Mirnije na rekama

Situacija na rekama i dalje ozbiljna, ali vodostaj raste sporije i može se očekivati postepeno smanjivanje nivoa, saopšteno iz "Srbija voda"

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 16.04.2006.

10:18

Default images

Meteorolozi posle samo jednog suvog dana najavljuju nove padavine, što će skoro izvesno dodatno zakomplikovati situaciju. Vodostaj Dunava stagnira, a manji porast zabeležen je na ovoj reci kod Zemuna, Pančeva i Smedereva, rečeno je agenciji Beta u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Oni navode da će vodostaj Dunava u narednim danima stagnirati i opadati.

Tokom vikenda došlo je do kulminacije proticaja u zoni hidroelektrane "Đerdap I" na delu od Golupca do Beograda, a maksimalne kote su prevazišle sve do sada zabeležene nivoe za oko 25 centimetara kod Beograda, 40 centimetara kod Smedereva i za 45 centimetara kod Velikog Gradišta i Golupca. "Naša procena je da je ovaj talas Dunava dostigao maksimum. Sada se stabilizuje. Može se očekivati porest između jedan i pet centimetara i to je najviše što očekujemo", rekao je generalni direktor "Srbija voda" Veljko Dimitrijević.

Aktuelni Golubac i Veliko Gradište

U Golupcu je danas dramatično. Voda sporadično probija nasip dug oko 1 km. Smenjuju se severo-zapadni vetar i košava koji vodu nanose na kej, a tokom popodneva je počela i kiša koja može da ugrozi vodostaj. Nasip će morati da se proširi na oko 2,5 km. Očekuje se talas iz Vojvodine koji bi mogao da dovede do naglog porasta vodostaja na Dunavu. Nasipi se stalno ojačavaju, pa trenutno ne preti veća opasnost da se poplava proširi na više delove grada. 

U Golupcu sui dalje poplavljeni vitalni objekti, zgrada Elektrodistribucije, autobuska stanica, odbanište, osnovna skola, hotel. Nedostaju pumpe za odlivanje vode, čizme i kabanice, ali i građani kaže predsednik opštine, Zoran Pajkić: "Nama su najpotrebnije čizme, kabanice i pumpe. Najviše nam nedostaju ljudi. Do večeras moramo da završimo bedem koji je preko 2,5 kilometara, prolazi između zgrada, između škole i vrtića i Dunava. Apelujem na građane, videli su da njegova deca ovde rade od ujutro do uveče".

Šef Staba za odbranu od poplave objašnjava da vetrovi koji se sudaraju ozbiljno ugrožavaju Golubac, kao i podzemne vode i bujični potoci: "To čini da nivo vode bude nestabilan i da se prebacuju odbrambeni bedemi. Procena je da je situacija stabilna, ali da još uvek postoji velika opasnost i da su neophodne dalje mere i angažovanje na izgradnji odbrambenog nasipa druge linije, što je u toku. Vojska je i dalje angažovana, zajedno s policijom i protivpožarnom brigadom iz Beograda i Požarevca".

U Braničevskom okrugu strepi se od porasta vodostaja Dunava. Poplave su same po sebi stresne za sve one koji su njima pogođeni. Čini se, međutim, pođednako stresnim ovo iščekivanje porasta vode Dunava, predviđeno za danas i ponedeljak.

Smederevo

Situacija u Smederevu i okolini se smiruje. Za poslednja 24 sata vodostaj Dunava porastao je za tri santimetara.

Nakon pet dana danonoćne borbe s rekom, danas je Smederevo konačno odahnulo. Dunav je za 24 časa narastao samo tri santimetra. Za dva-tri dana se očekuje stagnacija. Najgore je prošlo, ali se nasipi i dalje ojačavaju. Predsednik opštine je doneo odluku o uvođenju radne i materijalne obaveze koja je i dalje na snazi. Iz ugroženih i poplavljenih naselja do sada je evakuisano desetak porodica. Crveni krst apeluje na građane da donesu odeću i obuću za ljude koji su smešteni u izbeglički kamp u Maloj Krsni, a za koje je obezbeđena samo hrana. Sada može otežati situaciju padanje kiše, jer je nivo podzemnih voda toliko visok da kolektori ne bi izdržali dugotrajne padavine.

Veliko Gradište

U Velikom Gradištu je za sada mirno. Vodostaj Dunava je u stagnaciji, na 957 cm. Ipak, očekuje se vodeni talas koji će dovesti do porasta vodostaja, pa su Gradištanci u pripravnosti. U selu Stari Kostolac Mlava je u stagnaciji, oko 300 domaćinstava još uvek je poplavljeno.

Šef  Sstaba za odbranu od poplava u tom selu u požarevačkoj opsstini, Slobodan Milenković, kaže da se meštani spremaju za novi talas koji bi iz Dunava Mlavi mogao da donese porast vodostaja i dodatno poplavljivanje. Evakuisane su porodice i pokretna dobra iz većine domaćinstava. Zanimljivo je da u selu Stari Kostolac nije bilo organizovanog prinudnog smeštaja, već je više stotina porodica privremeno utočište našlo kod rođaka i prijatelja
Nivo reeke kod Smedereva (Beta)
I situacija nizvodno na Dunavu, tačnije u Negotinu, ozbiljna je. Naime, štab za elementarne nepogode u Negotinu upozorio je da dalji porast nivoa Dunava može ozbiljno ugroziti tu opštinu.

Kako prenose lokalni mediji, u toj opštini ugroženi su instalacija Jugopetrola, Železnička stanica i pruga u Prahovu, pa dežurne ekipe rade na održavanju bedema. Međutim, predsednica te opštine Radmila Gerol za B92 kaže da je situacija pod kontrolom.

U Vojvodini bolje

Kej u Novom Sadu (Beta)
Što se tiče Vojvodine, posle višednevne opasnosti za žitelje sela srednjeg Banata u blizini Tise i Tamiša, zabeležen je i prvi nagli skok nivoa vode u Begeju. Količina vode koja u Begej stiže iz Tise povećava se velikom brzinom i ugroženi su već i pojedini delovi Zrenjanina.

U nekoliko opština srednjeg Banata smanjuju se opasnosti od poplava reka Tisa, Tamiš i Brzava. Nivo vode u Tisi u delu od Titela ka Zrenjaninu stagnira, a u Tamišu i Brzavi kod granice sa Rumunjom opada. Jutros je na Tisi kod Titela nivo vode bio kao juče - 816 centimetara, dok je na Brzavi kod Konaka izmereno 298, a na Tamišu kod Šurjana 746 centimetara, što je u proseku niži nivo vode tih reka za 16 centimetara nego juče.

Obale Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta, najugroženije su od svih područja koja su ugrožena poplavama, saopštilo je preduzeće "Vode Vojvodine". Iako je visina nasipa na Tisi i na najnižim deonicama bar 30 centimetara iznad nivoa vode, radovi na ojačavanju i povećanju visine nasipa biće nastavljeni i narednih dana, jer su iz Mađarske stigle najave o daljem porastu Tise.

U saopštenju se ističe da vodostaj Tise kod Titela od juče stagnira i iznosi 716 centimetara, kao i da je druga odbrambena linija na bačkoj strani, koja bi naselja trebalo da zaštiti od eventualnog proboja nasipa, juče dovedena u zadovoljavajuće stanje.
Na jutrošnjoj sednici štaba za odbranu od poplava rečeno je da radovi na glavnom i lokalizacionim nasipima oko Jaše, Konaka, Boke i Šurjana, koji su urađeni u protekla tri dana, daju sigurnost te da problema ne bi trebalo da bude ni u slučaju većeg plavnog talasa od onog koji je juče izmeren.

Na toku Dunava većih problema nema, ali su sve prisutnija curenja nasipa i pojave vodoleži. Na području Novog Sada i dalje je problematičan Telep, a problema ima i u Petrovaradinu. Nešto veće probijanje nasipa primećeno je kod pumpe u Begeču, pa će se na taj deo obratiti posebna pažnja.

Bez obzira na to što je trenutno visina nasipa na Tisi i na najnižim deonicama bar 30 centimetara iznad nivoa vode, radovi na ojačavanju i nadvišenju nasipa biće nastavljeni i narednih dana, jer iz Mađarske stižu najave da će vodostaj Tise i dalje rasti.

Druga odbrambena linija na bačkoj strani, koja bi okolna naselja trebalo da zaštiti od eventualnog proboja nasipa, juče je dovedena u zadovoljavajuće stanje. Stručnjaci Voda Vojvodine, koji danonoćno obilaze radove, uverili su se da deo stanovništva, pogotovo žitelji salaša unutar druge odbrambene linije, uopšte nije upoznat da im preti opasnost, što je već trebalo da im saopšte lokalni štabovi civilne zaštite.

Porast u Begeju

S druge strane, zabeležen je novi porast nivoa vode u Begeju za 10 centimetara. Ugroženi su i pojedini delovi Zrenjanina, jer je voda iz Begeja stigla do kuća u nekoliko naselja, ali su tokom jučerasnjeg dana postavljeni zaštitni bedemi koji za sada ne dozvoljavaju vodi da prodre do kuća.

U opštinskom štabu za odbranu od poplava, ipak, očekuju da će tokom dana i nivo vode u Begeju početi da stagnira, pa potom i opada. I Mirko Galonja, jedan od rukovodilaca odbrane od poplava u Vojvodini, za B92 kaže da, uprkos tome, većih problema neće biti: "Odbrambena linija na Tisi se uspešno podiže, naročito na levoj strani, iako Tisa nije mnogo porasla. Mislim da je priča s Tamišom završena, sve u svemu, mogu da kažem da sam optimista."

Galonja kaže i da je očigledno da situaciju dodatno komplikuje to što može doći do probijanja nasipa, jer iz dana u dan ima sve više oštećenja i raskvašenih delova koji posebno mogu da budu opasni ako se visok vodostaj duže zadrži: "Nasipi koji su rekonstrisani sigurno će izdržati, a za ove koji nisu niko ništa ne može da kaže sa sigurnošću. Tu ima dosta slabih mesta koja se saniraju u hodu. Jedan način borbe je bekstvo iznad nadolazećeg talasa, a drugi način je saniranje evidentiranih slabih mesta. Ako se ne desi neki neočekivan eksces, mislim da ćemo izdržati."

Međutim, šteta za poljoprivredu je sigurno velika. U Somboru je u aprilu palo 94 litre kiše po kvadratnom metru, a prema merenju meteorološke stanice, nivo podzemnih voda je 63 centimetra ispod površine. Za poslednjih pet dana nivo podzemnih voda porastao je za pola metra. U opštini Sombor pod vodom je oko 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od toga su 1.500 oranične površine. Kako Beta saznaje u Odboru za poljoprivredu opštine Sombor, na nekim parcelama moraće da se ponovi setva.

Beograd čeka podzemne vode i klizišta

Kod Kalemgdana u Beogradu (Beta)
Nivo vode kod Beograda dostigao je maksimum. Vodostaj Save oko podne je bio preko 730 centimetara, dok je Dunav bio visok 780. Saobraćajnice u nižim delovima grada su zatvorene.

Štab za odbranu od poplava ne očekuje stagnaciju na vodotokovima. Šef štaba za odbranu od poplava Srđan Jovanovič kaže da je najveća opasnost za centar grada prošla: "Što se tiče kritičnih lokacija u Beogradu, situacija je ista kao i juče, s tim što određenu količinu vode kod Železničke stanice i u Hercegovačkoj ulici ekipe kanalizacije od jutros pokušavaju da saniraju i mislim da će biti sve u redu".

Jovanović je podsetio da je i dalje na snazi zabrana svih aktivnosti na Adi Ciganliji. "Sve aktivnosti na Adi Ciganliji su u ovom trenutku opasne po život. Shodno tome, dali smo nalog da se sve aktivnosti zabrane", kazao je Jovanović i dodao da je najugroženija kruna nasipa na Adi. "Da se ne bi dešavalo da pojedinci vode i decu da gledaju kakva je Sava, samo da vam kažem kako bi to izgledalo u slučaju proboja nasipa, imali bi situaciju da u toku nekoliko sekundi velika količina vode prodre na Adu i onda bežanja nema", U ulici Tadeuša Košćuškog zatvoren je jedino podvožnjak.

Poplavni talas je prošao pored Beograda. U štabu strahuju da bi u slučaju velike kiše došlo do novih izlivanja vode. Oni kažu da će na svaku promenu uslova odreagovati. Za sad će se saobraćaj odvijati usporeno u poplavljenim ulicama.

Vodostaj u Hrvatskoj opada

Vodostaji Drave i Dunava na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije su u opadanju, preneli su nadležni u Hrvatskoj, dodavši da su vanredne mere odbrane od poplava u ovom delu Hrvatske i dalje na snazi.

Vodeni talas od oko 50 centimetara iz Češke do sada se rasplinuo i jedino može usporiti opadanje vodostaja. Predviđa se da će do iduće subote vodostaj opasti za 1,5 metar, navodi se u izveštaju koji prenosi Hina.

Poplavljeno oko 120.000 hektara

Prema dosadašnjim podacima, u Srbiji je poplavljeno oko 120 hiljada hektara zemlje. U ovom trenutku, u budžetu nema novca za pomoć poljoprivrednicima, kaže ministarka Ivana Dulić Marković i najavljuje da će konačna procena štete biti poznata početkom maja. Istovremeno, njena preporuka zemljoradnicima je da se osiguraju: "Mi ćemo možda da posmatramo da je šteta na poljoprivrednom zemljištu tamo gde bude vodeno jezero posle prvog maja, jer onda zaista više ne može da se seje. Od sada ćemo raditi kao od ove godine, da subvencionišemo osiguranje, jer to je praksa u svetu. Mora se ići na osiguranje useva"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: