Virus ptičjeg gripa mutira?

Vrsta virusa ptičijeg gripa H5N1 koji je odgovoran za smrt dvoje dece u Turskoj može biti mutacija gripa koji je registrovan u Aziji.

Izvor: FoNet

Petak, 13.01.2006.

12:13

Default images

Ukoliko je došlo do mutacije virusa, može biti posebno opasan za najmlađe, saopštili su naučnici Svetske zdravstvene organizacije i britanskog Saveta za medicinska istraživanja.

Virus nije prenosiv sa čoveka na čoveka i nije povećana opasnost od širenja zaraze, kaže dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe ministarstva zdravlja: "Ove izjave govore u prilog tome da je lekovi oseltomiril i amantadin bio uspešni u Turskoj, tako da se može očekivati da će oni pravilnim korišćenjem uspeti da suzbiju nevolju koja ih je zadesila."

Istraživanja su pokazala da je virus iz Turske mutirao na sličan način, kao i virus iz Hong Konga 2003. godine i Vijetnama 2005. godine. Karakteristike mutiranog virusa je što lakše obolevaju ljudi nego ptice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: