Nedelja, 14.09.2003.

17:27

Priština nema jedinstven stav o razgovorima sa Beogradom

Izvor: B92

Default images
Nakon sednice Saveta bezbednosti postalo je jasno da je dijalog Beograda i Prištine o rešavanju konkretnih problema na Kosovu neminovan, i da samo ostaje da se utvrdi kada će i gde taj dijalog početi. Konačna odluka trebalo bi da bude doneta na sastancima Kontakt grupe međunarodne zajednice, 23. i 24. septembra u Njujorku. Jedna od neizvesnosti koje prate najavljeni dijalog jeste i ko će biti u delegaciji sa Kosova i čije će stavove ta delegacija zastupati. Tim pitanjima se bavi i javnost u Prištini, a prenosi naš dopisnik Zoran Ćulafić. Ono što je za sada jedino izvesno kada je u pitanju predstojeći dijalog između Beograda i Prištine jeste, moglo bi se reći, čvrsta rešenost ključnih centara političke moći sažeta u nedavnoj kratkoj izjavi šefa UNMIK-a Harija Holkerija da dijalog mora početi najkasnije do kraja ove godine. Sve drugo vezano za taj susret Srba i kosovskih Albanaca još uvek je u znatnoj meri nedefinisano. Sudeći po novinskim napisima u prištinskoj štampi na albanskom jeziku lideri kosovskih Albanaca još nisu uspeli da postignu konsenzus o, kako se ovde oscenjuje, veoma osetljivom pitanju predstojećeg dijaloga sa Beogradom. Prištinski novinar Bljerim Šalja tako ukazuje u "Zeriju" na činjenicu da je šef UNMIK-a Hari Holkeri morao da održi pet odvojenih sastanaka sa petoricom najistaknutijih političkih lidera, Ibrahimom Rugovom, Hašimom Tačijem, Ramušom Hajradinajem, Bajramom Redžepijem i Nedžatom Dacijem, a posle tih susreta u javnost je poslato i pet potpuno različitih saopštenja. "Činjenica je da pomenuta petorka nikada nije sela zajedno za isti sto", podseća Šalja, i ukazuje da bi jedinstven stav političkih lidera kosovskih Albanaca "zasigurno znatno ojačao poziciju Prištine u predstojećem dijalogu, ali to je samo san. Realnost je da smo imali tih pet odvojenih sastanaka, a trenutno ni vlada ni kosovska Skupština nemaju jasnu poziciju u odnosu na predstojeći dijalog", zaključuje Šalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: