KOSTUNICA U PONEDELJAK U BECU

Izvor: B92

Subota, 25.11.2000.

18:32

Default images
U Becu ce u ponedeljak biti otvorena osma Ministarska konferencija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Kako javlja dopisnik radija B92, u Becu se ocekuje da centralne licnosti dvodnevne konferencije budu predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica i americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt. Kostunicace doputovati u jednodnevnu posetu Austriji u ponedeljak ujutro, nakon cega bi trebalo da se obrati ministrima zemalja-clanica OEBS. Kostunica ce potom, kako je najaveljeno, potpisati osnovna dokumenta OEBS - Helsinsku deklaraciju iz 1975, Parisku deklaraciju iz 1990. i Istanbulsku deklaraciju iz 1999. Jugoslovenski predsednik boravice u poseti Austriji na poziv predsednika Republike, Tomasa Klestila, a trebalo bi da se sastane i s kancelarom i sefom diplomatije Volfgangomn Siselom i Benitom Ferero Valdner, kao i s nizom zvanicnika znacajnih za politicke i ekonomske odnose dvaju zemalja. Kada je rec o susretu Kostunice i Olbrajt, o kome se tokom proteklih nedelju dana intenzivno spekulisalo u diplomatskim i novinarskim krugovima u Becu i Vasingtonu, saznaje se da “isti nije planiran, ali nije ni iskljucen.” Dobro obavesteni diplomatski izvor Radija B92 saopstio je da ce Olbrajt u ponedeljak tokom prepodneva otputovati iz Beca za Vasington “zbog neodloznih obaveza.” Nas izvor nije iskljucio mogucnost da ce americki drzavni sekretar prisustvovati svecanom otvaranju Ministarske konferencije, kao i Kostunicinom potpisivanju dokumenata OEBS, ukoliko, kako je istakao, “jugoslovenski predsednik stigne na vreme". Ministarskoj konferenciji u Becu prisustvovace, kako je najavljeno, 52 sefa diplomatije zemalja-clanica. Ovim povodom, u Bec ce doputovati i visoki zvaniccnici sa Bliskog istoka i Japana. Tokom dvodnevnog sastanka predstavnici 55. zemalja clanica analizirace ovogodisnje aktivnosti OEBS pod predsedavanjem Austrije. Takodje se ocekuje donosenje odluke o slanju posmatraca na predstojece parlamentarne izbore u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: