BATA ZIVOJINOVIC I ZORAN ANDJELKOVIC O KONGRESU

Izvor: B92

Subota, 25.11.2000.

17:28

Default images
S obzirom na to da se kongres Socijlisticke partije Srbije odrzava iza zatvorenih vrata bilo je jako tesko saznati sta ucesnici skupa misle o Milosevicevom govoru. Jedan od retkih clanova SPS koji je bio raspolozen za razgovor s novinarima bio je Velimir Bata Zivojinovic, koji je izjavio da je dobro sto je Milosevic deo izlaganja posvetio proslim izborima, ali da nije govorio o uzrocima poraza socijalista jer su, kako je Zivojinovic rekao, oni dobro poznati clanstvu. On je ocenio da ce Milosevic sigurno biti izabran za predsednika SPS, a na pitanje kakav je odnos delegata prema prvom coveku stranke, Zivojinovic je odgovorio da je "isto kao na cetvrtom Kongresu, tako i na ovom, vanrednom, petom". "Znate sta, ako ste vi delegat na Kongresu SPS, onda je vec jasno kakvo je vase opredeljenje, jer taj nije sam sebe delegirao vec su ga delegirali iz njegove baze. Prema tome, to su ljudi koji imaju svoje opredeljenje i prema Slobi i jedan prema drugome. Znam da se ocekuje da se nesto izuzetno desi na Kongresu, sto bi mozda nova vlast ili neko drugi zeleo, ali mi smo se i nasli tu upravo da bismo neke stvari rascistili, da budemo blizi jedan drugome", rekao je Zivojinovic, javlja B92.

Generalni sekretar SPS Zoran Andjelkovic izjavio je pred pocetak Kongresa da je Milosevic dobio ubedljivo najvecu podrsku opstinskih i okruznih odbora stranke, a odgovorajuci na pitanje da li bi na celu SPS trebalo da bude covek koji je optuzen za ratne zlocine, Andjelkovic je uzvratio kontrapitanjima: "Da li mogu nesto da vas pitam? Da li se vi slazete s cinjenicom da je OVK trenutno u Bujanovcu, da je presao i da ubija Srbe, da li se vi slazete s cinjenicom da OVK kidnapuje 100 Srba i 1.000 ubije, da li se slazete s cinjenicom da OVK blokira piteve, isteruje ljude, da protera 160.000 Srba, Albanca, Turaka, muslimana sa Kosova i Metohije? Verovatno se slazete kad postavljate takvo pitanje. Hvala", rekao je Andjelkovic.

Atmosfera koja je vladala oko "Sava" centra pred pocetak skupa nije nimalo podsecala na ranije Kongrese socijalista. Saobracaj oko Centra nije bio zaustavljan, a jedini uniformisan pripadnik MUP bio je saobracajac na, po svemu sudeci, redovnoj duznosti. Nije bilo ni spontano okupljenih gradjana, a mali izuzetak napravljen je kada se pojavio predsednik SPS Slobodan Milosevic, koga je pozdravilo dvadesetak mladih socijalista koji su mahali jugoslovenskim zastavicama. Milosevic je bio okruzen brojnim obezbedjenjiem i nije bio raspolozen za izjave. Na pitanje da li veruje u uspeh socijalista s njim na celu, Milosevic je kratko odgovorio: "Svakako".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: