Ko ulazi u Koordinaciono telo

Beograd -- U četvrtak je razgovarano o rekonstrukciji Koordinacionog tela za jug Srbije.

Izvor: B92 Srbija i Crna Gora
Podeli

Zvaničnici Koordinacionog tela razgovarali su s predstavnicima više ministarstava, vojske i policije. "Dobili smo neka imena, odnosno neke predloge za popunu Koordinacionog tela. Očekujemo da do kraja nedelje stignu predlozi iz ostalih ministarstava", rekao je potpredsednik Koordinacionog tela Rasim Ljajić.

Prema njegovim rečima, u Bujanovcu će naredne nedelje biti održana konstitutivna sednica rekonstruisanog Koordinacionog tela. "Verujemo da će politički predstavnici Alabanaca takođe učestvovati u radu tog organa. Time ćemo ne samo podeliti odgovornost, već i zajedno definisati glavne ciljeve i ostvariti projekte", rekao je Ljajić.

Na sastanku nije bilo reči o broju predstavnika albanske zajednice. "Dogovoreno je da bude prosleđen stav da u radu Koordinacionog tela treba da učestvuju predstavnici lokalnih samouprava opština Preševo, Bujanovac i Medveđa", rekao je Ljajić.

Na sastanku su dati i predlozi za sastav međuetničke komisije koja će ispitati okolnosti pod kojima je na granici SCG i Makedonije ubijen Dašnim Hajrulahu. "U Komisiji će biti predstavnici vojske, policije, balistički stručnjaci i predstavnici Koordinacionog tela, a upućena je ponuda da predstavnici lokalne samouprave daju dva predstavnika", naveo je Ljajić.

Jedan hitac u rame i vrat

Završeno je balističko ispitivanje pogibije mladića stradalog na granici SCG i Makedonije. U zaključcima koje je saopštio vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Nišu Novica Stefanović navodi se da na metku koji je usmrtio Dašnima Hajrulahua nema oštećenja od rikošeta. Takođe se navodi da je zrno moglo da prođe kroz prepreku, drvo divlje šljive, i da zadrži prvobitan oblik zbog činjenice da je pomenuto drvo šuplje u sredini.

Prvobitno je bilo saopšteno da je metak najpre pogodio drvo divlje šljive, na 60 centimetara od zemlje, zatim rikošetirao i pogodio Hajrulahua u vrat. Prema nalazima lekara-veštaka iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, Hajrulahu je pogođen jednim hicem iz ručnog vatrenog oružja, koji ga je pogodio u levo rame i vrat. Kičmena moždina je prekinuta u visini petog pršljena. Veštaci su zaključili i da lekarska pomoć nije mogla da spase život povređenom.

Novica Stefanović je saopštio da su sve istražne radnje obavljene i da je slučaj prosleđen okružnom javnom tužilaštvu u Nišu na dalji postupak.

Božović: Stanje na jugu stabilnije

Bezbednosno stanje na jugu Srbije je stabilnije nego što se predstavlja u javnosti, ocenio je generalni inspektor MUP-a.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vladimir Božović danas je završio trodnevnu posetu jugu Srbije. "Na osnovu onoga što sam video mogu da kažem da je bezbednosna situacija u Preševu i Bujanovcu stabilna, kao i da pripadnici MUP-a izvršavaju sve svoje zadatke u okviru zakonskih nadležnosti", rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, tenzije se u Preševu i Bujanovcu smiruju, ali, kako je rekao, treba izvući pouku iz poslednjeg incidenta i treba raditi na tome da se stanje potpuno smiri, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Koordinacionim telom.

Tokom boravka u Bujanovcu i Preševu Božović je obišao i nekoliko žandarmerijskih baza u kopnenoj zoni bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.