"Preduzete mere suzbijanja SARS"

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2003.

08:36

Default images
Gradonačelnik Pekinga Vang Čišan izjavio je da virus atipične upale pluća, SARS, preti da preplavi bolnice u glavnom gradu Kine i da je preduzeta velika akcija suzbijanja bolesti i smirivanja "masovne panike". Gotovo 10.000 ljudi je smešteno u karantin, SARS je u Pekingu izazvao opšti strah, a u nekim oblastima stanovništvo panično kupuje lekove i zalihe hrane. "Među gradjanima vlada masovna panika zbog visoko infektivne prirode bolesti i komplikovane epidemijske situacije", rekao je Vang. "Kako panika u javnosti još nije ublažena, potrebno je mnogo posla kako bi bila obezbeđena društvena sigurnost", rekao je on. Rast obolelih od SARS u Pekingu primorao je Vladu da poveća broj bolnica za lečenje bolesti. "Zbog nedostatka kreveta u određenim bolnicama, svi pacijenti sa SARS-om ne mogu biti hospitalizovani na vreme", rekao je Vang. On je izjavio da Peking preuzima "odlučne" korake kako bi stavio u karantin ljude za koje se sumnja da su oboleli od SARS. Škole u gradu ne rade do 7. maja, bolnice su opkoljene kordonima, a pozorišta i bioskopi su zatvoreni na dve nedelje.

Peking je trenutno oblast koja je najviše pogođena u svetu. Prijavljeno je 1.347 slučajeva SARS, a do sada je umrlo 66 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: