Suđenje za atentat: Opet Šilerova

Čedomir Jovanović završio je svedočenje na suđenju za ubistvo Đinđića i suočio se sa prvooptuženim Ulemekom.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 12.04.2005.

10:51

Default images

Jovanović je u utorak, u procesu koji se pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda vodi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, rekao da je hapšenje pripadnika "Zemunskog klana" i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka bilo planirano za 13. mart 2003, ali da je premijer ubijen dan ranije.

Nastavljajući svedočenje započeto u ponedeljak, Jovanović je rekao da su pre planiranog hapšenja optuženi za ubistvo Đinđića promenili sistem komunikacije, pa ih je policija izgubila iz vida. Jovanović je izjavio da je na dan ubistva Đinđića bio u Milanu, gde je otišao šest dana ranije, posle svog poslednjeg susreta s premijerom.

Govoreći o tome šta se dešavalo u periodu pre ubistva, Jovanović je rekao da je smena Milorada Bracanovića sa mesta zamenika načelnika Bezbednosno-informativne agencije u januaru 2003. bila početak poslednje faze pripreme za obračun sa organizovanim kriminalom.

Jovanović je izjavio da je od potpredsednika Demokratske stranke Srbije Zorana Šamija i Gorana Ilića, nekadašnjeg člana kabineta lidera DSS-a Vojislava Koštunice, čuo da su išli u Šilerovu ulicu u Zemunu, gde je bio stan Dušana Spasojevića. Kako je Jovanović rekao, iz istrage je saznao da su u Šilerovu ulicu išli i drugi članovi Koštuničinog kabineta, odnosno Rade Bulatović i Gradimir Nalić i nekadašnji šef Vojne bezbednosti Aco Tomić. Jovanović je optužio Tomića da je obaveštavao "Zemunski klan" o potrazi vlasti za Ljiljanom Buha, suprugom svedoka-saradnika Ljubiše Buhe.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Jovanović je rekao da nikada nije bio sa svojom devojkom kraj bazena u Šilerovoj. "Sa Spasojevićem sam se video jednom, za vreme pobune JSO, krajem 2001, u Šilerovoj, gde sam tražio Ulemeka", izjavio je Jovanović, prenosi Beta.

Jovanović je o svedočenju govorio i u "Insajderu", a između ostalog je pomenuo slučaj kada je iscepao papir sa ostavkom Dušana Mihajlovića, tadašnjeg ministra policije. "Otišao je u neku prostoriju sa strane i počeo da piše ostavku. On je pisao ostavku, dok je Ulemek u ćošku, na kolenima ridao i kroz suze jecao kako on to nije želeo i kako je sve ispalo drugačije nego što je moglo i u jednom trenutku zavrnuo rukav i rekao kako će sebi da odseče ruku. To njegovo glumatanje zapravo govori o njegovom primitivizmu i podlosti. Isto to je radio i kada je kidnapovao biznismena Miliju Babovića, sedeo je u njegovoj kući i plakao za Milijom, čovekom kojeg je oteo. Ja sam prišao Dušanu, koji je pisao ostavku i pitao ga da li zna šta radi. On je rekao da je to njegov maksimum i da on misli da je najmanje što može da uradi da podnese ostavku ako stvarno od njegove pozicije zavisi sudbina tog neizbežnog krvoproilića. Ja to nisam dozvolio i pocepao sam ostavku jer nisu Ulemek i 'crvene beretke' izabrali Mihajlovića za ministra policije, već Đinđić, Vlada i naša koalicija. Pocepao sam ostavku jer su oni bili na sekund od ostvrenja svog cilja", kaže Jovanović.

Suočenje Ulemeka i Jovanovića

Posle suočenja, koje su obeležile uvrede i pretnje, Ulemekova supruga je prišla Jovanoviću kada je izašao iz sudnice i uz reči "sram te bilo ti si sramota za ljudski rod", zamahnula tašnom, okrznuvši ga po glavi.

Na početku suočenja, u kome su Ulemek i Jovanović stajali okrenuti jedan prema drugom gledajući se u oči, Čedomir Jovanović je rekao da "ne želi da priča sa ubicom Zorana Đinđića", rekavši Legiji da je "biološka uvreda". Kljajević je nakon toga prvi put upozorio svedoka da ne vređa dostojanstvo optuženog.

Ulemek je rekao da je veći deo iskaza Jovanovića bio lažan. "Vi znate kada ste upoznali Dušana Spasojevića, vi znate kada ste išli u Centralni zatvor, znate da ste mi doveli suprugu i ćerku, zbog čega sam vam i danas zahvalan", rekao je Ulemek i dodao da se bivši potpredsednik vlade trudio da uništi dokaze o tim posetama.

On je u suočenju negirao tvrdnje Jovanovića da je na večeri kod Ceptera kojoj je prisustvovao bilo incidenata.

"Ja nažalost nisam bio u stanju da sprečim ono što ste ti, Dušan Spasojević i Zvezdan Jovanović uradili 12. marta. Ono što si rekao pred ovim sudom je slika života koji si živeo. Ti nisi čovek sa kojim bi Đinđić seo da večera i kod Ceptera si došao nepozvan", odgovorio je Jovanović.

Ulemek je u jednom trenutku rekao da će Jovanović završiti u bolnici ako tako nastavi, nakon čega su reagovali advokati oštećenih, ocenivši da je to pretnja svedoku.

Sukob Jovanović - Ulemekov advokat

Današnje suđenje je obeležio i dijalog između advokata Slobodana Milivojevića, koji brani Ulemeka i Čedomira Jovanovića.

Svedok je optužio advokata da je učestvovao u davanju mita od 200 hiljada nemačkih maraka za puštanje Dušana Spasojevića iz pritvora.

Milivojević je zatražio da svedok kaže ime i prezime osobe koja je dobila novac, ali je Jovanović rekao da to ne zna, ali da zna da se radi o sumi od 200 hiljada maraka.

Nakon suđenja ispred zgrade Specijalnog suda, skoro je došlo do fizičkog sukoba bliskog saradnika Jovanovića, Branislava Lečića i nekoliko ljudi koji su prisustvovali suđenju, ali je dalje incidente sprečila policija.

Sutra bi trebalo da svedoči bivši sekretar za informisanje vlade Vladimir Popović.

Petrović-Škero: Suđenja kvalitetna

Vida Petrović Škero kaže da pravosuđe kvalitetno radi kada je reč o sudskim postupcima pokrenutim u policijskoj akciji Sablja.

Odgovarajući na pitanje studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu, predsednica Vrhovnog suda Srbije je rekla da "država sasvim solidno funkcioniše u slučajevima vezanim za akciju 'Sablja'" i naglasila da je oko 1.000 slučajeva završeno u mirnom postupku u kojima je postignuto rešenje pre nego što je pokrenuta parnica o nadoknadi štete.

Škero je rekla da je pokrenut i veliki broj parnica i da su negde već donete presude u prvom stepenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: