MADJARSKI PREDSEDNIK SASTACE SE SA KOSTUNICOM I DJUKANOVICEM

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2000.

20:23

Default images
Portparol madjarskog Ministarstva inostranih poslova Gabor Horvat u cetvrtak je izjavio da ce se u okviru samita Srednjeevropske inicijative (CEI) u Budimpesti madjarski predsednik Ferenc Madl sastati sa predsednikom Jugoslavije Vojislavom Kostunicom i predsednikom Crne Gore Milom Djukanovicem. Jugoslovenski i crnogorski predsednici ucestvovace na samitu Sredjnjeevropske inicijative kao posebni gosti. Horvat je izjavio madjarskoj novinskoj agenciji MTI da ce jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica voditi poseban razgovor i sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom. Portparol madjarskog MIP-a je najavio da na plenarnoj sednici premijera zemalja Srednjoevropske inicijative u subotu "moze da bude donesena sustinska odluka o povratku Jugoslavije" u tu organizaciju. Kako prenosi Beta, Horvat je rekao da u madjarski glavni grad stize i jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic, koji je vec uputio pismo u kojem je potvrdio nameru svoje zemlje da se prikljuci srednjoevropskoj inicijativi iz koje je bivsa Jugoslavija suspendovana 1992. godine.

Na ministarski deo samita Srednjoevropske inicijative pozvani su i predstavnici Saveta Evrope, Evropske banke za razvoj i ulaganja, Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu, kao i Evropske banke za ulaganja. Horvat je najavio da ce na plenarnom sastanku ucestvovati 16 premijera zemalja clanica CEI. Oni ce razgovarati o saradnji u istocnoj Evropi, ali i o demokratskim procesima u Jugoslaviji i obnovi Kosova, a bice sagledane i "privredne dimenzije" saradnje u okviru Evropske unije, kao i dalje mogucnosti evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: