Vraćen Predlog zakon o koncesijama nepromenjen u skupštinu

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2003.

17:21

Default images
Iznenađenje koje su vojvođanske stranke priredile vladajućoj koaliciji u Skupštini Srbije glasanjem protiv Zakona o koncesijama, rezultiralo je neusvajanjem tog Vladinog predloga, ali i najavama da bi trebalo preurediti odnose u vladajućoj koaliciji. Šefovi poslaničkih grupa održali su u sredu u parlamentu sastanak na kome su razmotreni svi razlozi zbog kojih je "pao" Vladin predlog zakona, i to glasovima stranaka koje imaju potpredsednička mesta u toj istoj vladi.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Grubački rekao je Radiju B92 da su poslanici te stranke i ranije glasali protiv nekih vladinih predloga, ali da takvi istupi nisu dovodili do neizglasavanja zakona, pa ni do razgovora o "preuređenju koalicionih odnosa". "Ne mislim da je svaki amandman skupštine Vojvodine obavezujući, ali ne mislim ni stoti amandman koji nije prošao nije razlog da se predstavnici vojvođanskih stranaka usprotive takvoj političkoj praksi. Ta pozicija od osionosti i arogancije do nerazumevanja više nije moguća i mi mislimo da se Srbija ne može menjati bez Vojvodine", rekao je Grubački.

Grubački kaže da nije sporno postizanje dogovora o održanju koalicije i saradnji u parlamentu, ali da tim dogovori moraju da podrazumevaju i "poštovanje Skupštine Vojvodine" i sprečavanje "degradacije vojvođanskog parlamenta". "To ne znači da će svaki zakonski predlog biti podržan od naše strane. Mi očekujemo uvažavanje Vlade kao predlagača zakona i koalicionih partnera kada su u pitanju vojvođanski interesi", kaže Grubački.

Predlog Zakona o koncesijama Vlada Srbije je, kako saznajemo, već u četvrtak vratila u parlament na usvajanje. Taj predlog vraćen je nepromenjen – u istoj formi i sa istim odredbama koje je imao i ranije. Nezvanično nam je rečeno da će vojvođanske stranke ovog puta glasati za zakon, ali uz dogovor da DOS, zauzvrat, u Skupštini Vojvodine podrži donošenje Konstitutivnog akta, odnosno Osnovnog zakona koji predviđa punu zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast na području Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: