"Konkretnija evropska perspektiva"

Uspešan završetak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju će značiti i veću finansijsku potporu EU.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2005.

08:32

Default images

"Ali još mnogo više će za SCG značiti veći pristup evropskim tržištima i istinski slobodan trgovinski plasman za industrijske i poljoprivredne proizvode, što će postaviti čvrste osnove za to da SCG razvije svoju privredu", rekao je komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren.

"Sutra je godišnjica demokratskog preokreta u Srbiji i zato je jako važno učvršćenje perspektive za ulazak u Evropsku uniju". Evropski komesar je rekao da će veća finansijska podrška zavisiti prevashodno od dogovora o novom budžetu EU i od toga koliko će sredstava biti izdvojeno za sektor spoljne politike EU i proces proširivanja i pridruživanja.

Ren je kazao da pokretanje procesa pridruživanja EU sa SCG predstavlja podstrek Beogradu da bude konstruktivan u pregovorima o budućem statusu Kosova. Kad je u pitanju referendum u Crnoj Gori, stav EU jeste da je nužno poštovati odredbe Ustavne povelje, koje sadrže i odrednice za mogući referendum o budućnosti državne zajednice.

Reakcije

Ministri spoljnih poslova Evropske unije juče ocenili da je Srbija značajno napredovala u demokratskim reformama. Zeleno svetlo Srbiji i Crnoj Gori za početak pregovora o pridruženju EU šefovi diplomatija Unije dali su bez ikakve rasprave. Ovdašnji zvaničnici to tumače kao znak da se došlo do pola puta do EU.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da poruka koju je Vlada Srbije danas izvela iz dobre volje EU glasi da Srbija ne sme propustiti priliku koja zaslužuje. "To od nas zahteva ulaganje najvećih zajedničkih napora, celog društva. Trenutak je da se svi okupimo i zajednički podržimo strateški cilj svoje zemlje, da postane punopravan član EU. Vlada Srbije u tome vidi jedini put napretka za naš narod i našu državu", kaže Koštunica.

Potredsednik Vlade Miroljub Labus je, najavljući formalan početak pregovora za sledeću nedelju, kada u Beograd stiže evropski komesar za proširenje Oli Ren, rekao da Vlada već ima strategiju za pridruženje i da pregovori sa EU neće dugo trajati. "Spremni smo za brze pregovore, koji mogu da traju između devet i 12 meseci. Ako sve bude u redu s referendumom, onda devet meseci, ako ne, onda 12 meseci", izjavio je Labus misleći na referendum o samostalnosti Crne Gore, okvirno najavljen za period između februara i aprila naredne godine.

Dejvid Gauen, ambasador Velike Britanije, zemlje predsedavajuće EU, u SCG, kaže da će brzina pregovora biti uslovljena potpunom saradnjom SCG s Haškim sudom i izručenjem Mladića i Karadžića, konstruktivnim učešćem SCG u postizanju dogovora o statusu Kosova, konstruktivnim angažovanjem u rešavanju pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu i usvajanjem jasnog pristupa u vezi s pitanjima vezanim za državnu zajednicu.

Ivana Dulić Marković, ministarka poljoprivrede, kaže da ne energiju ne treba trošiti uzalud. "Ako se koncentrišemo na težak i veoma ozbiljan rad, zaista smo spremni da brzo počnemo pregovore i da ih uspešno okončamo", kaže ona.Najveći deo pregovora odnosiće se na ekonomiju, pre svega na usklađivanja u domenu poljoprivrede.

Gleni: Pregovori o Kosovu u evropskoj perspektivi

Britanski novinar i publicita Miša Gleni, koji učestvuje na konferenciji “Srbija - pet godina posle “ u organizaciji Fonda za političku izuzetnost, kaže za B92 da je u nedelju i ponedeljak u Luksebmurgu vođena veoma komplikovana operacija i da je ono što smo videli bio pokušaj da se izbegnu ozbiljni problemi na Balkanu.

Deo te operacije, ocenjuje Gleni jeste i promena stava Karle del Ponte u oceni saradnje Hrvatske sa sudom: "Imate Hrvatsku koja počinje razgovore o članstvu u EU, Srbiju koja počinje pregovore o stabilizaciji i asocijaciji i Kosovo, gde razgovori o statusu treba da počnu, pretpostavimo, početkom sledeće godine – ono što je EU uradila, po mom mišljenju, na prilično impresivan način, jeste da je pregovore o Kosovu ugradila u realnu evropsku perspektivu. Ne znam da li je Karli del Ponte neko rekao da promeni stav ili je ona sama odlučila, jer ima dokaze da Hrvati sada rade nešto što dosad nisu radili, ali ja mislim da je cela ova situacija sa Turskom, Hrvatskom, Srbijom, sa proširenjem Evropske unije, toliko važna za EU i njenu budućnost da niko, bez obzira koju instituciju predstavljao ne može tome da stane na put".

Gleni je u tom kontekstu ukazao na to da su za pregovore s Turskom bile 24 zemlje EU, odnosno da je samo Austrija bila protiv. "Austrija je očigledno odmeravala snage sa ostatkom EU i jedan od razloga zašto je to činila, ne jedini, bio je i odlučnost da progura pokretanje pregovora s Hrvatskom", kaže Gleni.

"Šampioni specifičnosti"

Analitičar Zoran Lutovac kaže da je odluka EU pre podstrek za korake u pravom smeru nego potvrda ili priznanje za dosadašnji rad. "Sporazum je neka vrsta sporazumnog odnosa sa EU, gde se poštuju specifičnosti svake zemlje ponaosob. Čini se da su Srbija i Crna Gora šampioni specifičnosti, a EU je stalo da poštuje te specifičnosti, što se vidi i iz Beogradskog sporazuma i iz dvostrukog koloseka. Ali, EU želi da poštuje te specifičnosti na način da potencira njihove dobre, a ne loše strane, a čini se da su napori EU mnogo veći nego napori Srbije i Crne Gore", kaže Lutovac.

Crna Gora (ipak) samostalno?

Ministarka Crne Gore za evropske integracije Gordana Đurović najavila je da će Vlada Crne Gore ove nedelje usvojiti platformu za crnogorski pregovarački tim. Ona kaže da posle referenduma, ako bude izglasana nezavisnost Crne Gore, pregovori mogu biti nastavljeni samostalno.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je za "Kažiprst" B92 da je glavni cilj Crne Gore nezavisnost. "Mi nesumnjivo imamo strateške ciljeve, i znamo njihov redosled po važnosti. Sigurno je da je veliki strateški cilj Crne Gore da se pridruži EU i što pre postane njen član, ali mislim, a verujem da delim mišljenje građana, da je veći strateški cilj Crne Gore da obnovi nezavisnost", kaže on.

Ceo intervju s Vujanovićem Radio B92 emituje u 9:30, u "Kažiprstu".

Sporazum sa EU za godinu dana?

Ukoliko se politička pitanja ne postave kao problem, SCG bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom mogla da potpiše za godinu dana, rekla je predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić: "Mogli bismo se nadati da je realan rok da najdalje u oktobru naredne godine taj sporazum potpišemo".

Politička pitanja koja se moraju ispuniti su izručenje generala Ratka Mladića Tribunalu u Hagu, donošenje novog Ustava Srbije, pokretanje pregovora o statusu Kosova i rešavanje državnog statusa SCG, jer EU pregovara sa funkcionalnim državama, kazala je ona."Evropska komisija nije veliki pesimista u pogledu odvijanja pregovora, ali je mnogo važnije da li će SCG ispuniti uslove iz političke sfere koji se ne mogu izbeći."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: