U Goraždevcu i dalje napeto

Izvor: B92

Subota, 16.08.2003.

12:53

Default images

Situacija u selu Goraždevac na Kosovu u kojem su u petak sahranjeni posmrtni ostaci ubijenih dečaka Pantelije Dakića i Ivana Jovovića, i dalje je napeta, potvrdili su Srni srpski izvori u ovom selu. Veliki broj pripadnika KFOR-a i UN policije i dalje drži u blokadi ovo srpsko selo, gde su u subotu izjutra rodbina i meštani, po pravoslavnom običaju, izašli na drugo jutro na grobove dečaka stradalih u albanskom terorističkom napadu. Uprkos obećanjima da će specijalna jedinica i specijalni javni tužilac, koje je novi civilni administrator Kosova Hari Holkeri imenovao radi istrage zločina u Goraždevcu, do subote rano popodne nije bilo informacija da je bilo ko uhapšen zbog ovog zločina.

Povodom jučerašnjeg dolaska u Goraždevac predsednika Vlade Srbije Zorana Živkovića, što je prvi dolazak nekog od zvaničnika srpske Vlade, albanski mediji puni su zamerki rukovodstvu Kosova zašto je dozvolilo da premijer Srbije bez saglasnosti kosovskih institucija uđe na teritoriju Pokrajine. Albanski mediji su tokom petka praktično iz minuta u minut obaveštavali javnost o kretanju premijera Živkovića i predsednika Koordinacionog centra Nebojše Čovića i to od trenutka uzletanja iz Beograda do sletanja na aerodrom Slatina kod Prištine i dalje maršute preko Peći do Goraždevca.

Krizni štab sela Goraždevac zatražio je u subotu smenu lokalnih predstavnika policije UNMIK-a i KFOR-a, kao i predsednika skupštine opštine Peć zbog nepreduzimanja odgovarajućih mera koje bi sprečie ubistvo dvoje i ranjavanje četvoro srpske dece u Goraždevcu. Smena ovih zvaničnika traži se jer se, kako se navodi u zahtevu kriznog štaba, zločin dogodio u enklavi koja je pod neposrednom zaštiton KFOR-a i na teritoriji za koju je po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti direktno odgovoran UNMIK.

Kako je saopštila Eparhija raško-prizreska koja je prenela zahteve kriznog štaba, smena predsednika SO Peć traži se zbog etnički pristrasnog i negativnog odnosa prema srpskom stanovništvu u opštini i nasilja prema Srbima. "Zahtevamo da se sistem odgovornosti javno proglasi kao obavezna mera u cilju suzbijanja etničkog nasilja, kako bi nova lica na odgovornim mestima savesno i predano obavljala svoje dužnosti na zaštiti svih građana", navodi se u zahtevu kriznog štaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: