Sreda, 15.11.2023.

09:45

I, počinje bitka svih bitaka

Izraelske snage upale su u glavnu bolnicu u Gazi i spremne su da napadnu lavirint tunela u kojem se skrivaju Hamasovi militanti.

Izvor: Jutarnji list

I, počinje bitka svih bitaka
EPA/MOHAMMED SABER

IDF veruije da su tuneli i ispod bolnice Al Šaifa.

Cilj izraelskih vojnika je da uđu u 500 km dugu mrežu tunela koja se nalazi ispod bolnice Al-Šifa i grada Gaze i uništiti teroriste koji su napali Izrael i ubili 1.200 Izraelaca. Ali, taj zadatak nije nimalo lak, šiše Dejli mejl.

Podzemne borbe veoma su smrtonosne, posebno kada se izraelski vojnici bore protiv teško naoružanih Hamasovih terorista koji znaju svaki kutak i imaju pristup zalihama raketa, granata i oružja.

Dejli mejl navodi da je Hamas godinama delovao unutar složene mreže tunela ispod civilnih zgrada, od kojih su neki iskopani i više od 10 metara pod zemljom, a svi ti prolazi mogli bi biti minirani ili bi u njima moglo biti zaseda. To znači da će se izraelska vojska morati da se oslone na razna oružja i tehnologiju - poput “ubojitih” dronova, posebno treniranih pasa i posebnih bombi - kako bi uništila teroriste duboko unutar tunela.

Ali, prvi zadatak izraelskih snaga je da lociraju gde se tačno nalaze tuneli. Specijalizirani borbeni inženjeri iz tima “Dajmond” će radarima i sonarima prvo pokušati da pronađu tunele duboko ispod zemlje. Čim inženjeri opremljeni bušilicama pronađu ulaze u tunele, ispod kojih se nalaze mesta za lansiranje raketa i zapovedni centri, pokušaće da ih onesposobe ili unište.
Izraelske snage mogle bi upotrebiti tzv. “bunker-buster” bombe, koje prodiru duboko kroz zemlju prije nego što detoniraju, ali to bi bilo kobno za civile koji su potražili zaklon u zgradama iznad.

Takođe, izraelske trupe možda planiraju da teroriste uhvate u zamku uz pomoć inovativnih “sunžerastih bombi” - iako IDF nije nikad priznao korišćenje tog oružja. Reč je bombama koje sadrže posebne hemikalije, nakon eksplozije stvaraju gustu, tamnu penu koja se brzo širi i stvrdnjava te zatvara rupe ili ulaze u tunele. To bi blokiralo tunele i tamo potencijalno zarobilo teroriste, što bi kupilo vremena ekipama koje će kasnije tunele srušiti eksplozivom.
EPA/ALI ALI
Nakon što su tuneli onesposobljeni, podzemni komandosi zvani “Lisice” spustiće se u uske i mračne tunele naoružani jurišnom puškom TAR-21 “Tavor” kako bi oslobodili taoce.

Vojnici, opremljeni naočarama za noćno gledanje, polako će se kretati kroz lavirint tunela u kojima ih čekaju takođe do zuba naoružani Hamasovi teroristi.

Ali izraelski vojnici će imati tajno oružje - u obliku pasa napadača i dronova “ubica” - koje će im pomoći u eliminisanju terorista i otkrivanju svih miniranih vrata i prolaza tunela pre izvlačenja talaca.

Izraelske snage takođe će koristiti “Mikro Taktical Graund Robot”, koji može savladati stepenice i razne zatvorene prostore te istovremeno onesposobiti eksplozivne naprave. Iza tih robota ubica i bespilotnih letelica nalaziće se izraelski komandosi koji su obučeni za borbe u klaustrofobičnim uslovima - što je ključna veština za snalaženje u velikoj mreži tunela.

Komandosi “Lasice” obično su introverti te imaju sposobnost održavanja “psihološke distance od situacije”. S njima će biti posebno obučeni psi iz jedinice “Oketz” koji su već pomogli u eliminaciji Hamasovih terorista. Svaki od pasa ima svoje zadatke - neki su obučeni da nanjuše eksploziv i ulaze u tunele, a drugi da pronađu i napadnu teroriste.

Postoji opravdan strah da bi izraelske trupe ispod zemlje mogle naići na taoce u bombaškim prslucima. Osim toga, ako Hamasovi teroristi budu smatrali da ne mogu da pobegnu, možda će taoce pogubiti.

Bivši UN-ov viši savetnik i jedan od najiskusnijih svetskih pregovarača u talačkim situacijama, Skot Volker kaže da su takve operacije jedne od najrizičnijih uopšte. “Taoci će verovatno biti raspršeni na više mesta i biće vrlo malo verovatno da će izraelske snage samo ući i osloboditi taoce jednim potezom bez značajnih gubitaka - bilo talaca ili vlastitih ljudi”, navodi on.
Snage Hamasa verovatno će delovati poput gerilskih boraca, čije dobro poznavanje tunela znači da bi mogli da izvedu iznenadne napade zvane “pucaj i trči” i tako će uvući IDF-ove trupe u zamke.

Sam Cranny-Evans s instututa RUSI također je upozorio da će Hamasovi borci vjerojatno minirati tunele i postaviti improvizirane eksplozivne naprave kako bi onesposobili izraelske vojnike.

Očekuje se i da Hamas minira sve tunele, kojih Hamas ima u ogromnom broju I koje Izrael godinama pokuđšava da otkrije i uništi. Ali, bezuspešno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: