Velika Britanija, SAD i Australija potpisale bezbednosni pakt

Velika Britanija, SAD i Australija najavile su poseban bezbednosni pakt za razmenu naprednih tehnologija, uključujući znanje o podmornicama na nuklearni pogon.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

23:44

Velika Britanija, SAD i Australija potpisale bezbednosni pakt
EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Partnerstvo, nazvano "AUKUS", ima za cilj "odbranu naših zajedničkih interesa u Indo-Pacifiku", rekli su lideri tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Zajedno sa tehnologijom, deliće se i industrijske baze i lanci snabdevanja. Odbrambeni pakt mogao bi da dovede do odustajanja Australije od izgradnje podmornica francuskog dizajna, prenose australijski mediji.

Francuska je dobila ugovor u iznosu od 50 milijardi dolara (31 milijardu evra) za izgradnju 12 podmornica za australijsku mornaricu 2016.

Dogovor je bio najveći australijski ugovor o odbrani ikada. Međutim, izgradnja podmornica je pogođena sa kašnjenjima uglavnom zbog Canberrinog zahteva da se mnoge komponente nabavljaju lokalno.

U sredu su američki predsednik Džo Bajden, britanski premijer Boris Džonson i njegov australijski kolega Skot Morison izdali zajedničko saopštenje o pokretanju novog bezbednosnog partnerstva.

"Kao prva inicijativa pod Aukusom ... obavezujemo se na zajedničku ambiciju da podržimo Australiju u nabavci podmornica na nuklearni pogon za Kraljevsku australijsku mornaricu", navodi se u saopštenju.

"Ova sposobnost će promovisati stabilnost u Indo-Pacifiku i biće upotrebljena u znak podrške našim zajedničkim vrednostima i interesima", navodi se u saopštenju.

Lideri su rekli da je cilj "uvesti australijske sposobnosti u službu što je pre moguće", dodajući: "Australija ostaje posvećena ispunjavanju svih svojih obaveza kao država koja nema nuklearno oružje".

Dalje je rečeno da će se odbrambeni pakt takođe fokusirati na sajber sposobnosti, veštačku inteligenciju i "dodatne podmorske sposobnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: