerazumno je i bez ikakvih osnova", kazao je Vilijamson za sarajevski "Dnevni avaz".

On je to rekao komentarišući navode iz knjige bivše portparolke Haškog tribunala Florans Artman "Mir i kazna, tajni haški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike".

Artmanova je tu optužila velike sile, posebno SAD, da su sprečile hapšenje Radovana Karadžića.

Vilijamson je dodao da je stav njegove zemlje o procesuiranju ratnih zločinaca u bivšoj Jugoslaviji jasan, ističući da "dokaz o robusnoj politici u traženju ratnih zločinaca, koja postoji već poslednjih 10 godina, govori sam za sebe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: