Insajder, veče uoči presude

U emisji "Insajder" ekskluzivno je emitovan policijski snimak na kojem Zvezdan Jovanović pokazuje mesto gde je isprobavao pušku.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.05.2007.

09:22

Default images

Posebno odeljenje Okružnog suda sutra će izreći presudu optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Snimak na kojem Jovanović objašnjava kako je na Fruškoj gori isprobavao pušku pre ubistva, tri i po godine bio je predmet rasprava u sudu. Tom prilikom na Fruškoj gori je pronađena i čaura koja je ista kao ona koja je pronađena na mestu ubistva premijera Đinđića.

Na Fruškoj gori, osim Zvezdana Jovanovića, bili su prisutni njegova advokatica Vesna Radomirović, istražni sudija, dežurni tužilac i operativci Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala UBPOK.

Odbrana, koja inače sve vreme tvrdi da je Jovanović priznanje dao bez prisustva branioca, na sve načine je pokušavala da spreči da se video snimak uvrsti među dokaze i da se javno emituje, dok je tužilaštvo činilo sve da ubedi sudsko veće da snimak razmatra prilikom odlučivanja o presudi.

Snimak iz 2003. prikazan je na suđenju tek početkom ove godine, pošto je predsedavajuća sudija Nata Mesarević iznenadno odlučila da ga emituje.

O ovom snimku tri puta je odlučivalo sudsko veće. Konačnom odlukom Vrhovnog suda on nije uvršten među dokaze, pošto Zakon o krivičnom postupku ne predviđa mogućnost da optuženi pokazuje lice mesta.
Puška pronaðena na Novom Beogradu iz koje je pucano na Zorana Ðinðiæa (FoNet)
Međutim, na Fruškoj gori istovremeno je pronađena i čaura koja je ista kao i ona nađena u Ulici admirala Geprata posle atentata. Naredba o veštačenju čaure deo je dokaza o ubistvu.

"I četrdeset godina je malo"

Demokratska omladina organizovaće sutra, za vreme izricanja presude optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, akciju ispred Specijalnog suda pod nazivom "I četrdeset godina je malo".

Anja Zlatarov, iz Demokratske omladine, rekla je da najavljena akcija ne predstavlja pritisak na sud, pošto će protest početi u trenutku kada u sudu počne čitanje presude.

"Ne želimo da vršimo bilo kakav pritisak na sud, ali hoćemo da iznesemo naše mišljenje. Tokom celog suđenja se nismo oglašavali, poštujući sud, ali sada, kada je suđenje završeno, želimo da kažemo da je za optužene malo i 40 godina koje mogu da dobiju", kazala je Anja Zlatarov.

Najavljeno je da će sudsko veće presudu izreći sutra u 11.30 sati.

Ometanja, ostavke, smene, sumnje, ubistva...

Suđenje za ubistvo Đinđića je prvo suđenje za organizovani kriminal u zemlji. Posle tri i po godine, proces se približio kraju, a njegov tok obeležili su brojna ometanja, ostavke, smene, ubistva i zastrašivanja učesnika u postupku.

Organizator ubistva je, prema optužnici, bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek, a neposredni izvršilac je Zvezdan Jovanović. Optuženi su i pripadnici Jedinice za specijalne operacije Željko Tojaga i Saša Pejaković i bivši radnik Bezbednosno-informativne agencije Branislav Bezarević.

Za ubistvo premijera optuženi su i pripadnici zemunskog klana: braća Miloš i Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović, Sretko Kalinić, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović. Od osam uhapšenih, pred sudom je njih sedam negiralo krivicu, uključujući prvooptuženog.

Suđenje je počelo je 23. decembra 2003. i otvorilo ga je veće kom je predsedavao sudija Marko Kljajević. Taj početak obeležila su ometanja advokata odbrane, ređali su se zahtevi za izuzeće predsednika i članova sudskog veća, pa i predsednika sudova. Podneta je i krivična prijava protiv sudije Kljajevića.
Specijalni sud (Beta)
Ipak, sve je utihnulo posle nekoliko meseci. Tada suđenje kreće normalnim tokom, počeli su da se pojavljuju svedoci,  pa i svedoci-saradnici, odnosno Ljubiša Buha, Miladin Suvajdžić i Zoran Vukojević, čija su svedočenja, po mišljenju mnogih, ključna u rasvetljavanju okolnosti pod kojima se dogodio atentat.
Po dolasku vlade Vojislava Koštunice, počeli su novi pritisci. Ministar policije Dragan Jočić najavio je da će ponovo biti pokrenuta istraga, pa je tu izjavu demantovao.

Zatim je šef Javne bezbednosti Miroslav Milošević izjavio da je optužnica na staklenim nogama, a ministar pravde Zoran Stojković najavio je ukidanje Posebnog odeljenja Okružnog suda, pa je i on izjavu demantovao.

Na suđenje su došli pripadnici Žandarmerije u majicama JSO-a. Sve to tumačeno je kao pritisak na sud i sudsko veće koje sudi optuženima za ubistvo premijera.

Potom se u maju 2004. predao i prvooptuženi. Ulemek je tada tvrdio da se predao jer ima poverenja u novu vlast. Sve ostalo u vezi s njegovom predajom ostalo je nerazjašnjeno. Potom je u Grčkoj uhapšen Dejan Milenković, koji postaje svedok-saradnik.
U međuvremenu, smenjena je čitava ekipa tužilaštva, u zamenika je degradiran specijalni tužilac Jovan Prijić, a njegov zamenik Milan Radovanović uhapšen je pod sumjom da je odao službenu tajnu.

Drugi zamenik Nebojša Maraš dao je otkaz, a smenjen je i zamenik Aleksandar Milosavljević. Na kraju, smenjen je tužilac Miloljub Vitorović, a tužilac Nebojša Mraković daje ostavku.

U septembru prošle godine i predsedavajući veću Marko Kljajević podnosi ostavku. Taj iznenađujući potez vratio je suđenje na početak.

Predsedavanje je preuzela sudija Nata Mesarević, koja je postupak dovela do kraja i sutra će izreći presudu. Na njenu adresu stizale su ozbiljne pretnje. U pretećem pismu od pre desetak dana uz pretnje je navedeno da će biti ubijeni i neki drugi ljudi.

Tokom suđenja, ubijen je jedini svedok-očevidac Kujo Kriještorac, ali i svedok-saradnik Zoran Vukojević. Njihova ubistva do danas nisu rasvetljena.

Posle više od četiri godine od ubistva, na slobodi su i dalje optuženi Miloš Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović, Sretko Kalinić i Milan Jurišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: