Sreda, 11.12.2019.

16:32

Vučić se sastao sa Ciprasom i završio posetu Grčkoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Atini sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) i bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Izvor: Tanjug

Vučić se sastao sa Ciprasom i završio posetu Grčkoj
Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Vučić je tim sastankom završio dvodnevnu zvaničnu posetu Grčkoj.

Vučić i Cipras sarađivali su dok je Cipras još bio na čelu grčke vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Tokom posete Atini predsednik Srbije razgovarao je sa državnim vrhom Grčke, predsednikom Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Kirijakosom Micotakisom, sastao se sa privrednicima te zemlje, poglavarom grčke crkve Jeronimom II, a uručena mu je i Zlatna medalja za zasluge grada Atine.

Takođe, potpisana je i Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke, koja se odnosi na šest oblasti - politiku i spoljnopolitičku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine, a kojom je, prema Vučićevim rečima, stavljen pečat na višedecenijsko i viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

Vučić je danas, na zajedničkoj pres konferenciji sa Micotakisom poručio da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.

Predsednik je rekao i da je uveren da dolazi vreme većeg poštovanja nezavisnih i suverenih zemalja i prijateljstava između tih zemalja.

Vučić je tokom posete istakao da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po pitanju Kosova i Metohije, kao i da Srbija u potpunosti podžava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru.

Takođe, izrazio je zahvalnost na podršci Grčke evropskom putu Srbije, uz poruku da će Grčka uvek, na svakom mestu imati otvorenu i nedvosmislenu podršku Srbije.

"Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi možemo da računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je grčkim privrednicima da investiraju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

23 min

Podeli: