Reakcije u regionu na izbore

Dan nakon završetka glasanja u Srbiji, izborima se bave političari u regionu.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 22.01.2007.

11:40

Default images

U Crnoj Gori, gde je bilo omogućeno glasanje državljanima Srbije, predstavnici političkih stranaka pozitivno su ocenili dobru izlaznost i korektnu atmosferu u kojoj su sprovedeni izbori u Srbiji, dodajući da izborni rezultat nije iznenađenje.

Portparol vladajuće Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević izjavio je da se nada da će stranke demokratskog bloka u Srbiji brzo formirati novu vladu.

Predsednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić rekao je da je "dobro to što niko ne može da formira novu vladu bez Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije", ali je iznenađen ulaskom Liberalno-demokratske partije u parlament.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović rekao je da je "najvažnije da nova vlada Srbije zadrži proevropski kurs", a Milan Radović, iz Narodne stranke, smatra da će na osnovu izbornih rezultata teško biti formirana nova vlada.

Na šest biračkih mesta u Crnoj Gori na kojima se glasalo na parlamentarnim izborima u Srbiji, prema raspoloživim podacima, najviše glasova dobila je Srpska radikalna stranka.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je uveren da će demokratske stranke u Srbiji s visokom odgovornošću formirati Vladu. Vujanović je rekao da je zadovoljan što su građani Srbije dali tako ubedljivu podršku demokratskim strankama koje će ubrzati put Srbije ka evroatlanskim integracijama i obezbediti bolji kvalitet života i uslove privređivanja.

Mesić: Pronaći sebe

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je da Srbija sebi može pomoći samo ako nađe pravac ka Evropi i da će "svaki drugi izbor biti štetan po njene građane".

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, Mesić je, osvrćući se na izborni rezultat Srpske radikalne stranke, ukazao da će "najteže za Srbiju biti ako ne nađe sebe".

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da su rezultati izbora u Srbiji, prema onome što se moglo čuti poslednjih meseci, očekivani i da veruje da postoji šansa da se u Srbiji formira proevropska vlada.

Sanader je rekao da bi formiranje proevropske vlade bilo dobro ne samo za Srbiju i njen put prema evroatlantskim integracijama, već i da bi to bio značajan doprinos trajnoj političkoj stabilizaciji jugoistoka Evrope.

"Znamo da Srbiju i međunarodnu zajednicu očekuju teške odluke u vezi sa konačnim statusom Kosova, i u tom smislu je stabilna, proevropska, demokratska vlada sigurno u interesu Srbije, ali i međunarodne zajednice", izjavio je Sanader. Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović čestitao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i građanima Srbije na uspešno održanim izborima i dodao da su oni novi korak u demokratizaciji u Srbiji.

Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić smatra zabrinjavajućim činjenicu da su radikalne snage dobile najveću podršku gradjana Srbije. "Rezultati pokazuju da međunarodna zajednica i dalje mora igrati vrlo važnu ulogu u demokratizaciji čitavog regiona, ali da isto tako mora preispitati odnos prema nacionalističkom nasleđu u Srbiji koji očito ne jenjava", saopštio je Silajdžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: