Utorak, 04.10.2005.

08:32

"Konkretnija evropska perspektiva"

Uspešan završetak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju će značiti i veću finansijsku potporu EU.

Izvor: B92

"Konkretnija evropska perspektiva" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

rekla kazala

pre 18 godina

Srpski političari i dalje pričaju bajke i mažu oči ljudima, a neinformirana javnost guta li guta.
Tako većini još nije jasna razlika izmedju Pregovora o pridruženju EU, što su dobili Turska i Hrvatska i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je dobila SCG. A još su žalosnije tvrdnje da će pregovori o SSP trajati izmedju 9 i 12 mjeseci i da Vlada već ima strategiju i za pridruženje.

A Karadžić? A Mladić? A Kosovo? A Crna Gora? A Vojvodina? A Republika Srpska? A tek potom na red dolaze i pitanja normalnog funkcioniranja države počevši od vojske i policije do sudova i itd. I sve to za 9 mjeseci?
Ma dajte budite ozbiljni!
Oni koji žele znati pravo stanje stvari predlažem da čitaju strane medije i sajtove. Tako recimo pouzdani BBC piše da će Srbija najranije 2015. godine postati članicom EU.

Krivokapic

pre 18 godina

Cestitke Vladi koja radi i cuti. Nekima nije pravo, ali istina boli. Ova Vlada je daleko od perfekcije, ali kane po koja dobra vest, sto se za predgodne Vlade ne bi moglo reci. Nekima je za ovo zasluzan Tadic, nekima Papa, nekima Gandi, nekima Sonja BIserko. Ne mogu da prelome da ovo radi Kostunicin tim. Skupljen sa "koca i konopca", nekako skripuci gura napred. Jos kad bi ih neko podmazao...gde bi nam bio kraj.
POzdrav svima

Srba

pre 18 godina

Ova vlada ne treba da se previse busa u prsa junacka vec da radi. Ako hoce da zazivi ono sto prica traba zasukati rukave, a ne voditi marketinsku kampanju za sledece izbore. Treba imati hrabrosti i ukrstiti maceve sa tradicijama dugim stotinama godina.
Srbija se nije promenila od Radoja Domanovica. Sustina pridruzivanja EU je da se promeni kako bi postala Evropa a mi Evropljani.

Radivoj Radulovic

pre 18 godina

Odavno sarađujem sa jednom nemačkom firmom, i odavno poznajem problematiku poljoprivrede, ali ni meni, ni mojim poslovnim kolegama, mnogo toga oko ulaska u EU liči na maglu, a umemo bar da prepoznamo maglu.

Predlažem da B92 započne vrlo ozbiljnu seriju rasvetljavanja ekonomskih aspekata ulaska u EU i prilažem prva pitanja:
1. U EU je hrana jeftinija nego kod nas (za oko 25 do 30%) i kako će naši proizvođači hrane preživeti konkurenciju?
2. Cena pšenice na evropskom tržištu je, u poslednjih 10 godinagodina, uvek bila znatno ispod naše zaštitne otkupnr cene. Ulaskom u EU neće više postojati obaveza države da otkupljuje svu pđenicu a komercijalne otkupne cene će biti znatno ispod današnje zaštitne. Kako će većina seljaka preživeti?
3. Inflacija mora biti u strogim okvirima oko 5%. Kako ćemo svi mi preživeti ovaj strogi uslov, i da li smo uopšte u stanju da ga ostvarimo? Ako i jesmo kakve će nam to bolove naneti?

pali i zari

pre 18 godina

Brzo ce se ovaj "uspeh" utisati kad se budete vrnuli u svoje svakidasnje siromasne mogucnosti i bez slobode kretanja koje ce potrajati jos dugo, dugo, dugo godina. Da je Djincic ziv mogli smo vec biti tamo gde i Hrvati sada. A da bi ste za svog zivota postali ocevidac stvarnog ubrzanja podrebno je imati Cedu i Bebu da nas vodi. Ovako, nazad u spavaone, mozda generacije ispred nas docekaju promene.

vasilije knezevic

pre 18 godina

SCG Otvoren put ka EU
Vrlo je interesantna kolonijalna politika EU ili onih koji je kontrolisu. Vrlo cesto se daje dojam da su manje zemlje toliko umijesane u politiku te grupacije ali se zaboravlja da su to bivse evropske sile koje prikrivaju pravu svoju namjeru. SCG ce, po svemu sudeci, mozda da unaprijede svoju ekonomiju ali ce profit od te ekonomije biti na raspolaganju samo onima koji ulazu. Jedna nezavisna zemlja ne mora unapredjivati sebe da bi zadovoljila velike sile nego svoje stanovnistvo. Zivjeli pa vidjeli. EU je Klub sa velikim i malim stolicama. Mi ne treba da nagadjamo ko ce u kojima sjedeti.

Ivan - Toronto

pre 18 godina

"Neobavesteni" "legalista" i "kocnicar reformi", bez velike buke, Srbiju vodi u Evropu.
Nazalost, mnogi i dalje pokusavaju da neargumentovano ospore ono sto se iz aviona vidi - Srbija je na dobrom putu.

beogradjanin

pre 18 godina

Moram da priznam da me vec po malo nervira toliki pesimizam koji preovladava kod nas. Pa dobro bre, je l' neko skoro bio u Madjarskoj, Ceskoj, Poljskoj ili u nekoj zemlji zapadne Evrope. Zar stvarno mislite da tamo nema nikavih problema ? Da tamo ne smrde kontejneri i da ulice nisu prljave ? Zar mislite da tamo nema verske i rasne netrpeljivosti ? Za mislite da to tamo ima samo kod nas i da smo zbog toga hiljadu godina iza njih !? Niko ne moze da kaze da smo najbolji, ali sasvim sigurno nismo ni najgori. Sta vise, ima jako puno stvari u kojima smo bolji i od nekih koji su vec u EU. Pristupanje EU je pravni i politicki posao. Standarde EU uvodimo poslednjih 5 godina i mnooooogo smo napredovali. Ako ne verujete meni, prociatjte izvestaje Svetske banke, Medjunarodnog monetarnog fonda ili se samo prosetajte ulicama Beograda pa da vidite koliko je stranaca ULOZILO novac u posao ovde. Ako to uporedimo sa Ceskom, Poljskom ii nekom drugom istocno-evropskom zemljom posle prvih 5 godina tranzicije, sisamo ih za 10 godina !!!
Dakle, glavu gore, idemo napred.

Mia

pre 18 godina

Volim ovu Vladu jer cuti i radi, ali ce svoj nedostatak ambicija u oblasti marketinga i prezentacija svojih uspeha platiti na izborima. Kad se samo setim hvalisanja onih prethodnih, koji nisu doneli ni jedan konkretan vid priznanja iz sveta.

UNIJAta

pre 18 godina

It s a long way to .....Mi se nalazimo na jednom pocetku necega sto predstavlja proces pridruzivanja EU, tako da ne treba padati u euforiju. S druge strane Srbija nema rezerve nafte za 70 ili ribe za 200 godina kao Norveska niti ima hiljade milijardi evra na racunima svojih banaka kao Svajcarska pa da moze sa nipodastavanjem da govori o EU, da ne spominjemo postojanje trzisne slobode ili primenljive politicke demokratije koje navedene zemlje poseduju. Ali i pocetak pocetka i bilo kakva saradnja sa EU bolja je od onih desetak vunenih godina u koje bi mnogi hteli da se vrate. Ali povratka na staro nema niti bi cak i da je to moguce stvari izgledale tako dobro kao sto su nekima izgledale. Bice zanimljivo kako ce u Srbiji koja je trenutno na poslednjem mestu u Evropi ici primenjivanje principa politicke demokratije i razvijanje slobodne trzisne utakmice, sa visokim carinskim zastitama i tajkunskim kartelima i raznim interesima. Upravo iz tih kao i nekih intelektualnih krugova stizu price kako nam EU nije potrebna. E pa ako je tako gospodo, onda vi i srpski domacini, vratite caskom tih 15-ak milijardi dolara, stvorite 900000 novih radnih mesta dajte plate ljudima od 1000 do 2000 evra, a ne da nekoliko stotina porodica drze i isisavaju celu Srbiju a da za to vreme milioni zive na ivici bede i gladi. Nadam se da ce pre svega vladajuca garnitura u Srbiji kao i elita i ostali politicki mentori shvatiti da nije vise moguce ni iz Beograda pa ni preko Brisela upravljati Crnom Gorom preko nekih tamo proverenih kadrova niti se nadati potajno da ce se taj proces bilo od nase strane ili Brisela zaustaviti. To se nece desiti, a na toj istoj eliti je da definisu kako oni vide ovu Srbiju kakva god da je u sledecih 50 ili 100 godina, da li kao deo Evrope ili kao pusto ostrvo u Evropi?

Bojan

pre 18 godina

Vidim da ce traziti da se svega odreknemo za EU dok je Kosovo mozda i nesto ocekivano, sta sad pominju Bosnu, sta tu treba da se desi?

g.m.

pre 18 godina

Evropska zajednica, sve u strahu od nekih novih balkanskih tumbanja, stavlja "melem" na traumatizovanu zajednicu, e da bi se nekako odrzala u komadu! Znam da ce srpska vlada ovaj potez dizati u nebesa i predstavljati kao poseban uspeh, a u sustini, nije se dogodilo nista posebno: Srbiji (i Crnoj Gori) je (u principu) otvoren put u Evopu (Turskoj je otvoren vec 46 godina!), ali, treba ispuniti sve ono sto su morale i druge nove clanice, ako ne racunam "dodatke" u vidu Kosova (samostalnost), Mladica i Karadzica (Hag), ljudska prava, pravosudje, privatizacija..., a onda tek predstoji nekih 10 godina ozbiljnog "riljanja" i usaglasavanja svih zakona i akata sa normama evropske zajednice.
(P.S. Sinoc haska tuziteljica, hvaleci Hrvatsku, izrece ostru kritiku o saradnji Srbije i Crne Gore sa Hagom, a kod kuce se vlast bas time - "hvali"!!!)

Miki

pre 18 godina

Svaka čast premijeru Koštunici. Radi svoj posao i ne pravi cirkus od toga. Bitno je da je Srbija na pravom putu i da ima još najmanje jedan mandat demokratskih snaga (najverovatnije DS+DSS). Posle toga se nadam da će raspoloženje prema radikalima biti bitno promenjeno.

evropejac

pre 18 godina

Na žalost upravo kako se i moglo pretpostaviti. Bolje da se EU ministri nisu ni oglašavali. Sami pretpostavite sledeće, da li su ovo još uvek zasluge pokojnog Đindjića ili ove vladajuće konglomeracije. Kaže se od 2000g., a sami presudite koliko su konglomerati spremni da urade sledeće:
-Predaja haških optuženika
-Čiščenje i reforma vojske i policije
-Nezavisno sudstvo
-Odstranjivanje SPC-a iz politike
-Odustajanje od propale ideje velike Srbije, što podrazumeva sledeće:
Davanje neovisnosti Kosovu uz garantovanje povratka iseljenih Srba i najviših ljudskih prava koje če garantovati EU i SAD uz dugogodišnji protektorat istih, na Kosovu.
-Razdruživanje mirnim putem sa
Crnom Gorom
-Prestanak na mješanje i uplitanje u unutrašnje stvari BiH. Izvinjenje istoj za počinjenu agresiju i žrtve .
To su ključne stvari koje nas mogu dovesti pred vrata EU i staviti u isti prioritet sa Turskom i Hrvatskom .
Prosto sumnjam da je to ova vlast spremna uraditi i za narednih pedeset godina.

Mica

pre 18 godina

Šarena laža (kaža): Sa tajnom policijom tipa KGB ili GESTAPO koja Srbijom upravlja već 60 godina o kakvoj Evropi se ovde govori. Samoobmanjivanje je najgori neprijatelj našoj budućnosti. Staljinističke službe misle da ako nas narod da obmanjuju, do mile volje, da to mogu da rade i sa EU. Bilo bi komično, da za nas, obične smrtike u Srbiji (koji nismo članovi službi) nije tragično. A koliko ja vidim biće još tragičnije.

ruzica

pre 18 godina

Uglavnom su svi sumnjichavi i pitaju se shta li to ta Evropa hoce i zashto nas 'uvlachi' u svoje granice? Neverovatno je koliko su ljudi u SCG neobrazovani, neobaveshteni, ksenofobichni, i zadovljni tavorenjem u svom zatvorenom getu. A to josh govorimo o obrazovanijem delu naroda koji koristi kompjutere! Samo molim Boga da ta Evropa koju toliko podozrivo gledate bude i dalje strpljiva i uporna sa vashim Kostunicama, Jocicima i ostalim likovima, te da ih prizove pameti i saradnji. Ovo ne zbog njih vec zbog mladih ljudi koji se potucaju po svetu kao gradjani drugog reda.
Svet je jedno globalno selo gde svi imaju veca prava od gradjana SCG-ovo tvrdim iz iskustva jer zivim i radim u toj Evropi gde se mladi upoznaju, druze, razmenjuju iskustva, svi sa mnogo boljim statusom od nashih mladih. Dakle, urazumite se zbog svoje dece i shvatite da vam Evropa cini uslugu sto trpi vashe hirovite i proste vlastodrshce i shto vam crta ono shto ste odavno trebali da uradite!!!

Samo napred

pre 18 godina

I sama prica oko referenduma u CG, Srbiju stavlja u podredjen polozaj. Jer to izgleda kao: imacemo zajednicku drzavu ako mi (CG) to hocemo. Zasto se i u Srbiji ne bi pokrenulo to pitanje, pa da se vidi da li vecina zeli zajednicku drzavu, a ne 300000 ljudi (od 8 miliona) da bira. Opameti se Srbijo!

vinetu

pre 18 godina

Hoce li sada i plavuse shvatiti da standardi, uslovi i slicno nemaju nikakve veze sa primanjem u EU? EU se siri sve brze osvajajuci teritorije koje ce sluziti kao radna snaga i sirovinska baza. Prema tome radili nesto ili ne radili uvuci ce nas u to sto nazivaju EU a kako ce nam tamo biti videcemo vec. U jedno sam siguran, ravnopravni necemo biti.

Cyberdude

pre 18 godina

SCG je otvoren put u EU zbog Tadiceve posete Papi, a ne zbog "uspeha" Kostunicine vlade. Uostalom, kojih "uspeha"? Propagiranje srednjovekovnog mracnjastva, skrivanje zlocinaca, problemi u vojsci, problemi sa manjinama, sudjenja neistomisljenicima (Batic-Jovanovic),... To su kao "demokratske reforme"?

Dusan

pre 18 godina

Ovo je veliki napredak. To ne shvataju samo ljudi koji ni u cemu nisu nikad napredovali. Svaki napredak ide korak po korak...
Kazu i da se povecava nezaposlenost u nekim zemljama EU. Pa normalno zato sto se poslovi prebacuju u jeftinije nove clanice. Zato je za nas bitno da udjemo a ne samo zbog standarda jer ulaskom ce se ogroman kapital sliti, po principu spojenih sudova, u Srbiju. EU vise odgovara siromasnijima nego bogatijima.

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne želim da tuširam hladnom vodom oduševljene Koštuničine navijače (mada bi im to pomoglo da hladnije analiziraju situaciju), ali važno je shvatiti da je ovo samo početak pregovora. Ništa više. Potpuno je neizvesno kad ćemo ili da li ćemo uopšte ući u EU. Put je još veoma, veoma dug i nema nikakvih razloga za euforiju. Naš ulazak u EU je sve samo ne gotova stvar.
Da ne dužim, pročitati vest o ulasku Turske u EU, objavljenu na ovom sajtu.

Bata

pre 18 godina

Pricacemo onda kada stvari krenu da egzistiraju i u praksi, a ne samo na papiru. Kako reforme, zakoni i stanje kod nas, tako i prica o pridruzivanju EU. Za sada su sve samo puste reci na obe strane i na to se ne valja preterano loziti.
Plus sto su svakom stranom diplomati usta puna Haga kao jedne od glavnih prepreka, a od nasih niko da ga pomene (makar i reda radi).

Slaj BL

pre 18 godina

Samo clanstvo ne bi trebalo da bude imperativ, zasto bi recimo Srbija morala da bude clan EU? Medjutim, ono sto je imperativ su standardi Evropske Unije, reforme i prije svega ekonomija. Bitno je da Srbija dostigne nivo potreban za punopravno clanstvo i da postane normalna zemlja da na kraju moze da bira izmedju statusa koji imaju Norveska, Island ili Svajcarska koje nisu clanice ili punopravnog clanstva. Ono sto je dobro jeste da ce Sporazum "natjerati" Srboju na sustinske reforme u svim oblastima i sto daje jednu odredjenu sigurnost i stranim investitorima zainteresovanim za ulaganja u srpsku privredu. Inace, ne vidim mjesta za ostrascenost i kritike upucene vladi, cini mi se da bi mnogi zeljeli da se desava obrnuto i da je Srbija odbijena pa da kazu kako su eto oni bili u pravu...izgleda mi to malo "neprirodno"...

Vasa UK

pre 18 godina

Svaka cast vladi i Kostunici. Cute i rade. Da su ovo postigli Ceda i Batic, trazili bi da im se podigne spomenik. Samo napred, i ne obazirite se na luzere.

jako zabrinut

pre 18 godina

Znaci nije samo Mladic kako nam pricaju sa svih strana. Ima tu i Kosova i BiH i ko zna cega jos. Ne vidim zasto bi Kosovo trebalo da bude bilo kakav uslov. Ako Srbija ispuni sve demokratske principe i postane kandidat, clan partnerstva za mir i mozda NATO-a zasto bi onda Kosovo bilo nekakav uslov, jos manje BiH, pa to je medjunarodno priznata drziva pod medjunarodnim protektoratom i ne vidimkakvog uticaja Beograd moze da ima na bilo sta u Bosni.
Mnogo je dugacak Evropski stap sa sargarepom.
Sve mi se cini da ce taj magarac pre da klone nego da stigne do sargarepe koja ce u medjuvremenu uvenuti i postati neprivlacna.

Milos

pre 18 godina

Kao sto je Zapad pragmaticno prihvatio Tita 1945.godine posto Draza Mihajlovic nije iskoristio svoju sansu, ocigledno je da i sada prihvata Kostunicu posto DOS nije umeo da iskoristi sansu koja mu je bila data i bivsi lideri DOSa ce u buduce imati slicnu ulogu onoj koju su imali tzv. disidenti u Titovo vreme. Zalosno ali istinito.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Ambicija je mrtvo slovo na papiru ukoliko bez zajednickog ucesca svih struktura drustva sa zajednickim ciljem ka ravnopravanosti i zivljenja u bezbednoj sredini i u ekonomskim uslovima poput prosecnog Evropljanina
Napred SCG pokazi se pozitivnim promenama svoje prirode i drustva.

Milos

pre 18 godina

Kao sto je Zapad pragmaticno prihvatio Tita 1945.godine posto Draza Mihajlovic nije iskoristio svoju sansu, ocigledno je da i sada prihvata Kostunicu posto DOS nije umeo da iskoristi sansu koja mu je bila data i bivsi lideri DOSa ce u buduce imati slicnu ulogu onoj koju su imali tzv. disidenti u Titovo vreme. Zalosno ali istinito.

jako zabrinut

pre 18 godina

Znaci nije samo Mladic kako nam pricaju sa svih strana. Ima tu i Kosova i BiH i ko zna cega jos. Ne vidim zasto bi Kosovo trebalo da bude bilo kakav uslov. Ako Srbija ispuni sve demokratske principe i postane kandidat, clan partnerstva za mir i mozda NATO-a zasto bi onda Kosovo bilo nekakav uslov, jos manje BiH, pa to je medjunarodno priznata drziva pod medjunarodnim protektoratom i ne vidimkakvog uticaja Beograd moze da ima na bilo sta u Bosni.
Mnogo je dugacak Evropski stap sa sargarepom.
Sve mi se cini da ce taj magarac pre da klone nego da stigne do sargarepe koja ce u medjuvremenu uvenuti i postati neprivlacna.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Ambicija je mrtvo slovo na papiru ukoliko bez zajednickog ucesca svih struktura drustva sa zajednickim ciljem ka ravnopravanosti i zivljenja u bezbednoj sredini i u ekonomskim uslovima poput prosecnog Evropljanina
Napred SCG pokazi se pozitivnim promenama svoje prirode i drustva.

Vasa UK

pre 18 godina

Svaka cast vladi i Kostunici. Cute i rade. Da su ovo postigli Ceda i Batic, trazili bi da im se podigne spomenik. Samo napred, i ne obazirite se na luzere.

Slaj BL

pre 18 godina

Samo clanstvo ne bi trebalo da bude imperativ, zasto bi recimo Srbija morala da bude clan EU? Medjutim, ono sto je imperativ su standardi Evropske Unije, reforme i prije svega ekonomija. Bitno je da Srbija dostigne nivo potreban za punopravno clanstvo i da postane normalna zemlja da na kraju moze da bira izmedju statusa koji imaju Norveska, Island ili Svajcarska koje nisu clanice ili punopravnog clanstva. Ono sto je dobro jeste da ce Sporazum "natjerati" Srboju na sustinske reforme u svim oblastima i sto daje jednu odredjenu sigurnost i stranim investitorima zainteresovanim za ulaganja u srpsku privredu. Inace, ne vidim mjesta za ostrascenost i kritike upucene vladi, cini mi se da bi mnogi zeljeli da se desava obrnuto i da je Srbija odbijena pa da kazu kako su eto oni bili u pravu...izgleda mi to malo "neprirodno"...

Bata

pre 18 godina

Pricacemo onda kada stvari krenu da egzistiraju i u praksi, a ne samo na papiru. Kako reforme, zakoni i stanje kod nas, tako i prica o pridruzivanju EU. Za sada su sve samo puste reci na obe strane i na to se ne valja preterano loziti.
Plus sto su svakom stranom diplomati usta puna Haga kao jedne od glavnih prepreka, a od nasih niko da ga pomene (makar i reda radi).

vinetu

pre 18 godina

Hoce li sada i plavuse shvatiti da standardi, uslovi i slicno nemaju nikakve veze sa primanjem u EU? EU se siri sve brze osvajajuci teritorije koje ce sluziti kao radna snaga i sirovinska baza. Prema tome radili nesto ili ne radili uvuci ce nas u to sto nazivaju EU a kako ce nam tamo biti videcemo vec. U jedno sam siguran, ravnopravni necemo biti.

Cyberdude

pre 18 godina

SCG je otvoren put u EU zbog Tadiceve posete Papi, a ne zbog "uspeha" Kostunicine vlade. Uostalom, kojih "uspeha"? Propagiranje srednjovekovnog mracnjastva, skrivanje zlocinaca, problemi u vojsci, problemi sa manjinama, sudjenja neistomisljenicima (Batic-Jovanovic),... To su kao "demokratske reforme"?

Samo napred

pre 18 godina

I sama prica oko referenduma u CG, Srbiju stavlja u podredjen polozaj. Jer to izgleda kao: imacemo zajednicku drzavu ako mi (CG) to hocemo. Zasto se i u Srbiji ne bi pokrenulo to pitanje, pa da se vidi da li vecina zeli zajednicku drzavu, a ne 300000 ljudi (od 8 miliona) da bira. Opameti se Srbijo!

Dusan

pre 18 godina

Ovo je veliki napredak. To ne shvataju samo ljudi koji ni u cemu nisu nikad napredovali. Svaki napredak ide korak po korak...
Kazu i da se povecava nezaposlenost u nekim zemljama EU. Pa normalno zato sto se poslovi prebacuju u jeftinije nove clanice. Zato je za nas bitno da udjemo a ne samo zbog standarda jer ulaskom ce se ogroman kapital sliti, po principu spojenih sudova, u Srbiju. EU vise odgovara siromasnijima nego bogatijima.

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne želim da tuširam hladnom vodom oduševljene Koštuničine navijače (mada bi im to pomoglo da hladnije analiziraju situaciju), ali važno je shvatiti da je ovo samo početak pregovora. Ništa više. Potpuno je neizvesno kad ćemo ili da li ćemo uopšte ući u EU. Put je još veoma, veoma dug i nema nikakvih razloga za euforiju. Naš ulazak u EU je sve samo ne gotova stvar.
Da ne dužim, pročitati vest o ulasku Turske u EU, objavljenu na ovom sajtu.

Mica

pre 18 godina

Šarena laža (kaža): Sa tajnom policijom tipa KGB ili GESTAPO koja Srbijom upravlja već 60 godina o kakvoj Evropi se ovde govori. Samoobmanjivanje je najgori neprijatelj našoj budućnosti. Staljinističke službe misle da ako nas narod da obmanjuju, do mile volje, da to mogu da rade i sa EU. Bilo bi komično, da za nas, obične smrtike u Srbiji (koji nismo članovi službi) nije tragično. A koliko ja vidim biće još tragičnije.

evropejac

pre 18 godina

Na žalost upravo kako se i moglo pretpostaviti. Bolje da se EU ministri nisu ni oglašavali. Sami pretpostavite sledeće, da li su ovo još uvek zasluge pokojnog Đindjića ili ove vladajuće konglomeracije. Kaže se od 2000g., a sami presudite koliko su konglomerati spremni da urade sledeće:
-Predaja haških optuženika
-Čiščenje i reforma vojske i policije
-Nezavisno sudstvo
-Odstranjivanje SPC-a iz politike
-Odustajanje od propale ideje velike Srbije, što podrazumeva sledeće:
Davanje neovisnosti Kosovu uz garantovanje povratka iseljenih Srba i najviših ljudskih prava koje če garantovati EU i SAD uz dugogodišnji protektorat istih, na Kosovu.
-Razdruživanje mirnim putem sa
Crnom Gorom
-Prestanak na mješanje i uplitanje u unutrašnje stvari BiH. Izvinjenje istoj za počinjenu agresiju i žrtve .
To su ključne stvari koje nas mogu dovesti pred vrata EU i staviti u isti prioritet sa Turskom i Hrvatskom .
Prosto sumnjam da je to ova vlast spremna uraditi i za narednih pedeset godina.

Bojan

pre 18 godina

Vidim da ce traziti da se svega odreknemo za EU dok je Kosovo mozda i nesto ocekivano, sta sad pominju Bosnu, sta tu treba da se desi?

g.m.

pre 18 godina

Evropska zajednica, sve u strahu od nekih novih balkanskih tumbanja, stavlja "melem" na traumatizovanu zajednicu, e da bi se nekako odrzala u komadu! Znam da ce srpska vlada ovaj potez dizati u nebesa i predstavljati kao poseban uspeh, a u sustini, nije se dogodilo nista posebno: Srbiji (i Crnoj Gori) je (u principu) otvoren put u Evopu (Turskoj je otvoren vec 46 godina!), ali, treba ispuniti sve ono sto su morale i druge nove clanice, ako ne racunam "dodatke" u vidu Kosova (samostalnost), Mladica i Karadzica (Hag), ljudska prava, pravosudje, privatizacija..., a onda tek predstoji nekih 10 godina ozbiljnog "riljanja" i usaglasavanja svih zakona i akata sa normama evropske zajednice.
(P.S. Sinoc haska tuziteljica, hvaleci Hrvatsku, izrece ostru kritiku o saradnji Srbije i Crne Gore sa Hagom, a kod kuce se vlast bas time - "hvali"!!!)

Miki

pre 18 godina

Svaka čast premijeru Koštunici. Radi svoj posao i ne pravi cirkus od toga. Bitno je da je Srbija na pravom putu i da ima još najmanje jedan mandat demokratskih snaga (najverovatnije DS+DSS). Posle toga se nadam da će raspoloženje prema radikalima biti bitno promenjeno.

ruzica

pre 18 godina

Uglavnom su svi sumnjichavi i pitaju se shta li to ta Evropa hoce i zashto nas 'uvlachi' u svoje granice? Neverovatno je koliko su ljudi u SCG neobrazovani, neobaveshteni, ksenofobichni, i zadovljni tavorenjem u svom zatvorenom getu. A to josh govorimo o obrazovanijem delu naroda koji koristi kompjutere! Samo molim Boga da ta Evropa koju toliko podozrivo gledate bude i dalje strpljiva i uporna sa vashim Kostunicama, Jocicima i ostalim likovima, te da ih prizove pameti i saradnji. Ovo ne zbog njih vec zbog mladih ljudi koji se potucaju po svetu kao gradjani drugog reda.
Svet je jedno globalno selo gde svi imaju veca prava od gradjana SCG-ovo tvrdim iz iskustva jer zivim i radim u toj Evropi gde se mladi upoznaju, druze, razmenjuju iskustva, svi sa mnogo boljim statusom od nashih mladih. Dakle, urazumite se zbog svoje dece i shvatite da vam Evropa cini uslugu sto trpi vashe hirovite i proste vlastodrshce i shto vam crta ono shto ste odavno trebali da uradite!!!

UNIJAta

pre 18 godina

It s a long way to .....Mi se nalazimo na jednom pocetku necega sto predstavlja proces pridruzivanja EU, tako da ne treba padati u euforiju. S druge strane Srbija nema rezerve nafte za 70 ili ribe za 200 godina kao Norveska niti ima hiljade milijardi evra na racunima svojih banaka kao Svajcarska pa da moze sa nipodastavanjem da govori o EU, da ne spominjemo postojanje trzisne slobode ili primenljive politicke demokratije koje navedene zemlje poseduju. Ali i pocetak pocetka i bilo kakva saradnja sa EU bolja je od onih desetak vunenih godina u koje bi mnogi hteli da se vrate. Ali povratka na staro nema niti bi cak i da je to moguce stvari izgledale tako dobro kao sto su nekima izgledale. Bice zanimljivo kako ce u Srbiji koja je trenutno na poslednjem mestu u Evropi ici primenjivanje principa politicke demokratije i razvijanje slobodne trzisne utakmice, sa visokim carinskim zastitama i tajkunskim kartelima i raznim interesima. Upravo iz tih kao i nekih intelektualnih krugova stizu price kako nam EU nije potrebna. E pa ako je tako gospodo, onda vi i srpski domacini, vratite caskom tih 15-ak milijardi dolara, stvorite 900000 novih radnih mesta dajte plate ljudima od 1000 do 2000 evra, a ne da nekoliko stotina porodica drze i isisavaju celu Srbiju a da za to vreme milioni zive na ivici bede i gladi. Nadam se da ce pre svega vladajuca garnitura u Srbiji kao i elita i ostali politicki mentori shvatiti da nije vise moguce ni iz Beograda pa ni preko Brisela upravljati Crnom Gorom preko nekih tamo proverenih kadrova niti se nadati potajno da ce se taj proces bilo od nase strane ili Brisela zaustaviti. To se nece desiti, a na toj istoj eliti je da definisu kako oni vide ovu Srbiju kakva god da je u sledecih 50 ili 100 godina, da li kao deo Evrope ili kao pusto ostrvo u Evropi?

Mia

pre 18 godina

Volim ovu Vladu jer cuti i radi, ali ce svoj nedostatak ambicija u oblasti marketinga i prezentacija svojih uspeha platiti na izborima. Kad se samo setim hvalisanja onih prethodnih, koji nisu doneli ni jedan konkretan vid priznanja iz sveta.

Ivan - Toronto

pre 18 godina

"Neobavesteni" "legalista" i "kocnicar reformi", bez velike buke, Srbiju vodi u Evropu.
Nazalost, mnogi i dalje pokusavaju da neargumentovano ospore ono sto se iz aviona vidi - Srbija je na dobrom putu.

beogradjanin

pre 18 godina

Moram da priznam da me vec po malo nervira toliki pesimizam koji preovladava kod nas. Pa dobro bre, je l' neko skoro bio u Madjarskoj, Ceskoj, Poljskoj ili u nekoj zemlji zapadne Evrope. Zar stvarno mislite da tamo nema nikavih problema ? Da tamo ne smrde kontejneri i da ulice nisu prljave ? Zar mislite da tamo nema verske i rasne netrpeljivosti ? Za mislite da to tamo ima samo kod nas i da smo zbog toga hiljadu godina iza njih !? Niko ne moze da kaze da smo najbolji, ali sasvim sigurno nismo ni najgori. Sta vise, ima jako puno stvari u kojima smo bolji i od nekih koji su vec u EU. Pristupanje EU je pravni i politicki posao. Standarde EU uvodimo poslednjih 5 godina i mnooooogo smo napredovali. Ako ne verujete meni, prociatjte izvestaje Svetske banke, Medjunarodnog monetarnog fonda ili se samo prosetajte ulicama Beograda pa da vidite koliko je stranaca ULOZILO novac u posao ovde. Ako to uporedimo sa Ceskom, Poljskom ii nekom drugom istocno-evropskom zemljom posle prvih 5 godina tranzicije, sisamo ih za 10 godina !!!
Dakle, glavu gore, idemo napred.

vasilije knezevic

pre 18 godina

SCG Otvoren put ka EU
Vrlo je interesantna kolonijalna politika EU ili onih koji je kontrolisu. Vrlo cesto se daje dojam da su manje zemlje toliko umijesane u politiku te grupacije ali se zaboravlja da su to bivse evropske sile koje prikrivaju pravu svoju namjeru. SCG ce, po svemu sudeci, mozda da unaprijede svoju ekonomiju ali ce profit od te ekonomije biti na raspolaganju samo onima koji ulazu. Jedna nezavisna zemlja ne mora unapredjivati sebe da bi zadovoljila velike sile nego svoje stanovnistvo. Zivjeli pa vidjeli. EU je Klub sa velikim i malim stolicama. Mi ne treba da nagadjamo ko ce u kojima sjedeti.

pali i zari

pre 18 godina

Brzo ce se ovaj "uspeh" utisati kad se budete vrnuli u svoje svakidasnje siromasne mogucnosti i bez slobode kretanja koje ce potrajati jos dugo, dugo, dugo godina. Da je Djincic ziv mogli smo vec biti tamo gde i Hrvati sada. A da bi ste za svog zivota postali ocevidac stvarnog ubrzanja podrebno je imati Cedu i Bebu da nas vodi. Ovako, nazad u spavaone, mozda generacije ispred nas docekaju promene.

Srba

pre 18 godina

Ova vlada ne treba da se previse busa u prsa junacka vec da radi. Ako hoce da zazivi ono sto prica traba zasukati rukave, a ne voditi marketinsku kampanju za sledece izbore. Treba imati hrabrosti i ukrstiti maceve sa tradicijama dugim stotinama godina.
Srbija se nije promenila od Radoja Domanovica. Sustina pridruzivanja EU je da se promeni kako bi postala Evropa a mi Evropljani.

Radivoj Radulovic

pre 18 godina

Odavno sarađujem sa jednom nemačkom firmom, i odavno poznajem problematiku poljoprivrede, ali ni meni, ni mojim poslovnim kolegama, mnogo toga oko ulaska u EU liči na maglu, a umemo bar da prepoznamo maglu.

Predlažem da B92 započne vrlo ozbiljnu seriju rasvetljavanja ekonomskih aspekata ulaska u EU i prilažem prva pitanja:
1. U EU je hrana jeftinija nego kod nas (za oko 25 do 30%) i kako će naši proizvođači hrane preživeti konkurenciju?
2. Cena pšenice na evropskom tržištu je, u poslednjih 10 godinagodina, uvek bila znatno ispod naše zaštitne otkupnr cene. Ulaskom u EU neće više postojati obaveza države da otkupljuje svu pđenicu a komercijalne otkupne cene će biti znatno ispod današnje zaštitne. Kako će većina seljaka preživeti?
3. Inflacija mora biti u strogim okvirima oko 5%. Kako ćemo svi mi preživeti ovaj strogi uslov, i da li smo uopšte u stanju da ga ostvarimo? Ako i jesmo kakve će nam to bolove naneti?

Krivokapic

pre 18 godina

Cestitke Vladi koja radi i cuti. Nekima nije pravo, ali istina boli. Ova Vlada je daleko od perfekcije, ali kane po koja dobra vest, sto se za predgodne Vlade ne bi moglo reci. Nekima je za ovo zasluzan Tadic, nekima Papa, nekima Gandi, nekima Sonja BIserko. Ne mogu da prelome da ovo radi Kostunicin tim. Skupljen sa "koca i konopca", nekako skripuci gura napred. Jos kad bi ih neko podmazao...gde bi nam bio kraj.
POzdrav svima

rekla kazala

pre 18 godina

Srpski političari i dalje pričaju bajke i mažu oči ljudima, a neinformirana javnost guta li guta.
Tako većini još nije jasna razlika izmedju Pregovora o pridruženju EU, što su dobili Turska i Hrvatska i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je dobila SCG. A još su žalosnije tvrdnje da će pregovori o SSP trajati izmedju 9 i 12 mjeseci i da Vlada već ima strategiju i za pridruženje.

A Karadžić? A Mladić? A Kosovo? A Crna Gora? A Vojvodina? A Republika Srpska? A tek potom na red dolaze i pitanja normalnog funkcioniranja države počevši od vojske i policije do sudova i itd. I sve to za 9 mjeseci?
Ma dajte budite ozbiljni!
Oni koji žele znati pravo stanje stvari predlažem da čitaju strane medije i sajtove. Tako recimo pouzdani BBC piše da će Srbija najranije 2015. godine postati članicom EU.

Milos

pre 18 godina

Kao sto je Zapad pragmaticno prihvatio Tita 1945.godine posto Draza Mihajlovic nije iskoristio svoju sansu, ocigledno je da i sada prihvata Kostunicu posto DOS nije umeo da iskoristi sansu koja mu je bila data i bivsi lideri DOSa ce u buduce imati slicnu ulogu onoj koju su imali tzv. disidenti u Titovo vreme. Zalosno ali istinito.

jako zabrinut

pre 18 godina

Znaci nije samo Mladic kako nam pricaju sa svih strana. Ima tu i Kosova i BiH i ko zna cega jos. Ne vidim zasto bi Kosovo trebalo da bude bilo kakav uslov. Ako Srbija ispuni sve demokratske principe i postane kandidat, clan partnerstva za mir i mozda NATO-a zasto bi onda Kosovo bilo nekakav uslov, jos manje BiH, pa to je medjunarodno priznata drziva pod medjunarodnim protektoratom i ne vidimkakvog uticaja Beograd moze da ima na bilo sta u Bosni.
Mnogo je dugacak Evropski stap sa sargarepom.
Sve mi se cini da ce taj magarac pre da klone nego da stigne do sargarepe koja ce u medjuvremenu uvenuti i postati neprivlacna.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Ambicija je mrtvo slovo na papiru ukoliko bez zajednickog ucesca svih struktura drustva sa zajednickim ciljem ka ravnopravanosti i zivljenja u bezbednoj sredini i u ekonomskim uslovima poput prosecnog Evropljanina
Napred SCG pokazi se pozitivnim promenama svoje prirode i drustva.

Vasa UK

pre 18 godina

Svaka cast vladi i Kostunici. Cute i rade. Da su ovo postigli Ceda i Batic, trazili bi da im se podigne spomenik. Samo napred, i ne obazirite se na luzere.

Slaj BL

pre 18 godina

Samo clanstvo ne bi trebalo da bude imperativ, zasto bi recimo Srbija morala da bude clan EU? Medjutim, ono sto je imperativ su standardi Evropske Unije, reforme i prije svega ekonomija. Bitno je da Srbija dostigne nivo potreban za punopravno clanstvo i da postane normalna zemlja da na kraju moze da bira izmedju statusa koji imaju Norveska, Island ili Svajcarska koje nisu clanice ili punopravnog clanstva. Ono sto je dobro jeste da ce Sporazum "natjerati" Srboju na sustinske reforme u svim oblastima i sto daje jednu odredjenu sigurnost i stranim investitorima zainteresovanim za ulaganja u srpsku privredu. Inace, ne vidim mjesta za ostrascenost i kritike upucene vladi, cini mi se da bi mnogi zeljeli da se desava obrnuto i da je Srbija odbijena pa da kazu kako su eto oni bili u pravu...izgleda mi to malo "neprirodno"...

Bata

pre 18 godina

Pricacemo onda kada stvari krenu da egzistiraju i u praksi, a ne samo na papiru. Kako reforme, zakoni i stanje kod nas, tako i prica o pridruzivanju EU. Za sada su sve samo puste reci na obe strane i na to se ne valja preterano loziti.
Plus sto su svakom stranom diplomati usta puna Haga kao jedne od glavnih prepreka, a od nasih niko da ga pomene (makar i reda radi).

vinetu

pre 18 godina

Hoce li sada i plavuse shvatiti da standardi, uslovi i slicno nemaju nikakve veze sa primanjem u EU? EU se siri sve brze osvajajuci teritorije koje ce sluziti kao radna snaga i sirovinska baza. Prema tome radili nesto ili ne radili uvuci ce nas u to sto nazivaju EU a kako ce nam tamo biti videcemo vec. U jedno sam siguran, ravnopravni necemo biti.

Cyberdude

pre 18 godina

SCG je otvoren put u EU zbog Tadiceve posete Papi, a ne zbog "uspeha" Kostunicine vlade. Uostalom, kojih "uspeha"? Propagiranje srednjovekovnog mracnjastva, skrivanje zlocinaca, problemi u vojsci, problemi sa manjinama, sudjenja neistomisljenicima (Batic-Jovanovic),... To su kao "demokratske reforme"?

Samo napred

pre 18 godina

I sama prica oko referenduma u CG, Srbiju stavlja u podredjen polozaj. Jer to izgleda kao: imacemo zajednicku drzavu ako mi (CG) to hocemo. Zasto se i u Srbiji ne bi pokrenulo to pitanje, pa da se vidi da li vecina zeli zajednicku drzavu, a ne 300000 ljudi (od 8 miliona) da bira. Opameti se Srbijo!

Dusan

pre 18 godina

Ovo je veliki napredak. To ne shvataju samo ljudi koji ni u cemu nisu nikad napredovali. Svaki napredak ide korak po korak...
Kazu i da se povecava nezaposlenost u nekim zemljama EU. Pa normalno zato sto se poslovi prebacuju u jeftinije nove clanice. Zato je za nas bitno da udjemo a ne samo zbog standarda jer ulaskom ce se ogroman kapital sliti, po principu spojenih sudova, u Srbiju. EU vise odgovara siromasnijima nego bogatijima.

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne želim da tuširam hladnom vodom oduševljene Koštuničine navijače (mada bi im to pomoglo da hladnije analiziraju situaciju), ali važno je shvatiti da je ovo samo početak pregovora. Ništa više. Potpuno je neizvesno kad ćemo ili da li ćemo uopšte ući u EU. Put je još veoma, veoma dug i nema nikakvih razloga za euforiju. Naš ulazak u EU je sve samo ne gotova stvar.
Da ne dužim, pročitati vest o ulasku Turske u EU, objavljenu na ovom sajtu.

Mica

pre 18 godina

Šarena laža (kaža): Sa tajnom policijom tipa KGB ili GESTAPO koja Srbijom upravlja već 60 godina o kakvoj Evropi se ovde govori. Samoobmanjivanje je najgori neprijatelj našoj budućnosti. Staljinističke službe misle da ako nas narod da obmanjuju, do mile volje, da to mogu da rade i sa EU. Bilo bi komično, da za nas, obične smrtike u Srbiji (koji nismo članovi službi) nije tragično. A koliko ja vidim biće još tragičnije.

evropejac

pre 18 godina

Na žalost upravo kako se i moglo pretpostaviti. Bolje da se EU ministri nisu ni oglašavali. Sami pretpostavite sledeće, da li su ovo još uvek zasluge pokojnog Đindjića ili ove vladajuće konglomeracije. Kaže se od 2000g., a sami presudite koliko su konglomerati spremni da urade sledeće:
-Predaja haških optuženika
-Čiščenje i reforma vojske i policije
-Nezavisno sudstvo
-Odstranjivanje SPC-a iz politike
-Odustajanje od propale ideje velike Srbije, što podrazumeva sledeće:
Davanje neovisnosti Kosovu uz garantovanje povratka iseljenih Srba i najviših ljudskih prava koje če garantovati EU i SAD uz dugogodišnji protektorat istih, na Kosovu.
-Razdruživanje mirnim putem sa
Crnom Gorom
-Prestanak na mješanje i uplitanje u unutrašnje stvari BiH. Izvinjenje istoj za počinjenu agresiju i žrtve .
To su ključne stvari koje nas mogu dovesti pred vrata EU i staviti u isti prioritet sa Turskom i Hrvatskom .
Prosto sumnjam da je to ova vlast spremna uraditi i za narednih pedeset godina.

Bojan

pre 18 godina

Vidim da ce traziti da se svega odreknemo za EU dok je Kosovo mozda i nesto ocekivano, sta sad pominju Bosnu, sta tu treba da se desi?

g.m.

pre 18 godina

Evropska zajednica, sve u strahu od nekih novih balkanskih tumbanja, stavlja "melem" na traumatizovanu zajednicu, e da bi se nekako odrzala u komadu! Znam da ce srpska vlada ovaj potez dizati u nebesa i predstavljati kao poseban uspeh, a u sustini, nije se dogodilo nista posebno: Srbiji (i Crnoj Gori) je (u principu) otvoren put u Evopu (Turskoj je otvoren vec 46 godina!), ali, treba ispuniti sve ono sto su morale i druge nove clanice, ako ne racunam "dodatke" u vidu Kosova (samostalnost), Mladica i Karadzica (Hag), ljudska prava, pravosudje, privatizacija..., a onda tek predstoji nekih 10 godina ozbiljnog "riljanja" i usaglasavanja svih zakona i akata sa normama evropske zajednice.
(P.S. Sinoc haska tuziteljica, hvaleci Hrvatsku, izrece ostru kritiku o saradnji Srbije i Crne Gore sa Hagom, a kod kuce se vlast bas time - "hvali"!!!)

Miki

pre 18 godina

Svaka čast premijeru Koštunici. Radi svoj posao i ne pravi cirkus od toga. Bitno je da je Srbija na pravom putu i da ima još najmanje jedan mandat demokratskih snaga (najverovatnije DS+DSS). Posle toga se nadam da će raspoloženje prema radikalima biti bitno promenjeno.

ruzica

pre 18 godina

Uglavnom su svi sumnjichavi i pitaju se shta li to ta Evropa hoce i zashto nas 'uvlachi' u svoje granice? Neverovatno je koliko su ljudi u SCG neobrazovani, neobaveshteni, ksenofobichni, i zadovljni tavorenjem u svom zatvorenom getu. A to josh govorimo o obrazovanijem delu naroda koji koristi kompjutere! Samo molim Boga da ta Evropa koju toliko podozrivo gledate bude i dalje strpljiva i uporna sa vashim Kostunicama, Jocicima i ostalim likovima, te da ih prizove pameti i saradnji. Ovo ne zbog njih vec zbog mladih ljudi koji se potucaju po svetu kao gradjani drugog reda.
Svet je jedno globalno selo gde svi imaju veca prava od gradjana SCG-ovo tvrdim iz iskustva jer zivim i radim u toj Evropi gde se mladi upoznaju, druze, razmenjuju iskustva, svi sa mnogo boljim statusom od nashih mladih. Dakle, urazumite se zbog svoje dece i shvatite da vam Evropa cini uslugu sto trpi vashe hirovite i proste vlastodrshce i shto vam crta ono shto ste odavno trebali da uradite!!!

UNIJAta

pre 18 godina

It s a long way to .....Mi se nalazimo na jednom pocetku necega sto predstavlja proces pridruzivanja EU, tako da ne treba padati u euforiju. S druge strane Srbija nema rezerve nafte za 70 ili ribe za 200 godina kao Norveska niti ima hiljade milijardi evra na racunima svojih banaka kao Svajcarska pa da moze sa nipodastavanjem da govori o EU, da ne spominjemo postojanje trzisne slobode ili primenljive politicke demokratije koje navedene zemlje poseduju. Ali i pocetak pocetka i bilo kakva saradnja sa EU bolja je od onih desetak vunenih godina u koje bi mnogi hteli da se vrate. Ali povratka na staro nema niti bi cak i da je to moguce stvari izgledale tako dobro kao sto su nekima izgledale. Bice zanimljivo kako ce u Srbiji koja je trenutno na poslednjem mestu u Evropi ici primenjivanje principa politicke demokratije i razvijanje slobodne trzisne utakmice, sa visokim carinskim zastitama i tajkunskim kartelima i raznim interesima. Upravo iz tih kao i nekih intelektualnih krugova stizu price kako nam EU nije potrebna. E pa ako je tako gospodo, onda vi i srpski domacini, vratite caskom tih 15-ak milijardi dolara, stvorite 900000 novih radnih mesta dajte plate ljudima od 1000 do 2000 evra, a ne da nekoliko stotina porodica drze i isisavaju celu Srbiju a da za to vreme milioni zive na ivici bede i gladi. Nadam se da ce pre svega vladajuca garnitura u Srbiji kao i elita i ostali politicki mentori shvatiti da nije vise moguce ni iz Beograda pa ni preko Brisela upravljati Crnom Gorom preko nekih tamo proverenih kadrova niti se nadati potajno da ce se taj proces bilo od nase strane ili Brisela zaustaviti. To se nece desiti, a na toj istoj eliti je da definisu kako oni vide ovu Srbiju kakva god da je u sledecih 50 ili 100 godina, da li kao deo Evrope ili kao pusto ostrvo u Evropi?

Mia

pre 18 godina

Volim ovu Vladu jer cuti i radi, ali ce svoj nedostatak ambicija u oblasti marketinga i prezentacija svojih uspeha platiti na izborima. Kad se samo setim hvalisanja onih prethodnih, koji nisu doneli ni jedan konkretan vid priznanja iz sveta.

Ivan - Toronto

pre 18 godina

"Neobavesteni" "legalista" i "kocnicar reformi", bez velike buke, Srbiju vodi u Evropu.
Nazalost, mnogi i dalje pokusavaju da neargumentovano ospore ono sto se iz aviona vidi - Srbija je na dobrom putu.

beogradjanin

pre 18 godina

Moram da priznam da me vec po malo nervira toliki pesimizam koji preovladava kod nas. Pa dobro bre, je l' neko skoro bio u Madjarskoj, Ceskoj, Poljskoj ili u nekoj zemlji zapadne Evrope. Zar stvarno mislite da tamo nema nikavih problema ? Da tamo ne smrde kontejneri i da ulice nisu prljave ? Zar mislite da tamo nema verske i rasne netrpeljivosti ? Za mislite da to tamo ima samo kod nas i da smo zbog toga hiljadu godina iza njih !? Niko ne moze da kaze da smo najbolji, ali sasvim sigurno nismo ni najgori. Sta vise, ima jako puno stvari u kojima smo bolji i od nekih koji su vec u EU. Pristupanje EU je pravni i politicki posao. Standarde EU uvodimo poslednjih 5 godina i mnooooogo smo napredovali. Ako ne verujete meni, prociatjte izvestaje Svetske banke, Medjunarodnog monetarnog fonda ili se samo prosetajte ulicama Beograda pa da vidite koliko je stranaca ULOZILO novac u posao ovde. Ako to uporedimo sa Ceskom, Poljskom ii nekom drugom istocno-evropskom zemljom posle prvih 5 godina tranzicije, sisamo ih za 10 godina !!!
Dakle, glavu gore, idemo napred.

vasilije knezevic

pre 18 godina

SCG Otvoren put ka EU
Vrlo je interesantna kolonijalna politika EU ili onih koji je kontrolisu. Vrlo cesto se daje dojam da su manje zemlje toliko umijesane u politiku te grupacije ali se zaboravlja da su to bivse evropske sile koje prikrivaju pravu svoju namjeru. SCG ce, po svemu sudeci, mozda da unaprijede svoju ekonomiju ali ce profit od te ekonomije biti na raspolaganju samo onima koji ulazu. Jedna nezavisna zemlja ne mora unapredjivati sebe da bi zadovoljila velike sile nego svoje stanovnistvo. Zivjeli pa vidjeli. EU je Klub sa velikim i malim stolicama. Mi ne treba da nagadjamo ko ce u kojima sjedeti.

pali i zari

pre 18 godina

Brzo ce se ovaj "uspeh" utisati kad se budete vrnuli u svoje svakidasnje siromasne mogucnosti i bez slobode kretanja koje ce potrajati jos dugo, dugo, dugo godina. Da je Djincic ziv mogli smo vec biti tamo gde i Hrvati sada. A da bi ste za svog zivota postali ocevidac stvarnog ubrzanja podrebno je imati Cedu i Bebu da nas vodi. Ovako, nazad u spavaone, mozda generacije ispred nas docekaju promene.

Srba

pre 18 godina

Ova vlada ne treba da se previse busa u prsa junacka vec da radi. Ako hoce da zazivi ono sto prica traba zasukati rukave, a ne voditi marketinsku kampanju za sledece izbore. Treba imati hrabrosti i ukrstiti maceve sa tradicijama dugim stotinama godina.
Srbija se nije promenila od Radoja Domanovica. Sustina pridruzivanja EU je da se promeni kako bi postala Evropa a mi Evropljani.

Radivoj Radulovic

pre 18 godina

Odavno sarađujem sa jednom nemačkom firmom, i odavno poznajem problematiku poljoprivrede, ali ni meni, ni mojim poslovnim kolegama, mnogo toga oko ulaska u EU liči na maglu, a umemo bar da prepoznamo maglu.

Predlažem da B92 započne vrlo ozbiljnu seriju rasvetljavanja ekonomskih aspekata ulaska u EU i prilažem prva pitanja:
1. U EU je hrana jeftinija nego kod nas (za oko 25 do 30%) i kako će naši proizvođači hrane preživeti konkurenciju?
2. Cena pšenice na evropskom tržištu je, u poslednjih 10 godinagodina, uvek bila znatno ispod naše zaštitne otkupnr cene. Ulaskom u EU neće više postojati obaveza države da otkupljuje svu pđenicu a komercijalne otkupne cene će biti znatno ispod današnje zaštitne. Kako će većina seljaka preživeti?
3. Inflacija mora biti u strogim okvirima oko 5%. Kako ćemo svi mi preživeti ovaj strogi uslov, i da li smo uopšte u stanju da ga ostvarimo? Ako i jesmo kakve će nam to bolove naneti?

Krivokapic

pre 18 godina

Cestitke Vladi koja radi i cuti. Nekima nije pravo, ali istina boli. Ova Vlada je daleko od perfekcije, ali kane po koja dobra vest, sto se za predgodne Vlade ne bi moglo reci. Nekima je za ovo zasluzan Tadic, nekima Papa, nekima Gandi, nekima Sonja BIserko. Ne mogu da prelome da ovo radi Kostunicin tim. Skupljen sa "koca i konopca", nekako skripuci gura napred. Jos kad bi ih neko podmazao...gde bi nam bio kraj.
POzdrav svima

rekla kazala

pre 18 godina

Srpski političari i dalje pričaju bajke i mažu oči ljudima, a neinformirana javnost guta li guta.
Tako većini još nije jasna razlika izmedju Pregovora o pridruženju EU, što su dobili Turska i Hrvatska i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je dobila SCG. A još su žalosnije tvrdnje da će pregovori o SSP trajati izmedju 9 i 12 mjeseci i da Vlada već ima strategiju i za pridruženje.

A Karadžić? A Mladić? A Kosovo? A Crna Gora? A Vojvodina? A Republika Srpska? A tek potom na red dolaze i pitanja normalnog funkcioniranja države počevši od vojske i policije do sudova i itd. I sve to za 9 mjeseci?
Ma dajte budite ozbiljni!
Oni koji žele znati pravo stanje stvari predlažem da čitaju strane medije i sajtove. Tako recimo pouzdani BBC piše da će Srbija najranije 2015. godine postati članicom EU.