Nedelja, 26.01.2020.

19:13

Pretnja iz Palestine: Povlačimo se iz mirovnog sporazuma ako Tramp ostvari plan

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zapretila je danas da će se povući iz privremenog mirovnog sporazuma s Izraelom.

Izvor: Beta/AFP

Pretnja iz Palestine: Povlačimo se iz mirovnog sporazuma ako Tramp ostvari plan
Ilustracija: EPA-EFE/ Chris Kleponis

Sporazumu je posredovao bivši predsednik SAD Bil Klinton 1993. godine, nakon što je sadašnji američki predsednik Donald Tramp najavio da namerava uskoro da objavi svoj mirovni plan.

Pozivajući se na člana Palestinskog zakonodavnog saveta Saeba Erekata Frans pres navodi da PLO preti da obustavi ispunjavanje obaveza prema sporazumu Oslo ako Tramp ostvari svoju najavu.

Erekat, generalni sekretar PLO, ocenio je da Tramp želi da "pretvori privremenu okupaciju (palestinske teritorije od strane Izraela) u stalnu", iako do sada nema verodostajnih informacija o političkom delu Trampovog bliskoistočnog mirovnog plana.

Tramp je ove nedelje rekao novinarima da namerava da objavi plan nešto pre sastanka s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim političkim rivalom Benijem Gancom naredne nedelje u Vašingtonu.

Takođe je plan označio divnim i najavio da će delovati.

Na pitanje da li je kontaktirao Palestince odgovorio je da se s njima nakratko razgovaralo i da će se razgovarati posle određenog vremena i da oni imaju podsticaja da to učine.

U međuvremenu je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejne odbacio Trampov plan u saopštenju, upozorivši da će se njime prekršiti međunarodno pravo.

Pretnja povlačenjem iz sporazuma Oslo izrečena je u vreme kada su Netanjahu i Ganc odvojeno na putu za Vašington pred takođe po svoj prilici odvojeni sastanak s Trampom.

Palestinci bojkotuju američke zvaničnike otkako je Ambasada SAD premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim u maju 2018. godine i kažu da nisu pozvani u Vašington gde će mirovni plan za Bliski istok biti objavljen.

"Trampov plan je zavera veka da se likvidira palestinski cilj", navelo je danas palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Palestinci su unapred odbacili američku inicijativu koja po njima predviđa aneksiju doline Jordana i jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali od strane Izraela i priznaje Jerusalim samo kao glavni grad te zemlje.

Ovo je prvi put da su Palestinci objavili deo svoje strategije ako SAD objave plan.

Na osnovu mirovnog sporazuma Oslo II iz septembra 1995. između PLO i Izraela Zapadna obala je podeljena na tri zone A, B i C.

U zoni A Palestinci imaju bezbednosnu i civilnu kontrolu, zona B je pod palestinskom civilnom i izraelskom bezbednosnom kontrolom, a zona C pod punom kontrolom Izraela.

Bilo je predviđeno da se sporazum ispuni do 1999. godine ali je prećutno produžavan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: