Sreda, 14.07.2021.

10:12

Iranski obaveštajci planirali otmicu novinarke u Njujorku?

Zbog osnovane sumnje da su planirali otmicu novinarke i aktivistkinje koja je kritikovala Iran, tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četvorice Iranaca.

Izvor: Tanjug

Iranski obaveštajci planirali otmicu novinarke u Njujorku?
Ilustracija: EPA-EFE Sascha Steinbach

Kako navode strani mediji, za njih se smatra da su navodno iranski obaveštajci.

Američke vlasti tvrde da su tokom poslednjih nekoliko godina iranski obaveštajci doveli u zabludu veliki broj inostranih aktivista i naveli ih da otputuju na odredišta na kojima su bili oteti i poslati u Iran, prenosi Rojters.

Iako se u optužnici ne imenuje ko je bio na meti otmičara, Rojters je potvrdio da je reč o iransko-američkoj novinarki Masih Alinejad, koja je sarađuje sa redakcijom Glasa Amerike na persijskom jeziku i bavi se pitanjima ljudskih prava u Iranu.

Novinarka Masih Alinejad, koju je nakon podizanja optužnice telefonom kontaktirao izveštač Rojtersa, izjavila je da je šokirana, ali je potvrdila da je sarađivala s FBI otkako su je pre osam meseci kontaktirali agenti te službe i pokazali joj fotografije osumnjičenih.

"Pokazali su da mi je Islamska Republika prišla veoma blizu", rekla je Alinejadova, koja je aktivistkinja za ljudska prava i kritičar Irana.

Dok su razrađivali plan otmice novinarke, četvorica Iranaca su angažovala privatne detektive da je prate i snimaju njenu porodicu i mesto prebivališta, tvrdi tužilaštvo.

Praćenje su obrazložili pričom da je u pitanju osoba iz Dubaija koja je pobegla iz UAE kako bi izbegla plaćanje duga, izjavila je je tužilac Južnog okuga Njujorka Odri Štraus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: