Poplave prete Bezdanu i Novom Sadu

Vanredne mere odbrane od poplava biće proglašene i na delu toka Dunavu od Bogojeva do Novog Sada.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2006.

18:12

Default images

Osim Dunava, Tisa, Tamiš i Sava i dalje rastu. Visok vodostaj trajaće više od mesec dana, pa postoji opasnost da nasipi budu probijeni. Osim kod Bezdana, poplava preti i na ušću Tise u Dunav i u Novom Sadu. Ugroženo područje je i obala Save kod Šapca. Vodostaj je proteklih 24 sata porastao pola metra. Međutim, veći problem je njegovo trajanje jer se očekuje da će nasipi da popuste posle izvesnog vremena.

Nikola Marjanović, direktor Direkcije za vode ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede kaže da bilo gde može da se dogodi da nasip probije ili da prelije: "Niko ne može da kaže gde će to biti i da se jedno razumemo 100 odsto zaštite od poplava nema, to ne postoji".

Timovi za odbranu od poplava i vojska trude se da obezbede dovoljne količine vreća s peskom da bi pojačali nasipe. Novosadske mesne zajednice počele su da prave spiskove dobrovoljaca koji će se uključiti u odbranu grada. Najvažnije je da se gradjani ne opiru evakuaciji i da napuste svoje domove čim stigne takvo naredjenje. U suprotnom, štete će biti veće, poput onih u Jaši Tomiću, kad su meštani odbili da se isele.

Opasnost u Vojvodini ne preti samo od reka, već i od podzemnih voda. Mnogi kanali za odvodnjavnje su zapušteni. "Otprilike tve trečine tih anala su obrasli i nisu u funkciji. Opštinske valsti ih ne održavaju. Ne može u kanalu da budu frižideri, karoserije od 'peglica' i 'fića'. Kanali moraju da se održavaju", kaže Marjanović.

Sličan problem imaju i stanovnici na Adi ciganliji u Beogradu. Kanal za odvodnjavanje zatrpali su ljudi koji drže obližnji ribnjak. Svaki put kada vodostaj poraste njihove kuće opkoljene su vodom.

Nivo Dunava i Save u Beogradu takođe raste. Šetališta i klupe uz reku su odavno pod vodom, jedini put je pruga. Do mnogih splavova je moguće doći samo čamcem, a neke je voda i uništila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: