Četvrtak, 16.11.2023.

18:05

Ključno mesto: Vojska zauzela luku

Izraelske trupe su dodatno unapredile svoj cilj uništenja Hamasa u Gazi, preuzimajući kontrolu nad ključnom lukom dan nakon napada na glavnu bolnicu.

Izvor: klix.ba

Ključno mesto: Vojska zauzela luku
EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Izraelska vojska saopštila je danas da su njene trupe preuzele "operativnu kontrolu" nad lukom u gradu Gaza na severu teritorije, pokazujući najmanje desetak tenkova i grupa vojnika nagomilanih na obali u blizini grada Gaze, prenosi RTL Todai, pozivajući se na AFP. .

Izrael je koncentrisao svoje teško bombardovanje i kopnenu ofanzivu na grad Gazu, najavljujući ove nedelje zaplenu zgrade parlamenta, vladinih kancelarija i sedišta policije Hamasa. Izrael je pristao na privremene lokalizovane pauze u borbama, ali je odbacio pozive na širi prekid vatre. Pošto Hamasovo ministarstvo zdravlja kaže da je broj poginulih u ofanzivi sada premašio 11.500, uključujući hiljade dece, pozivi na prekid vatre rastu. Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, tokom posete Izraelu u četvrtak, pozvao je na hitno oslobađanje talaca, ali je takođe pozvao Izrael da se ne izjeda besom u borbi protiv Hamasa.

Premijer Benjamin Netanijahu pohvalio se u sredu da nema sigurnog mesta za Hamas i da nema mesta u Gazi do kojeg vojska ne može da stigne.

"Rekli su nam da nećemo stići do periferije grada Gaze i jesmo, rekli su nam da nećemo ući u Al Šifu i jesmo“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: