Šta će biti sa Iranom

Inspektori UN su otkrili nove tragove visoko obogaćenog uranijuma u nuklearnim postrojenjima u Iranu.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

11:54

Default images

To je produbilo sumnje da Teheran razmatra mogućnost izgradnje atomske bombe, rekao je jedan diplomata Međunarodne agencije za atomsku energiju agenciji Rojters. U međuvremenu generalni sekretar UN Kofi Anan zatražio je od SAD da "ublaže retoriku" u konfliktu sa Iranom oko spornog nuklearnog programa i da, zajedno sa Evropom, nastave pregovore s Teheranom.

SAD su, međutim, odbile Ananov apel, ističući da Teheran želi samo "odlaganje rešenja i zataškanje" konflikta. "Teheran je angažovan u procesu pregovora koji više ima veze sa odlaganjem i zataškavanjem, dok u isto vreme oni nastavljaju sa razvojem nuklearnog oružja", rekao je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Francuski predsednik Žak Širak rekao je, na samitu lidera EU i Latinske Amerike u Beču, da se Francuska ne protivi oštroj rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Iranu. Širak je, međutim, istakao da takva rezolucija ne bi značila i ne bi trebalo da znači automatsku upotrebu sile. "Naš cilj je da donesemo rezoluciju koja će moći da bude ispoštovana", rekao je francuski predsednik u obraćanju novinarima.

Generalni sekretar UN, učestvujući na samitu u Beču, prethodno je saopštio da je pozvao sve strane u konfliktu da se pronađe rešenje za iransko pitanje. "Tražio sam da sve strane ublaže retoriku i pojačaju diplomatske napore da se pronađe rešenje. Pozvao sam sve koji imaju udela u ovoj situaciji da budu otvoreni, uključujući Iran, i da se vrate pregovorima kako bismo pronašli rešenje", rekao je Anan.

On je ocenio da bi pregovori Irana sa Britanijom, Nemačkom i Francuskom bili produktivniji, ako bi u njima učestvovale i SAD. "Insistirao sam u kontaktima sa američkom administracijom na tome da je važno da se SAD pridruže EU u pregovorima sa Iranom", rekao je Anan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: