Raste broj zaraženih u Turskoj

Broj zaraženih ptičijim gripom u Turskoj popeo se na 19, pošto je ministarstvo zdravlja saopštilo da još jedan dečak ima virus.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2006.

12:47

Default images

Kod petogodišnjeg Muhameta Ozkana pronađan je virus H5N1, ali ne i kod njegove sestra Fatme, koja je danas preminula. Lekari ipak sumnjaju da je i ona preminula od ptičijeg gripa, i uradiće dodatne testove. Oba deteta bila su u kontaktu sa zaraženom živinom. Njih dvoje su iz Dogubajazita, grada kod granice sa Iranom, iz koga su i troje dece koja su prošle nedelje umrla od ptičijeg gripa.

Lekar koji je lečio brata i sestru naveo je da je Fatma dovedena prekasno u bolnicu, i da je zbog toga umrla, kao i da se njen mlađi brat nalazi u kritičnom stanju.

Virus H5N1 pronađen je kod divljih ptica i živine u Turskoj od Istanbula, koji se nalazi na vratima Evrope, do grada Van, u blizini turske granice sa Iranom i Irakom.

U Turskoj je već umrlo dvoje dece od ptičijeg gripa, što su prve ljudske žrtve tog virusa van Kine i jugoistočne Azije. Virus uglavnom napada ptice, ali je do sada zarazio oko 150 ljudi, a usmrtio najmanje 78.

Zvaničnici tvrde da su svi zaraženi bili u kontaktu sa pticama i da nema dokaza o infekciji koja je prelazila sa čoveka na čoveka. Turske vlasti su danas nastavile sa ubijanjem ptica širom zemlje iz predostrožnosti. Najmanje 455.000 domaćih ptica je ubijeno, a slučajevi ptičijeg gripa potvrđeni su u 26 od 81 turske provincije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: