Ljajić predsednik Haškog saveta

Izvor: B92

Petak, 16.07.2004.

08:41

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izabran je za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

U obraćanju novinarima, Ljajić je objasnio zašto je prihvatio ovu funkciju: “Zato što niko nije hteo ... vrlo jasno, zato što su svi izbegavali preuzimanje odgovornosti, i zato što sam bio zamoljen da to učinim i, treći razlog, zato što mislim da radim dobru stvar za ovu zemlju i što za vreme svog mandata učinim nešto da ova zemlja bude barem jedan milimetar bliže evropskim i evroatlantskim integracijama. Da smatram da radim nešto protiv interesa bilo koga, posebno protiv interesa građana ove zemlje, ne bi prihvatio ovu funkciju”, kazao je Ljajić.

Ljajić očekuje da se saradnja sa Tribunalom neće svesti samo na izručenja, već da će Tribunal prepustiti neke slučajeve domaćem pravosudju: “Mi ćemo imati podršku relevantnih međunarodnin zvaničnika, za suđenje u zemlji, tek pošto Ratko Mladić bude izručen Haškom tribunalu i moramo sve učiniti da damo jasne i nedvosmislene dokaze da se on ne nalazi ili nalazi na teritoriji SCG, kako bi olakšali i stvorili veću mogućnost da se i generalima i drugim sudi u SCG, ali, ponavljam, to se neće dogoditi ukoliko Ratko Mladić ne bude izručen Tribunalu”.

Ministar Spoljnih poslova Vuk Drašković kaže da je konstituisanje Nacionalnog saveta izvučen tepih ispod nogu onima koji su po našim zakonima isključivo nadležni za isporuku optuženih: “Piše li ko je nadležan? Piše: republičke vlade. U ovom slučaju Vlada Republike Srbije jer su optuženi sa teritorije Republike Srbije, ima da poštuju zakon, a ne da pričaju priče: oni bi poštovali zakon, ali nije formiran Savet, jer je to u nadležnosti Saveta. To uopšte nije u nadležnosti Saveta”, kazao je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: