Janjušević i Kolesar odbacili optužbe i uzvratili udarac G17 plus

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2003.

14:03

Default images

Savetnik za bezbednost premijera Srbije Zoran Janjušević i izvršni direktor Agencije za sanaciju banaka Nemanja Kolesar, koje je Mlađan Dinkić prošle nedelje optužio za pranje novca, uzvratili su nizom optužbi na račun guvernera i stranke G17 plus. Iako su najavili pres konferenciju u Vladi Srbije, Kolesar i Janjušević su odbili da odgovaraju na pitanja novinara i napustili su salu nakon što su dali izjave u kojima su izneli niz optužbi o navodnom nelegalnom finansiranju stranke G17 plus i finasijskim malverzacijama Mlađana Dinkića, Miroljuba Labusa i članova njihovih porodica. Istovremeno, Janjušević i Kolesar odbacili su sve Dinkićeve navode. Ova dva vladina službenika saopštila su da su uplate na njihove račune - u iznosu od 400.000 evra u slučaju Janjuševića i 289.000 evra u slučaju Kolesara - legalne finansijske transakcije. To, kako tvrde, dokazuje i činjenica da je novac uplaćen na njihova, a ne lažna imena i prezimena. Govoreći o poreklu novca koji je uplaćen na njegovu štednu knjižicu, Nemanja Kolesar je rekao: "Istina je da se novac nalazi pod mojim imenom i prezimenom u jednoj beogradskoj banci, zato što su ga meni, a ne nekome drugome, namenili moji otac i majka. Oni su ga zaradili tokom 20 godina rada u inostranstvu, između ostalog, zato što su želeli da svojoj deci, meni i mojoj sestri, obezbede sigurnost. Novac o kome su toliko govorili Mlađan Dinkić i Miroljub Labus, uložen je u kupovinu stana, koji su mi moji roditelji namenili nakon venčanja", rekao je Kolesar.

Zoran Janjušević i Nemanja Kolesar optužili su Mlađana Dinkića i Miroljuba Labusa za nelegalno finansiranje stranke G17 plus transferima velikih suma novca preko računa kompanija sa Maršalskih ostrva. Oni su novinarima podelili i faksimile izvoda mađarske HVB banke o transferima velikih količina novca na račune stranke i instituta G17 plus. Prema njihovim tvrdnjama, preko istih računa Dinkić i Labus zloupotrebljavaju velika novčana sredstva namenjena za tehničku podršku Narodnoj banci. Janjušević i Kolesar  su naveli da poseduju dokumente koji dokazuju finansijske zloupotrebe Dušana Lalića, visokog funkcionera NBS i zeta Miroljuba Labusa, zatim o omogućavanju pojedincima da pod povoljnim uslovima otkupe jugoslovenski dug Londonskom klubu, kao i zajedničkim poslovanju Mlađana Dinkića sa Volfom Minićem, koji je bio umešan u duvansku aferu. Zoran Janjušević je rekao da iza napada na njega stoji strah Dinkića i Labusa zbog njegovog učešća u izradi zakona o lustraciji i zakona o otvaranju dosijea. "Pretpostavljam da je razlog za to dugogodišnja saradnja sa gospodinom Borišom Vukovićem, (bivšim) saveznim ministrom za trgovinu i visokim funkcionerom JUL-a. Najnovije što sam saznao, iz porodice i okruženja G17 plus, je to da je problem moje direktno učešće u izradi zakona o otvaranju dosijea, gdje se posebno pominju neki ljudi. Ja sam nedavno, pre svega ovoga, dobio od pojedinih osoba zahtjev da kontaktiraju sa mnom vezano za pojedine članove porodice Dinkić, za koje se ispostavilo da su u nekim zahtjevima prema meni i u nekim pretnjama zbog tog zakona", rekao je Janušević.

 Janjušević i Kolesar su rekli da su sve dokumente, do kojih su "došli obavljajući redovne poslove u Vladi Srbije", u ponedeljak ujutro predali nadležnom tužilaštvu. Vršilac dužnosti okružnog javnog tužioca Nenad Ukropina nije želeo da u izjavi za Radio B92 potvrdi ili demantuje ovu informaciju i samo je rekao da "nema komentar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: