Zakazan početak suđenja Strugaru

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.12.2003.

14:52

Default images

U Haškom sudu je u petak uveče potvrđeno da je penzionisan general Pavle Strugar stigao u pritvor Tribunala. Kako iz Haga javlja izveštač RTV B92 Miodrag Vidić, suđenje bi trebalo da počne već početkom naredne sedmice. Portparol Haškog tribunala Džim Lendejl potvrdio je za B92 da je general bivše JNA Pavle Strugar u petak uveče smešten u Pritvorsku jedinicu UN u Ševeningenu. "Odmah po dolasku u pritvor lekari su ga pregledali, kako bi ustanovili da li mu je potrebna medicinska nega i da li postoje uslovi da prisustvuje suđenju. Kako sada stvari stoje, u ponedeljak u 15 sati biće održana pretpretresna rasprava, a već narednog dana bi trebalo da počne i suđenje", rekao je Lendejl. Na aerodromu u Amsterdamu generala Strugara, koji je u Hag doputovao službenim avionom Vlade Crne Gore, sačekali su branilac i predstavnici Tribunala. Suđenje Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika 1991. godine, bilo je zakazano za 9. decembar, a potom je dva puta odlagano.

Nadležno sudsko veće je ove sedmice konstatovalo da vlasti u Beogradu nisu ispunile garancije date kako bi Strugar bio privremeno pušten na slobodu, odmah pošto je u Hagu, posle dobrovoljne predaje, u decembru 2001. odbacio krivicu po svim tačkama optužnice koja ga tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pavle Strugar je pred polazak na put rekao: "Idem dobrovoljno, sasvim smelo i svetla obraza, iako neizlečen", rekao je Strugar novinarima na podgoričkom aerodromu.  Strugar tvrdi da je u teškom zdravstvenom stanju. Prema njegovim rečima zbog pogoršanja stanja 5. decembra prebačen iz Podgorice je prebace na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu: “A zatim je zaključak bio, pošto sam vojni osiguranik, da bi trebalo da idem na VMA i tako se i desilo. Ja sam otišao tamo da bi onda navalili sa svih strana da me strpaju, doveli su mi miliciju u sobu gde ja spavam. Tu je bila milicija da me čuva i zatim zahvaljujući našim ljudima, odavde, izašao sam iz te bolnice i došao da pođem odakle sam i pre polazio”, kazao je Strugar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: