Prevencija 6

06.06.2024.

9:50

Da li je zaista potrebno popiti čašu vode odmah nakon buđenja?

Konzumiranje vode je veoma važno za različite procese u organizmu, a u poslednje vreme posebno se ističe važnost ispijanja čaše vode čim se probudite.

Izvor: Klix.ba

Da li je zaista potrebno popiti čašu vode odmah nakon buđenja?
Studio_Fennel/Shutterstock

Podeli:

Ipak, koliko je to zapravo istina?

Nutricionistica i viša direktorka globalnog kliničkog istraživanja i ishrane na WeightWatchers, Mišel Kardel,  ističe da je određena količina vode ključna za zdravlje celog organizma, jer pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše regulisanjem telesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih stvari i optimiziranjem snage mozga.

Čak i samo neznatna dehidracija do dva posto može dovesti do simptoma kao što su glavobolje, vrtoglavice, razdražljivost, poteškoće sa koncentracijom i umor.

Zbog toga su se pojavile razne teorije o važnosti vode.

Neki tvrde da je pitka voda prva stvar ujutro koja im pomaže da poboljšaju svoje zdravlje, izgube težinu i dožive još neke zdravstvene benefite. Ali, da li je to zaista neophodno?

Naime, održavanje hidratacije tokom dana važno je za vaše celokupno zdravlje, tako da unos vode čim se probudite može pomoći da postignete svoj dnevni unos vode, ali, kako navodi Mišel Kardel, ne postoji čarobna količina vode koja nam je potrebna pre nego počnete dan.

Držanje flaše sa vodom na noćnom ormariću može delovati kao suptilan podsetnik da pristupite danu sa načinom razmišljanja o jačanju zdravlja. Takođe, može vam pomoći da što pre "razbudite". Ako uz vodu dodate hranu, to takođe može pomoći u povećanju nivoa energije.

Iako je voda važna za zdravlje, ona neće pomoći da izgubite kilograme i napravite detoks organizma.

Stoga, umesto da verujete da ispijanje vode ujutro povećava osećaj sitosti, moraćete da budete svesni da ne postoji dovoljno dokaza koji bi povezali unos tečnosti sa povećanim osećajem sitosti ili gubitkom težine.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: